Οι τιμές των τροφίμων έχουν καταγράψει πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αλλά βρίσκονται ακόμα κοντά στα ιστορικά υψηλά του Μαρτίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).
Η αναλυτής της Nomura, Sonal Varma τόνισε πως το ζενίθ των τιμών τροφίμων στην Ασία δεν έχει επιτευχθεί ακόμα, ενώ αναμένει πως κάτι τέτοιο θα λάβει χώρα το τρέχον τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με την αναλυτή, οι τιμές των τροφίμων στην Ασία συνήθως καθυστερούν σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη, δεδομένων των επιδοτήσεων και των παρεμφερών υποστηρικτικών κινήσεων των κυβερνήσεων.
Ο δείκτης τιμών των τροφίμων του FAO κατέγραψε πτώση της τάξης του 2,3% στις 154,2 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οδηγούμενος από τη μείωση των τιμών των φυτικών ελαίων, των δημητριακών και της ζάχαρης. Σημειωτέον πως οι τιμές παραμένουν αυξημένες κατά 23,1% σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα με τη Nomura, χώρες όπως η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα, οι Φιλιππίνες και η Ινδία θα βιώσουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών των τροφίμων το β’ εξάμηνο του έτους.
Η Varma και η ομάδα της τόνισαν πως οι εισαγωγές τροφίμων αποτελούν άνω του 2% του ΑΕΠ των Φιλιππίνων, δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ασία πίσω από το Χονγκ Κονγκ. Παρόμοια εξάρτηση στην εισαγωγή τροφίμων έχουν τόσο η Νότια Κορέα όσο και η Σιγκαπούρη.
Η Ινδία, από την πλευρά της, αν και αυτάρκης όσον αφορά τον σίτο και το ρύζι, υποφέρει λόγω της επιμηκυμένης περιόδου καύσωνα και της καθυστέρησης της εποχής των μουσώνων, κάτι που θα αυξήσει τις τιμές του κρέατος και των αυγών.
Η Varma τόνισε πως οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν σε «στοχευμένα μέτρα οικονομικής βοήθειας» για την προστασία των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων.
Σύμφωνα με τον δείκτη του FAO, οι τιμές των δημητριακών κατέγραψαν πτώση της τάξης του 4,1% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, αλλά βρίσκονται ακόμα αυξημένες κατά 27,6% σε ετήσιο επίπεδο.
Οι τιμές σίτου κατέγραψαν πτώση της τάξης του 5,7% τον Ιούνιο αλλά παραμένουν αυξημένες κατά 48,5% σε ετήσιο επίπεδο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Σημειωτέον πως η Ουκρανία και η Ρωσία αποτελούν το 28,47% της παγκόσμιας εξαγωγής σιτηρών.
Η πτώση των τιμών σίτου οφείλεται κυρίως σε καλύτερη από την αναμενόμενη σοδειά και την εποχική διαθεσιμότητα γεωργικών προϊόντων στο βόρειο ημισφαίριο αλλά και αύξηση των εξαγωγών από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον FAO.
Οι τιμές φυτικού ελαίου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση, κατά 7,6%. Οι τιμές ζάχαρης κατέγραψαν μηνιαία πτώση της τάξης του 2,6%.
Η κατάσταση στην αγορά κρέατος δεν αποδείχθηκε τόσο καλή. Οι τιμές κρέατος έφτασαν ρεκόρ υψηλό τον Ιούνιο, καταγράφοντας μηνιαία αύξηση της τάξης του 1,7% από τον Μάιο και ετήσια αύξηση της τάξης του 12,7%, με την προσφορά να παραμένει μειωμένη λόγω του πολέμο στην Ουκρανία. Παράλληλα, τα κρούσματα γρίπης των πτηνών στο βόρειο ημισφαίριο αύξησαν τις τιμές πουλερικών.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 4,1% από τα επίπεδα Μαΐου και ετήσια αύξηση της τάξης του 24,9%.
Ο FAO προειδοποίησε πως αν και οι τιμές των τροφίμων κατέγραψαν μερική πτώση τον Ιούνιο «οι παράγοντες που οδηγούν σε ελλείψεις και αύξηση των τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο ισχύουν ακόμα».
Οι παράγοντες αυτοί συμπεριλαμβάνουν «αυξημένη ζήτηση, δυσμενή καιρικά φαινόμενα, υψηλά κόστη παραγωγής και μεταφοράς και προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω του κορωνοϊού αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία», σύμφωνα με το στέλεχος του FAO, Maximo Torero Cullen.
Όσο για τη Varma, τόνισε πως «η ζήτηση ορισμένων εκ των προϊόντων αυτών παραμένει ανελαστική» ενώ τόνισε πως μία ύφεση ενδέχεται να περιορίσει τις τιμές.
Διαβάστε ακόμα
JP Morgan: Οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι και τα tactical trades σε growth μετοχές (γραφήματα)
Coinbase: Τι συμβαίνει με τον «τιτάνα των κρυπτονομισμάτων;» (pic)