26 δισεκατομμύρια δολάρια. Τόσο στοίχισε στην Alibaba η είδηση περί δήθεν σύλληψης του Τζακ Μα, συνιδρυτή και επικεφαλής του παγκόσμιου κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Την Τρίτη, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένας άνδρας με το επώνυμο Μα συνελήφθη στην πόλη Χανγκζού, όπου βρίσκεται η έδρα της Alibaba. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ύποπτος τέθηκε υπό κράτηση στις 25 Απριλίου, λόγω υποψιών για «σύμπραξη με εχθρικές δυνάμεις στο εξωτερικό, με κίνητρο την υπονόμευση της κρατικής εξουσίας».
Όλοι αμέσως θεώρησαν ότι ο εν λόγω Μα ταυτίζεται με το μεγάλο «αφεντικό» της κινεζικής εταιρείας, το οποίο εδώ και μήνες βρίσκεται στα «μαχαίρια» με το Πεκίνο. Αποτέλεσμα ήταν η μετοχή της Amazon στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να κατακρημνίζεται στο -9,4% και να χάνει 26 δισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή της αξίας μέσα σε λίγα λεπτά.
Τελικά, η παρεξήγηση λύθηκε μόνο όταν ο διευθυντής του κινεζικού ταμπλόιντ Global Times έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο συλληφθείς γεννήθηκε το 1985 στην πόλη Βενζού και εργαζόταν ως επικεφαλής του τμήματος λογισμικού στην εταιρεία IT. Αντίθετα, ο… γνωστός Μα έχει γεννηθεί το 1964 στην πόλη Χανγκζού.
Η διευκρίνιση, όπως ήταν λογικό, οδήγησε σε βαθιά ανάσα ανακούφισης, η οποία αποτυπώθηκε και στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τη μετοχή της Alibaba να σβήνει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών έως το κλείσιμο της συνεδρίασης.
Πάντως, η αντίδραση της αγοράς χαρακτηρίστηκε από αρκετούς αναλυτές ως απολύτως δικαιολογημένη, λαμβάνοντας υπόψη την προσπάθεια της κινεζικής κυβέρνησης να επιβάλλει ένα αυστηρότερο εποπτικό πλαίσιο λειτουργίας στις τεχνολογικές εταιρείες, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει σ’ ένα κυνήγι μαγισσών εναντίον των μεγάλων «παιχτών» του κλάδου.
Τη συγκεκριμένη στρατηγική έρχεται να ενισχύει και η οργή πολλών Κινέζων, οι οποίοι ενώ εργάζονται πολλές ώρες και αμείβονται με ψίχουλα, βλέπουν ορισμένους άλλους συμπατριώτες τους να γίνονται δισεκατομμυριούχοι. Όπως για παράδειγμα ο Μα. Ένα αίσθημα, το οποίο έχει σπεύσει να αξιοποιήσει πλήρως το Πεκίνο.
Γι’ αυτό τον λόγο, από το 2020 και μετέπειτα, ο συνιδρυτής της Alibaba έχει αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή, διατηρώντας ένα χαμηλό προφίλ, κάτι που δεν άλλαξε ούτε χθες, όταν όλοι νόμιζαν ότι συνελήφθη από τις κινεζικές αρχές.
Διαβάστε επίσης:
ΔΕΣΦΑ: Οι 4 προσφορές για το πλοίο που θα μετατραπεί σε πλωτή δεξαμενή LNG στη Ρεβυθούσα