search icon

Διεθνή

Η κρατική στήριξη μπορεί να λειτουργήσει ως «βιτρίνα» για το ξέπλυμα χρήματος

Βουνά μετρητών από τις κυβερνήσεις για την καταπολέμηση της πανδημίας θα μπορούσαν να περιορίσουν την ικανότητα των τραπεζών να εντοπίζουν το ξέπλυμα χρήματος, καθώς η πίεση για ρευστότητα υπερτερεί των ελέγχων ασφαλείας

Οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από το lockdown λόγω κορωνοϊού αλλά και οι εργαζόμενοι που δεν εργάζονται ίσως να μην είναι οι μόνοι που περιμένουν ανυπόμονα κάποιο επίδομα έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της κρίσης του κορωνοϊού.

Καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ετοιμάζονται να θέσουν ή έχουν θέσει ήδη σε ισχύ τα προγράμματα δαπανών τους, όπως εγγυήσεις δανείων και άλλες μορφές οικονομικής βοήθειας, οι αρχές και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η άνευ προηγουμένου βιασύνη για τη διάσωση της οικονομίας κινδυνεύει να δημιουργήσει νέες «ευκαιρίες» στο χώρο του εγκλήματος και συγκεκριμένα στο ξέπλυμα χρημάτων.

«Οι εγκληματίες θα χρησιμοποιήσουν αναμφίβολα την πανδημία ως ευκαιρία για διάπραξη απάτης και άλλων οικονομικών εγκλημάτων», δήλωσε ο Νέιλ Ντόνοβαν, συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας Freshfields, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

«Ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης σε ξέπλυμα χρήματος».

Οι τράπεζες είναι η πρώτη γραμμή άμυνας κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, στις οποίες οι εγκληματίες ξεπλένουν τα παράνομα κέρδη τους μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος για να το κάνουν να φαίνεται νόμιμο.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι από το νόμο υπεύθυνα για τον έλεγχο της ταυτότητας των πελατών τους και την προειδοποίηση των αρχών για ύποπτες συναλλαγές.

Σε αυτά περιλαμβάνονται μη δικαιολογημένα μετρητά, μεγάλες μεταφορές, συναλλαγές με κυβερνητικούς αριθμούς, μοτίβα ανακατεύθυνσης χρημάτων μεταξύ λογαριασμών ή επιχειρηματικές δραστηριότητες σε μέρη με μικρή επίβλεψη. Ωστόσο, οι τράπεζες πιέζονται να δίνουν γρήγορα δάνεια τα οποία εγγυάται η κυβέρνηση με αποτέλεσμα οι έλεγχοι για το προφίλ αυτού που λαμβάνει να χρήματα, να είναι λιγότερο αυστηροί.

Το να γνωρίζουμε τον πελάτη μπορεί να είναι πιο δύσκολο με το προσωπικό της τράπεζας να εργάζεται από το σπίτι, είπε ο Ντόνοβαν. Θα μπορούσε να υπάρξει αποσύνδεση και να υπάρχουν ειδικές ομάδες που θα τσεκάρουν τυχόν βρώμικα χρήματα στις τράπεζες. Οι υπάλληλοι θα μπορούσαν επίσης να αισθάνονται υπό πίεση για να δημιουργήσουν έσοδα κατά την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και μπορεί να αισθάνονται ότι υπάρχει λιγότερο άμεση επίβλεψη οποιασδήποτε κακής συμπεριφοράς.Δημιουργικοί εγκληματίες.

Οι χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές προειδοποιούν τις τράπεζες και άλλες εταιρείες να είναι σε επιφυλακή για τους παραβάτες και τους νέους τρόπους για να ξεπλένουν χρήματα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Η Financial Action Task Force, ένας παγκόσμιος παρατηρητής κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες με έδρα στο Παρίσι, δήλωσε τον Απρίλιο ότι οι «δημιουργικοί» εγκληματίες πραγματοποιούν οικονομικές απάτες κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-19.

Ανάμεσα στα οικονομικά εγκλήματα βρίσκεται η διαφήμιση πλαστών φαρμάκων, η συγκέντρωση χρημάτων για ψεύτικες φιλανθρωπικές οργανώσεις, η προσφορά δόλιων επενδυτικών ευκαιριών και η αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων (Fishing) τα οποία εκμεταλλεύονται τους φόβους των χρηστών για την πανδημία.

Η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή του Λουξεμβούργου, προειδοποίησε πρώτη για τους παραπάνω κινδύνους.

Η ρυθμιστική αρχή έχει δημιουργήσει μια λεπτομερή λίστα με το τι πρέπει να αναζητούν οι χρηματοοικονομικές εταιρείες κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Οι κίνδυνοι είναι πραγματικοί και απαιτούν επιπλέον έλεγχο από χρηματοοικονομικούς παράγοντες, σύμφωνα με τον Marco Zwick, ο οποίος επιβλέπει τη βιομηχανία κεφαλαίων του Λουξεμβούργου.

Οι εταιρείες πρέπει να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στα εγκλήματα και τα τρωτά σημεία που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της κρίσης όπως «το πλαίσιο των ελέγχων χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», ανέφερε.

Η ρυθμιστική αρχή προειδοποίησε ότι υπάρχουν πιθανά τρωτά σημεία στις διαδικτυακές υπηρεσίες πληρωμών.

Για παράδειγμα, οι εγκληματίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του κρατικού δανείου που έχουν λάβει ως δικαιολογία για να φέρουν βρώμικα χρήματα στη χώρα.

Επιπλέον, θα μπορούσαν να λάβουν κυβερνητικά κεφάλαια χωρίς την πρόθεση να τα επιστρέψουν, ανέφερε η ρυθμιστική αρχή.Καθώς λοιπόν η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει πολλές πτυχές της καθημερινότητας, μία από αυτές είναι και το ηλεκτρονικό εμπόριο καθώς και η ευκαιρία που δημιουργεί για το οργανωμένο έγκλημα να ξεπλύνει χρήματα.

Exit mobile version