Δραματικές προμηνύονται οι αλλαγές στην καθημερινότητα των Ρώσων, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο από τις συντονισμένες κυρώσεις της Δύσης, μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να εισβάλλει στη γειτονική Ουκρανία.
Τα προβλήματα, όπως διαπιστώνει το BBC, είναι ήδη αισθητά σε μεγάλες μάζες της ρωσικής κοινωνίας, καθώς το κόστος βασικών προϊόντων αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, ο κίνδυνος των περικοπών θέσεων εργασίας παραμένει επί τάπητος και το αίσθημα της διεθνούς απομόνωσης μεγεθύνεται μέρα με τη μέρα.
Από το ελαιόλαδο έως τη ζάχαρη
Το ρούβλι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, έχει καταβαραθρωθεί (βρίσκεται άνω των 100 ανά δολάριο), με αποτέλεσμα πολλά καταστήματα να αναγκάζονται να αυξήσουν τις τιμές, ως απόρροια του αυξημένου κόστους εισαγωγών. «Στις 20 Φεβρουαρίου αγόρασα λαχανικά με 5.500 ρούβλια (57 δολάρια). Σήμερα, για τις ίδιες αγορές πληρώνω 8.000 ρούβλια» τονίζει ο Γιαν, Ευρωπαίος ο οποίος ζει και εργάζεται στη Μόσχα.
Οι κυρώσεις ήρθαν να επιτείνουν το πρόβλημα. Οι τιμές σε ζάχαρη και δημητριακά είναι ήδη κατά 20% υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ορισμένοι λιανέμποροι έχουν συμφωνήσει να περιορίσουν την αύξηση των τιμών στο 5%, ενώ κάποιοι άλλοι αποφάσισαν να επιβάλλουν περιορισμούς στην ποσότητα βασικών αγαθών, όπως αλεύρι, ζάχαρη και πετρέλαιο, την οποία μπορούν να προμηθευτούν οι καταναλωτές.
«Αγόρασα τέσσερα κιλά καφέ, τέσσερα λίτρα ηλιέλαιο, τέσσερα λίτρα ελαιόλαδου και τέσσερα μπουκάλια ουίσκι» παραδέχεται η Daria, κάτοικος της Μόσχας, η οποία έκανε προ-παραγγελία τριών μηνών για τα φάρμακα που λαμβάνει κατά της πίεσης. Η ίδια δεν φοβάται ότι θα υπάρξουν άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ. Αυτό που φοβάται ότι κάθε μέρα οι τιμές θα αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.
Πέραν των καθημερινών αναγκών, την ανιούσα έχουν πάρει και οι τιμές στα τεχνολογικά αγαθά. Η τιμή ενός λάπτοπ είχε αυξηθεί από 70.000 ρούβλια στις αρχές Φεβρουαρίου σε έως 100.000 ρούβλια στα τέλη του ίδιου μήνα. Σήμερα, ενδεχομένως ξεπερνάει τα 140.000 ρούβλια.
Ο κλάδος των αυτοκινήτων συγκαταλέγεται σε αυτούς που δέχονται υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, καθώς τα ανταλλακτικά έχουν καταστεί εμφανώς πιο ακριβά, μετατρέποντας σε πολυτέλεια ένα απλό σέρβις.
Ο Παβέλ, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας, έψαχνε εδώ και καιρό ηλεκτρικές συσκευές και έπιπλα για το διαμέρισμά του. Την ημέρα έναρξης του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου, οι τιμές ανέβηκαν κατά σχεδόν 30%. Πρόλαβε πάντως, α αγοράσει ό,τι ήθελε από κατάστημα του IKEA, μία ημέρα πριν η σουηδική εταιρεία αποχωρήσει από τη ρωσική αγορά.
Μπέργκερ στη μαύρη αγορά
Τα McDonald’s, σύμβολο του δυτικού τρόπου ζωής για τους Ρώσους, αποφάσισαν να κλείσουν και τα 847 καταστήματα που διαθέτουν, βάζοντας προσωρινό τέλος στην 30ετή μετα-σοβιετική παρουσία τους. Λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση, άρχισαν να εμφανίζονται στο διαδίκτυο χιλιάδες αγγελίες, στις οποίες τα δημοφιλή μπέργκερ μετα-πωλούνταν σε τιμές έως και 10 φορές υψηλότερες.
Όλα αυτές οι εικόνες, σε πολλούς Ρώσους, φέρνουν στη μνήμη σκηνές από τον Ψυχρό Πόλεμο, όταν η Σοβιετική Ένωση στερούταν πολλά από τα αγαθά της Δύσης και οι πολίτες έκαναν ουρά για να τα αποκτήσουν (ακόμη και στα κρυφά). Φυσικά, αυτή τη φορά, η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς το τέλος του πολέμου είναι πιθανό να επαναφέρει την κανονικότητα σε μεγάλο βαθμό, όπως και το να οδηγήσει τις επιχειρήσεις της Δύσης στο να επιστρέψουν στη Ρωσία.
Διαβάστε επίσης
Eurogroup: Ιούνιο το «πράσινο φως» για έξτρα μέτρα στήριξης και παροχές
Η κληρονομιά που άφησε πίσω του o Δημήτρης Κοντομηνάς – Σήμερα η εξόδιος ακολουθία στην Ύδρα