Χτισμένη το 1926, η ιστορία της βίλας Château de la Croë στη γαλλική ριβιέρα είναι βγαλμένη από παραμύθι. Δούκες, Βασιλιάδες, εφοπλιστές, μεγιστάνες, αλλά και οι δικοί μας Αριστοτέλης Ωνάσηςκαι Σταύρος Νιάρχος, ήταν μερικοί από τους κατά καιρούς ενοίκους. Τελευταίος (χρονολογικά) ιδιοκτήτης ήταν ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίο απέκτησε την ιστορική κατοικία το 2001.
Την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι οι γαλλικές αρχές κατάσχεσαν μια σειρά περιουσιακών στοιχείων του Ρώσου δισεκατομμυριούχου, λόγω των στενών σχέσεων που διατηρεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.
Ανάμεσα στα 12 «παγωμένα» ακίνητα, αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων, φιγουράρει και η πολυτελής βίλα, η οποία είναι χτισμένη σε μια έκταση 12 στρεμμάτων, μέσα σε μια κατάφυτη δασική περιοχή του γαλλικού νότου.
Με πισίνα στην ταράτσα
Η Château de la Croë χτίστηκε το 1926. Περιλαμβάνει περισσότερα από 12 υπνοδωμάτια, οκτώ μπάνια και μια τεράστια υπαίθρια βεράντα με θέα προς τη Μεσόγειο Θάλασσα.
Ο Αμπράμοβιτς ξόδεψε περισσότερα από 30 εκατ. δολάρια, προκειμένου να την ανακαινίσει πλήρως το 2001, όταν και πέρασε στην κατοχή του. Τοποθέτησε μια 15μετρη πισίνα στην οροφή, κατασκεύασε ένα τεράστιο γυμναστήριο, ενώ δημιούργησε αίθουσα σινεμά.
Από τον Βασιλιά της Αγγλίας στους Ωνάση – Νιάρχο
Η ιστορική αξία της βίλας είναι, αναμφίβολα, τεράστια. Κι αυτό, αποδεικνύεται από μια σειρά στοιχεία.
Αποτέλεσε τη θερινή κατοικία του Εδουάρδου Η΄, βασιλιά της Αγγλίας, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από περίπου έναν χρόνο παραμονής στον θρόνο, λόγω της επιθυμίας του να παντρευτεί την δις διαζευγμένη Γουάλις Σίμπσον -πράγμα μη ανεκτό από τη βρετανική κοινωνία εκείνης της εποχής.
Το 1948, στην ίδια βίλα, ο Γουίνστον Τσόρτσιλ, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και θριαμβευτής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, γιόρτασε την επέτειο γάμο με την Κλημεντίνη Τσόρτσιλ, πραγματοποιώντας μια εντυπωσιακή δεξίωση με λαμπερούς καλεσμένους.
Δύο χρόνια αργότερα, η ιδιοκτησία περιήλθε στον Έλληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος παρέμεινε κάτοχος της βίλας έως το 1957, όταν στη συνέχεια την πούλησε μετά το διαζύγιο με τη -τότε- σύζυγό του, Αθηνά Λιβανού.
Επόμενος ιδιοκτήτης ήταν ο μεγάλος ανταγωνιστής του Ωνάση, ο Σταύρος Νιάρχος, ο οποίος αγόρασε τη βίλα για τη σύζυγό του, Ευγενία Λιβανού, αδερφή της Αθηνάς Λιβανού (μετά τον θάνατο της Ευγενίας Λιβανού το 1970, παντρεύτηκε τον Σταύρο Νιάρχο).
Η φωτιά του ‘70
Μια ξαφνική πυρκαγιά που ξέσπασμα τη δεκαετία του ‘70, κατέστρεψε μεγάλο μέρος του ακινήτου. Αποτέλεσμα ήταν το ιστορικό οίκημα να παραμείνει εγκαταλελειμμένο για αρκετά χρόνια. Έως ότου φθάσουμε στο 2001, όταν ο Αμπράμοβιτς την αγόρασε και της έκανε… ολικό λιφτινγκ.
Η αξία της ιστορικής βίλας ανέρχεται σήμερα σε περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ. Αν και ο Ρώσος μεγιστάνας παραμένει στα «χαρτιά» ιδιοκτήτης, εξαιτίας της κατάσχεσης δεν μπορεί να την πουλήσει ή να τη μεταβιβάσει έως όταν αρθούν οι κυρώσεις.
Διαβάστε επίσης:
Ακόμη και πάνω από 25 ευρώ ανά τ.μ. το ενοίκιο σε καινούρια «πράσινα» γραφεία στην Αθήνα
Πλειστηριασμοί: Το «φιλέτο» του Γκερέκου και τα 50 στρέμματα στην Ελαφόνησο