Μέσα στα επόμενα 20 χρόνια μια τεράστια μεταβίβαση πλούτου, ύψους 90 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, θα καταστήσει τους millennials πιθανότατα «την πλουσιότερη γενιά στην ιστορία», σύμφωνα με την εταιρεία οικονομικών συμβούλων Knight Frank.
«Οι millennials είναι ανεπαρκώς προετοιμασμένοι για να διαχειριστούν τον πλούτο», δήλωσε ο ειδικός στη διαχείριση οικογενειακού πλούτου Σαλβατόρε Μπουσέμι.
Η «γενιά της χιλιετίας» τείνει να εστιάζει σε βραχυπρόθεσμους στόχους, ενώ οι προηγούμενες γενιές επικεντρώνονταν περισσότερο στην αποταμίευση με σκοπό τη δημιουργία σημαντικών πραγμάτων, όπως η οικογένεια και η συνταξιοδότηση, εκτιμούν οι ειδικοί.
Οι millennials είναι έτοιμοι να γίνουν η πλουσιότερη γενιά στην ιστορία, είναι όμως έτοιμοι να διαχειριστούν αυτή τη μεγάλη εισροή χρημάτων;
Η εταιρεία συμβούλων Knight Frank διαπίστωσε ότι η λεγόμενη σιωπηλή γενιά – όσοι γεννήθηκαν δηλαδή μεταξύ 1928 και 1945 – και οι baby boomers, που γεννήθηκαν μεταξύ 1946 και 1964, θα «παραδώσουν τα ηνία» στους millennials (όσους δηλαδή γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996), όταν τους μεταβιβάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Οι millennials έχουν παρουσιαστεί ως τεμπέληδες, σπάταλοι καταναλωτές, πιο πρόθυμοι να ανοίξουν το πορτοφόλι τους για να αγοράσουν ένα τοστ με αβοκάντο, παρά να αποταμιεύσουν χρήματα για να αγοράσουν ένα σπίτι – άρα πόσο καλά προετοιμασμένοι είναι για να διαχειριστούν τον πλούτο που θα περάσει στα χέρια τους;
«Οι millennials είναι πολύ κακώς προετοιμασμένοι, σε αντίθεση με τη γενιά που δημιούργησε τον πλούτο», δήλωσε στο CNBC ο Σαλβατόρε Μπουσέμι, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του γραφείου Brahmin Partners.
«Όταν οι millennials θα κληρονομήσουν αυτόν τον πλούτο, θα είναι στην ηλικία των 40 και μπορεί να μην έχουν την ικανότητα να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση ή να επενδύσουν», διευκρίνισε.
«Δεν θα έχουν τις δεξιότητες για να το κάνουν αυτό, επειδή ποτέ δεν χρειάστηκε να το κάνουν – δεν πιέστηκαν ποτέ», είπε. «Και το ερώτημα είναι – θα έχουν το κίνητρο αργότερα στη ζωή τους, ώστε να πιέσουν τον εαυτό τους και να αποκτήσουν αυτές τις δεξιότητες;» δηλώνει ο Μπουσέμι, προσθέτοντας ότι είναι στην ανθρώπινη φύση οι άνθρωποι να είναι «λιγότερο πρόθυμοι» να αποκτήσουν νέες δεξιότητες καθώς μεγαλώνουν.
Παρόλο που οι millennials έζησαν την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, ως γενιά βρίσκονται μακριά από τις τρομερές δοκιμασίες και τις συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίες συνέβαλαν στη διαμόρφωση της νοοτροπίας των γονέων τους σχετικά με το χρήμα, σημειώνεται σε έκθεση της RBC Wealth Management.
Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών «LendingClub», οι millennials είναι η γενιά που ζει με το μισθό της μήνα με το μήνα, χωρίς δηλαδή να αποταμιεύουν, καθώς αυτή η ενδιάμεση γενιά πρέπει να στηρίξει οικονομικά τόσο τους γηράσκοντες γονείς τους, όσο και τα δικά τους παιδιά.
Υπάρχει επίσης διαφορά μεταξύ των ανθρώπων που δημιουργούν τον πλούτο και εκείνων που τον κληρονομούν, γεγονός που θέτει τους τελευταίους σε μειονεκτική θέση όταν πρόκειται να διαχειριστούν τον πλούτο ή να αντιμετωπίσουν την απώλειά του.
«Οι άνθρωποι που έχουν κερδίσει μόνοι τους τον πλούτο τους έχουν ένα ισχυρό εσωτερικό κέντρο ελέγχου», δήλωσε ο κλινικός ψυχοθεραπευτής Πολ Χόκεμαγιερ, προσθέτοντας ότι τα άτομα που δημιούργησαν πλούτο έχουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους, καθώς και στην ικανότητα να ξανακερδίσουν την περιουσία τους σε περίπτωση που τη χάσουν.
Όσοι κληρονομήσουν τα πλούτη θα είναι πιο ανασφαλείς. «Ξέρουν ότι μπορούν να επιβιώσουν στον ζωολογικό κήπο, αλλά δεν είναι σίγουροι αν θα μπορέσουν να επιβιώσουν στη ζούγκλα», δήλωσε ο Χόκεμαγιερ.
Ο συγκεκριμένος ψυχοθεραπευτής, ωστόσο, παρατήρησε ότι οι millennials τείνουν να είναι σοφότεροι σχετικά με τη δύναμη που δίνει ο πλούτος και προσεγγίζουν το χρήμα περισσότερο ως διαχειριστές που «το χρησιμοποιούν για να βελτιώσουν έναν κόσμο στον οποίο αισθάνονται προνομιούχοι»
Διαβάστε ακόμη
Η «καλοκαιρινή κατασκήνωση» για δισεκατομμυριούχους ξεκινά – Οι παρόντες και οι ηχηρές απουσίες
UBS – Wealth Report: Πόσο αυξήθηκε ο πλούτος σε ολόκληρο τον κόσμο – Η εικόνα στην Ελλάδα (πίνακες)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ