Από την Κίνα έως τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή ρυζιού μειώνεται και ανεβάζει τις τιμές για περισσότερους από 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ιδίως στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η οποία καταναλώνει το 90% του ρυζιού παγκοσμίως.

Η παγκόσμια αγορά ρυζιού πρόκειται να καταγράψει τη μεγαλύτερη έλλειψη των τελευταίων δύο δεκαετιών το 2023, σύμφωνα με τη Fitch Solutions.

Και το έλλειμμα αυτού του μεγέθους για ένα από τα δημητριακά που καλλιεργούνται περισσότερο στον κόσμο θα πλήξει τους μεγάλους εισαγωγείς, δήλωσαν αναλυτές στο CNBC.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πιο εμφανής αντίκτυπος του παγκόσμιου ελλείμματος ρυζιού ήταν, και εξακολουθεί να είναι, οι υψηλές τιμές ρυζιού της δεκαετίας», δήλωσε ο αναλυτής εμπορευμάτων της Fitch Solutions, Τσαρλς Χαρτ.

Οι τιμές του ρυζιού αναμένεται να παραμείνουν γύρω από τα σημερινά υψηλά επίπεδα μέχρι το 2024, αναφέρεται σε έκθεση της Fitch Solutions Country Risk & Industry Research με ημερομηνία 4 Απριλίου.

Η τιμή του ρυζιού ήταν κατά μέσο όρο 17,30 δολάρια ανά cwt (μονάδα μέτρησης ρυζιού, περίπου 50 κιλά) έως το 2023 και θα μειωθεί μόνο στα 14,50 δολάρια ανά cwt το 2024.

«Δεδομένου ότι το ρύζι είναι το βασικό προϊόν διατροφής σε πολλές αγορές στην Ασία, οι τιμές είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας του πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων και της επισιτιστικής ασφάλειας, ιδιαίτερα για τα φτωχότερα νοικοκυριά», ανέφερε ο Χαρτ.

Το παγκόσμιο έλλειμμα για το 2022-2023 θα ανέλθει σε 8,7 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την πρόβλεψη της έκθεσης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο παγκόσμιο έλλειμμα ρυζιού από το 2003-2004, όταν οι παγκόσμιες αγορές ρυζιού δημιούργησαν έλλειμμα 18,6 εκατομμυρίων τόνων, είπε ο Χαρτ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η έλλειψη ρυζιού οφείλεται τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία που συνεχίζεται εδώ και πάνω από έναν χρόνο όσο και από την παρατεταμένη κακοκαιρία σε Κίνα και Πακιστάν. Το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, εκτάσεις καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη μεγαλύτερη παραγωγό ρυζιού στον κόσμο, την Κίνα μαστίστηκαν από έντονες καλοκαιρινές βροχοπτώσεις και πλημμύρες. Ομοίως, το Πακιστάν – το οποίο αντιπροσωπεύει το 7,6% του παγκόσμιου εμπορίου ρυζιού – είδε την ετήσια παραγωγή να βυθίζεται κατά 31% από έτος σε έτος λόγω των σοβαρών πλημμυρών πέρυσι.

Την ίδια ώρα, το ρύζι έγινε μια ολοένα και πιο ελκυστική εναλλακτική λύση μετά την άνοδο της τιμής άλλων σιτηρών από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, γεγονός που αύξησε τη ζήτηση.

«Η κατάσταση του παγκόσμιου ελλείμματος στην παραγωγή ρυζιού θα αυξήσει το κόστος εισαγωγής ρυζιού για τους μεγάλους εισαγωγείς ρυζιού όπως η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και οι αφρικανικές χώρες το 2023» σημειώνει αναλυτής στο CNBC.

Πολλές χώρες θα αναγκαστούν επίσης να αποσύρουν τα εγχώρια αποθέματά τους και οι χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο από το έλλειμμα θα είναι εκείνες που ήδη υποφέρουν από τον υψηλό εγχώριο πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων, όπως το Πακιστάν, η Τουρκία, η Συρία και ορισμένες αφρικανικές χώρες.

Ωστόσο το έλλειμμα στην παραγωγή ρυζιού οφείλεται εν μέρη σε μια ετήσια επιδείνωση της συγκομιδής φέτος και όπως αναφέρεται στην έκθεση σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν. Η Fitch Solutions εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά ρυζιού θα επιστρέψει σε «σχεδόν ισορροπημένη θέση το 2023 -24».

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το ρύζι σε ετήσια βάση κάτω από το επίπεδο του 2022, αλλά θα παραμείνουν αυξημένα «περισσότερο από το ένα τρίτο πάνω από τη μέση τιμή τους πριν από την Covid (2015-2019), εν μέρει καθώς τα αποθέματα αναπληρώνονται μετά από μια περίοδο εκτεταμένης μείωσης.

«Πιστεύουμε ότι η αγορά ρυζιού θα επιστρέψει σε πλεόνασμα το 2024/25 και στη συνέχεια θα συνεχίσει να μετριάζεται μεσοπρόθεσμα».

Η Fitch προβλέπει ότι οι τιμές του ρυζιού θα μπορούσαν να μειωθούν σχεδόν κατά 10% στα 15,50 δολάρια ανά εκατόκιλο το 2024.

«Η άποψή μας είναι ότι η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού θα σημειώσει σταθερή ανάκαμψη το 2023/24, αναμένοντας ότι η συνολική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 2,5% σε ετήσια βάση», προβλέπει η έκθεση της Fitch, βασιζόμενη στην Ινδία ως «κύριο μοχλό» της παγκόσμιας παραγωγής ρυζιού κατά την επόμενη πενταετία.

Διαβάστε ακόμη:

Η υπόθεση Γεωργούλη (και τα ανεξήγητα), οι άρες μάρες (Αντωνάρες), το τραπεζικό κοστουμάκι, οι συναλλαγές Suez – Heliopolis και ο γάτος του Μπλε Κέδρου

Κολάνοβιτς (JPMorgan): Το ράλι των μετοχών τεχνολογίας πλησιάζει στο τέλος του (γράφημα)

Πάνω κι από το 2019 φέτος η διεθνής κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια