Την ανηφόρα φαίνεται ότι έχουν πάρει οι τιμές ενός καινούριου καναπέ ή ενός καινούριου τραπεζιού, καθώς ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος ασκεί σημαίνουσες πιέσεις στο κόστος μιας σειράς βασικών υλικών, όπως για παράδειγμα της ξυλείας.
«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο, τουλάχιστον όσο αφορά το εύρος των αυξήσεων στα υλικά» τονίζει στον The Guardian o Σιν Χολτ, επικεφαλής της Ένωσης Επιπλοποιών της Βρετανίας. «Υπάρχει μεγάλη πίεση στη μεταποίηση και το κόστος θα πρέπει να επιμεριστεί σε λιανέμπορους και καταναλωτές».
Οι υψηλότερες τιμές των επίπλων ήδη αποτυπώνονται στην τσέπη του καταναλωτή, συμβάλλοντας στην έτι μεγαλύτερη αύξηση του κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο ετήσιος πληθωρισμός «τρέχει» στο 7%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών. Μόνο οι τιμές των επίπλων ενισχύθηκαν τον Μάρτιο κατά 17%.
Πέραν των πρώτων υλών, στην άνοδο των τιμών συμβάλλουν κι άλλοι παράγοντες, όπως τα ακριβότερα καύσιμα, τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, το υψηλότερο εργασιακό κόστος κ.α. Μάλιστα, οι τιμές δεν αποκλείεται να συνεχίσουν την ανηφόρα και τους επόμενους μήνες.
Η βρετανική επιπλοποιία, η οποία εστιάζει σε καναπέδες, καρέκλες και τραπέζια, προσφέρει στην εθνική οικονομία σχεδόν 13 δισ. στερλίνες ετησίως. Το κόστος παραγωγής, ωστόσο, έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 25% σε σχέση με τα προ-Brexit επίπεδα, με τις τιμές να μην έχουν πιάσει ακόμη το… πικ τους.
«Υπήρχε ένα μοτίβο αυξήσεων τα τελευταία δύο χρόνια, όταν το κόστος των βασικών υλικών αυξήθηκε. Με το νέο έτος πιστεύαμε ότι οι αυξήσεις θα τελείωναν. Αλλά η σύγκρουση στην Ουκρανία οδήγησε σε εκτροχιασμό της κατάστασης. Ένα μεγάλο μέρος της ξυλείας προέρχεται από τα δάση της ανατολικής Ευρώπης» εξηγεί ο Ίαν Όσκροφτ, ιδιοκτήτης μιας βιοτεχνίας στο Νοτινχαμσάιρ.
Διαβάστε επίσης:
Στο 60%-90% οι κρατήσεις για το Πάσχα – Οι premium προορισμοί (pics)
Δημήτρης Μπάκος – Γιάννης Καϋμενάκης: Τι γυρεύουν στα media οι «αετοί της Φουτζέιρα»