Το νομικό τμήμα της Juul Labs βρίσκεται επί τρία χρόνια σε διαρκώς αυξανόμενη πίεση. Ο «ασκός του Αιόλου» άνοιξε το 2019, όταν η πολιτεία της Μινεσότα κατέθεσε την πρώτη αγωγή κατά της μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρονικών τσιγάρων για «ενίσχυση του εθισμού των εφήβων στο άτμισμα».
Έκτοτε, έχουν ακολουθήσει δεκάδες ανάλογες αγωγές κατά της εταιρείας στις ΗΠΑ από πολιτειακές κυβερνήσεις, διοικήσεις σχολείων αλλά και πολίτες. Οι μέχρι τώρα συμβιβασμοί έχουν στοιχίσει στην Juul Labs πάνω από 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η υπόθεση της Juul Labs είναι χαρακτηριστική του «πολέμου» που δέχονται τα προϊόντα ατμίσματος όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά σε πολλές χώρες του κόσμου.
Στη Γαλλία, τον προηγούμενο μήνα, η γαλλική Εθνική Επιτροπή κατά του Καπνίσματος συνέστησε την απαγόρευση όλων των «γεύσεων» για τα προϊόντα νικοτίνης, υποστηρίζοντας ότι οι γλυκές γεύσεις προορίζονται για ανήλικους.
Η έκκληση για την απαγόρευση των αρωμάτων στα προϊόντα νικοτίνης ήρθε μετά από τριετή μελέτη της Επιτροπής σχετικά με τα νέα προϊόντα καπνού και νικοτίνης που κυκλοφορούν στην αγορά. Η μελέτη ανακάλυψε ότι όσο περισσότερες γεύσεις προσφέρονται (όπως γεύσεις φρούτων ή γλυκαντικών) ιδίως για άτμισμα, τόσο περισσότερο τα προϊόντα παρουσιάζονται ως «διασκεδαστικά» και «αποκρύπτουν το πόσο εθιστικά και τοξικά είναι».
Ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης της γαλλικής Επιτροπής, ο καθηγητής Yves Martinet, δήλωσε ότι η προσφορά αρωμάτων δεν βοηθάει τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα και δεν απευθύνεται σε αυτούς. «Η αυξημένη διαθεσιμότητα γεύσεων σε νέα προϊόντα έχει μόνο έναν στόχο, την απόκτηση νέων, νεαρών καταναλωτών» τόνισε.
Πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτός είναι ο λόγος που ένας από τους πιο προοδευτικούς δήμους της χώρας, το Σαν Φρανσίσκο, προχώρησε σε πλήρη απαγόρευση των ηλεκτρικών τσιγάρων και των προϊόντων ατμίσματος. Ο δήμος χαρακτήρισε το άτμισμα «πανδημία» μεταξύ των νέων της πόλης.
«Αποτοξίνωση» ή παγίδα;
Έχοντας ξεκινήσει ως ένα προϊόν που θα βοηθούσε τους καπνιστές να σταματήσουν ή έστω να περιορίσουν τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος, το ηλεκτρονικό τσιγάρο φαίνεται να εξελίσσεται σε «Σειρήνα» που οδηγεί έναν αυξανόμενο αριθμό νεαρών ατόμων στον κόσμο της νικοτίνης.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ περιέγραψε πρόσφατα την χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων ως «κρίση μεταξύ των νέων της Αμερικής».
Πάνω από 1 στους 4 Αμερικανούς εφήβους έχουν δοκιμάσει το άτμισμα, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Μαύρη αγορά και παράνομες πωλήσεις
Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Κέντρου για την Χρηστή Διακυβέρνηση στον έλεγχο του καπνού (Global Center for Good Governance in Tobacco Control, GGTC), 37 χώρες έχουν απαγορεύσει την πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων, ενώ 78 χώρες επιβάλλουν περιορισμούς στην πώλησή τους.
Μία από τις τελευταίες είναι η Αυστραλία, όπου η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων επιτρέπεται μόνο σε όσους παρουσιάζουν ιατρική συνταγή για να κόψουν το κάπνισμα.
Ο περιορισμός αυτός, ωστόσο, αντί να περιορίσει την εξάπλωση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, «γέννησε» μία μαύρη αγορά όπου τα είδη αυτά πωλούνται παράνομα.
Όπως αποκάλυψε ο ομότιμος καθηγητής Wayne Hall από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας για τη Χρήση Ουσιών από Νέους του Πανεπιστημίου του Queensland, «στην Αυστραλία είδαμε την ανάπτυξη μιας ακμάζουσας μαύρης αγοράς που πωλεί ανεξέλεγκτα προϊόντα ατμίσματος σε παιδιά και ενήλικες, ενώ πολύ λίγοι ενήλικοι ατμιστές χρησιμοποιούν τη νόμιμη οδό συνταγογράφησης.»
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Medical Journal της Αυστραλίας διαπίστωσε ότι «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να βοηθήσουν ορισμένους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα, αλλά οι περισσότεροι καπνιστές που ατμίζουν συνεχίζουν να καπνίζουν και οι περισσότεροι νέοι που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν τα χρησιμοποιούν με σκοπό τη διακοπή του καπνίσματος.»
Στην Αυστραλία αυξάνονται τώρα οι πιέσεις για μεγαλύτερη αυστηροποίηση στις πωλήσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Η απάντηση της βιομηχανίας
Οι συζητήσεις περί απαγόρευσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην Ευρώπη προκάλεσαν την αντίδραση της Γερμανικής Ένωσης Βιομηχανιών Καπνού και Νέων Προϊόντων (German Association of the Tobacco Industry and Novel Products BVTE).
«Υπάρχει επιστημονική συναίνεση ότι η πρόσληψη βλαβερών ουσιών κατά τον ατμισμό ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι κατά το κάπνισμα καπνού», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BVTE, Jan Muecke, σε δήλωσή του.
Η αντίδραση της BVTE ήρθε μετά από δηλώσεις του υπουργού Υγείας της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Manne Lucha, που σε συνέντευξή του ανέφερε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως τα παραδοσιακά τσιγάρα και ότι τα αρωματισμένα προϊόντα ατμού θα πρέπει να απαγορευτούν.
Η BVTE επικαλείται έρευνα του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο του 2020, σύμφωνα με την οποία η πλήρης μετάβαση από το κάπνισμα στο άτμισμα μειώνει την έκθεση του καταναλωτή σε επιβλαβείς ουσίες.
Στη «φαρέτρα» της βιομηχανίας ατμίσματος υπάρχει επίσης έρευνα του 2015 της Δημόσιας Αρχής Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (Public Health England, PHE) που καταγράφει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι τουλάχιστον 95% λιγότερο επιβλαβή από ότι το κάπνισμα.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ισχύουν αυστηροί κανόνες σχετικά με την ηλικία και τις προειδοποιήσεις για την υγεία για το άτμισμα, καθώς και για τα ανώτατα όρια περιεκτικότητας σε νικοτίνη.
Όμως, και στο Ηνωμένο Βασίλειο διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί της δημόσιας υγείας αντιτίθενται σθεναρά στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Μεταξύ αυτών η Σάλι Ντέιβις, πρώην κυβερνητική σύμβουλος σε θέματα δημόσιας υγείας, η οποία ζητά την απαγόρευση των γεύσεων που μπορεί να προσελκύσουν τα παιδιά και υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ατμίσματος στην υγεία, το οποίο περιέγραψε ως «ωρολογιακή βόμβα».
Διαβάστε ακόμη
Σταυροφορία Μητσοτάκη κατά της «χαλαρής» ψήφου
To ράλι των αγορών πρόκειται σύντομα να φτάσει στο τέλος του, προειδοποιεί γνωστός επενδυτής
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ