search icon

Διεθνή

Οι κρυφές επενδύσεις του Ρόμαν Αμπράμοβιτς σε startups

Ο Ρώσος φέρεται να επένδυσε αθόρυβα ποσό 63 εκατ. δολαρίων σε μια σειρά από startups

Όποια πέτρα σήκωνε κανείς, έβρισκε τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς την εποχή της παντοδυναμίας του.

Ο Ρώσος, ως ένας από τους ισχυρότερους ολιγάρχες του περιβάλλοντος του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν επί χρόνια, εμπλεκόταν σε πολλά, πριν προκύψει το θέμα των κυρώσεων σε βάρος του, που του στέρησαν ακόμα και την αγαπημένη του Τσέλσι, ανάμεσα σε άλλα assets: από business πολλών δισεκατομμυρίων μέχρι… μερικών δεκάδων εκατομμυρίων.

Μια τέτοια μικρή – για το μέγεθός του Αμπράμοβιτς – «δουλειά» ήρθε στο «φως» τα τελευταία 24ωρα, με φόντο κάποιες κρυφές επενδύσεις του σε startup εταιρείες (οι οποίες τελικώς αποδείχθηκαν συνήθεια για αρκετούς πλούσιους).

Παρένθεση: δέκα ημέρες πριν εκπνεύσει το 2023, ανακοινώθηκε ότι ο Ρώσος μεγιστάνας (σ.σ. το Forbes εξακολουθεί να τον αναφέρει στη λίστα του, με οικογενειακό χαρτοφυλάκιο ύψους 9 δισ. δολαρίων το 2024) έχασε τη νομική προσφυγή του για την ανάκληση των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς το δικαστήριο επικύρωσε τους περιορισμούς και ουσιαστικά των «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων αμύθητης αξίας, με τον ίδιο να δηλώνει απογοητευμένος από την αρνητική αυτή εξέλιξη.

Επιστροφή στο σήμερα: Σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes, το venture capital fund Target Global με έδρα το Λονδίνο διαχειρίστηκε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για τον Αμπράμοβιτς και βοήθησε τον υπό κυρώσεις ολιγάρχη να δημιουργήσει μερίδια σε μερικές από τις μεγαλύτερες νεοφυείς επιχειρήσεις της Ευρώπης.

Με αυτό τον τρόπο, ο Ρώσος φέρεται να επένδυσε αθόρυβα ποσό 63 εκατ. δολαρίων σε μια σειρά από startups.

Το fund το οποίο συγκεντρώνει, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, κεφάλαια άνω των 3,2 δισ. δολαρίων και υποστήριξε τουλάχιστον 15 ευρωπαϊκούς «μονόκερους» (σ.σ. εταιρείες με αποτίμηση πάνω από το «φράγμα» του 1 δισ. δολ.), συμπεριλαμβανομένης της φημισμένης fintech Revolut και του marketplace πώλησης αυτοκινήτων Cazoo, υπολόγιζε ως συνεπενδυτή και περιορισμένο εταίρο τον Αμπράμοβιτς από το 2015 έως το 2021, όπως δείχνουν έγγραφα, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο του επέβαλε αργότερα κυρώσεις, το Μάρτιο του 2022.

Στοιχεία τα οποία διέρρευσαν από την Meritservus, έναν πάροχο υπεράκτιων υπηρεσιών με έδρα την Κύπρο και κοινοποιήθηκαν ανώνυμα στο OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) και σε εταίρους του, όπως το Forbes, αποκαλύπτουν τις εσωτερικές λειτουργίες της σχέσης του Αμπράμοβιτς με την Target Global, με συνιδρυτή της τον γιο ενός άλλου ολιγάρχη, του Αλεξάντρ Φρολόφ.

Οι επίμαχες startup

Από το ίδιο ρεπορτάζ προκύπτει ότι ο Αμπράμοβιτς, το 2018, επένδυσε 25 εκατ. δολάρια ως «anchor» limited partner σε ένα από τα πρώτα επενδυτικά προγράμματα της Target, το Target Global Mobility 2.0, με επιπλέον αναφορές σε κινήσεις και νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως η εταιρεία σκούτερ Circ το 2019, η οποία εξαγοράσθηκε το 2020 από την αμερικανική startup Bird που μετέπειτα πτώχευσε, αλλά και την γερμανική unicorn μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Auto1 το 2015, με μέτοχό της μια shell company του κροίσου, εγγεγραμμένη στην Κύπρο, την Ervington.

Η Auto1 επιβεβαίωσε τις επενδύσεις των Target and Ervington σε διάστημα προγενέστερο των κυρώσεων. Τον Φεβρουάριο του 2021 εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, αλλά το μερίδιο του Ρόμαν Αμπράμοβιτς δεν αποκαλύφθηκε, επειδή η γερμανική νομοθεσία δεν απαιτεί από τους μετόχους με ποσοστό μικρότερο από 3% να γνωστοποιούνται σε ένα ενημερωτικό δελτίο IPO.

Από τα έγγραφα που διέρρευσαν, ο Αμπράμοβιτς και κάποιες holdings του χαρτοφυλακίου του εμφανίζονται ότι δάνεισαν δεκάδες εκατ. δολάρια σε εταιρείες ειδικού σκοπού της Target για την εξαγορά έμμεσων μεριδίων σε startup.

Ως ένα παράδειγμα, σημειώνεται, η παροχή μιας σειράς δανείων συνολικού ύψους 23,5 εκατ. δολαρίων, μεταξύ 2020 και 2021, για επένδυση στην εφαρμογή παρακολούθησης γυναικείας υγείας Flo στο Λονδίνο με περισσότερους από 300 εκατ. χρήστες.

Σε μια άλλη καταγραφή, το  Μάϊο του 2017 γίνεται λόγος για δανεισμό 10 εκατ. δολαρίων στο όχημα ειδικού σκοπού της Target, Helium, για την εξαγορά μεριδίου στην Delivery Hero, food delivery startup με κεφαλαιοποίηση 7,1 δισ. δολ. στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Η Delivery Hero απάντησε, σύμφωνα με το Forbes, ότι δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις κατά οποιουδήποτε μετόχου από τη στιγμή της δημόσιας εγγραφής της, το 2017. Οι Flo και Bird δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό.

 «Διασφαλισμένη η νομιμότητα»

Σε μια προσπάθεια να «αποκρούσει» πιθανές συνέπειες των φερόμενων συναλλαγών της με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, η Target Global απάντησε ότι οι επενδύσεις του Ρώσου δεν αντιπροσώπευσαν παρά μόνο ένα ποσοστό ύψους 2% επί της συνολικής αξίας των υπό διαχείριση περιουσιακών της στοιχείων και περιορίζοντας σε ένα μόνο fund και σε έναν μικρό αριθμό συνεπενδύσεων.

«Ολες αυτές οι επενδύσεις έγιναν χρόνια πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε μια εποχή όπου ο κ. Αμπράμοβιτς ήταν εξέχων επενδυτής στην τεχνολογία, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, τα ακίνητα και τον αθλητισμό σε όλη την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε η εκπρόσωπος της Target, Seda Ambartsumian και πρόσθεσε:

«Η Target έχει πάνω από 200 διαφορετικά LPs και ελέγχεται σε πολλαπλές δικαιοδοσίες σε όλο τον κόσμο. Η νομική μας ομάδα και η ομάδα συμμόρφωσης έχει εφαρμόσει εκτεταμένα συστήματα κυρώσεων και ελέγχους για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία σε όλες τις δικαιοδοσίες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε.».

Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι ο ίδιος ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς δεν απάντησε σε αίτημα που του υποβλήθηκε για κάποιο σχόλιο.

Το λονδρέζικο VC, πάντως, δεν θεωρείται το μοναδικό που διατηρούσε δεσμούς με τον Ρώσο. Σε σχετικές ερωτήσεις που τους τέθηκαν, ορισμένες άλλες εταιρείες, είτε απέφυγαν να απαντήσουν είτε εξήγησαν ότι δεν ήταν μέτοχος ή επενδυτής της την εποχή των πρώτων κυρώσεων προς αυτόν.

Πόσο μειώθηκε η περιουσία του

Για τον επίλογο: Ανάμεσα σε πολλά άλλα, επιβεβαιώνεται ότι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας δεν κατάφερε να ανατρέψει τον Δεκεμβριο τις κυρώσεις της Ε.Ε., αφού απορρίφθηκε η προσφυγή του, όμως δεν έχει αμφισβητήσει αυτές οι οποίες του επιβλήθηκαν από τη Βρετανία.

Οι δε, επενδύσεις των 63 εκατ. δολαρίων στην Target Global αποτέλεσαν ένα μικρό ποσοστό μιας περιουσίας 21 δισ. δολαρίων, έως το 2021, που έκτοτε μειώθηκε στα 9 δισ. δολάρια, εν μέρει λόγω των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του και της επιβράδυνσης της οικονομίας της Ρωσίας.

Διαβάστε ακόμη 

Ακίνητα: Τα «σώζουν» από το Κτηματολόγιο και τα «τσιμπάει» η εφορία

Συντάξεις: 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα λάβουν κι άλλες αυξήσεις

Ισπανία: Εκατομμύρια πλαστικά πέλετ ξεβράζονται στις ακτές της (tweets)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version