Έχοντας αλλάξει την στρατηγική της έτσι ώστε να συμπλεύσει με τους mainstream πολιτικούς των Βρυξελλών, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει βαλθεί να αναστατώσει τα πράγματα και στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Ο κύριος ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης κατέγραψε μείωση της τάξης του 2,7% στις 8 Αυγούστου, μετά από την πρόσφατη ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης για επιβολή έκτακτου φόρου της τάξης του 40% στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η κίνηση αυτή η οποία έπιασε τους επενδυτές απροετοίμαστους και προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις, αναστράφηκε μέσα σε ένα 24ωρο.
Οι αεροπορικές έχουν κι αυτές αντιδράσει σε άλλη προτεινόμενη δέσμη μέτρων, δη ενός νέου προγράμματος της κυβέρνησης για τη μείωση των τιμών των εισιτηρίων σε πτήσεις προς συγκεκριμένους προορισμούς.
Η ιταλική κυβέρνηση θα συναντηθεί με τα στελέχη των αεροπορικών τον επόμενο μήνα, ενώ η Κομισιόν ήδη μελετά εάν το μέτρο αυτό είναι νόμιμο σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Μελόνι κέρδισε τις εκλογές τον περασμένο Οκτώβριο. Εκτός από την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό, είναι επίσης η πρώτη πρωθυπουργός η οποία ηγείται ενός ακροδεξιού κόμματος από τα τέλη του Β’ ΠΠ. Μέχρι τώρα, η Μελόνι έχει ακολουθήσει τη «γραμμή» των mainstream πολιτικών τόσο σε εγχώριο όσο και σε εξωτερικό επίπεδο, παρά τις ανησυχίες πως θα ωθήσει τη χώρα στην ακροδεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος.
Δεν έχει ξεκινήσει κόντρες με τους Ευρωπαίους ομολόγους της ενώ έχει μετατρέψει την Ιταλία σε μία εκ των σημαντικότερων υποστηρικτών της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου, παρά τις προσωπικές σχέσεις ορισμένων εκ των μελών της κυβέρνησής της με το Κρεμλίνο.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Eurasia Group, Φεντερίκο Σάντι, «η προσπάθεια επιβολής φόρου στις τράπεζες ήταν τεράστιο ατόπημα».
«Αυτή η παράλογη επιλογή αποτέλεσε και ένδειξη πως η κυβέρνηση της Μελόνι αποτελείται από ακροδεξιούς λαϊκιστές οι οποίοι έχουν προϊστορία παράλογων οικονομικών αποφάσεων. Παρ’ όλα αυτά, αναμένω πως η Μελόνι θα παραμείνει πιστή στην μέχρι τώρα mainstream πορεία της», συμπλήρωσε ο Σάντι σε συνέντευξή του προς το CNBC.
Βάσει των δηλώσεων του καθηγητή του European University Institute της Ιταλίας, Έρικ Τζόουνς, η κυβέρνηση Μελόνι δεν χαρακτηρίζεται από περισσότερο λαϊκισμό, ενώ τόσο η ίδια όσο και ο ΥΠΟΙΚ Τζανκάρλο Τζορζέτι προσπαθούν να ενισχύσουν τις δημόσιες δαπάνες χωρίς να προκαλέσουν κρίση στα δημοσιονομικά.
«Παρά την απουσία των ευρωπαϊκών κανονισμών οι οποίοι παραμένουν ‘στον πάγο’, η κυβέρνηση της Ιταλίας συνεχίζει να προσπαθεί να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, μειώνοντας το χρέος και περιορίζοντας οποιεσδήποτε κινήσεις θα προκαλέσουν αύξηση του πληθωρισμού», σημείωσε ο Σάντι.
Το ποσοστό χρέους/ΑΕΠ κυμαινόταν στο 144,4% το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, ενώ αναμένεται να μειωθεί στο 140,5% φέτος και στο 138,8% το 2024. Η ιταλική οικονομία αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη της τάξης του 1,1% φέτος και του 0,9% το 2024, μειωμένη από το 3,7% της αύξησης του ΑΕΠ το 2022.
Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να καταθέσουν τους προϋπολογισμούς τους τον Οκτώβριο, έτσι ώστε να περάσουν έλεγχο από την Κομισιόν. Στο παρελθόν, η κατάσταση αυτή είχε προκαλέσει εντάσεις μεταξύ της Ρώμης και των Βρυξελλών.
Για ορισμένες χώρες, όμως, το κύριο πρόβλημα είναι η πιθανότητα καθυστέρησης της απελευθέρωσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Τα κονδύλια αυτά για την Ιταλία είχαν αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τη στιγμή που η χώρα βίωνε ένα τεράστιο δράμα με χιλιάδες νεκρούς. Η Ιταλία θα λάβει τη μερίδα του λέοντος του προγράμματος των 750 δισ. ευρώ, αλλά μόνο εάν καταφέρει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και λήψη μέτρων.
«Οι καθυστερήσεις αυτές, βέβαια, δεν αποτελούν κάτι για το οποίο ευθύνεται η κυβέρνηση της Μελόνι η οποία είναι δεσμευμένη να επιτύχει τους στόχους του προγράμματος NextGenEU, αλλά οφείλονται σε προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις οι οποίες εγείρουν εμπόδια στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», συμπλήρωσε ο Σάντι.
Διαβάστε ακόμη
Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Προς επείγουσα μίσθωση 53 νέων εναέριων πυροσβεστικών μέσων
Προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών: Πότε κλείνει η πλατφόρμα για αιτήσεις στον ΟΠΣΥΔ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ