Oι ΗΠΑ ανακάμπτουν γρηγορότερα από το οικονομικό σοκ της πανδημίας από τις χώρες της ΕΕ.
Το τεράστιο μέγεθος των οικονομικών κινήτρων των ΗΠΑ έχει αποτελέσει καίριο πυλώνα της γρήγορης ανάκαμψης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπερνούν την Ευρωπαϊκή Ενωση και επιστρέφουν πιο γρήγορα στα προ-πανδημίας επίπεδα.
H Σίλβια Νταλ’Αντζελο, οικονομολόγος στη Federated Hermes μίλησε στο CNBC τον Μάρτιο για το «θεσμικό πρόβλημα» της ΕΕ το οποίο αποτελεί και έναν από τους κύριους λόγους της καθυστερημένης της ανάκαμψης. Υπογράμμισε πως «υπάρχουν ενδείξεις πως οι ΗΠΑ θα ανακάμψουν γρηγορότερα από την ΕΕ».
Αν και οι ευρωπαϊκές χώρες εξέπληξαν τις χρηματαγορές τον περασμένο Ιούλιο μέσω της θέσπισης του πανευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα χρήματα αυτά δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί προς τα κράτη-μέλη.
Χρειάζεται μια σειρά νομοθετικών επικυρώσεων πριν από το “άνοιγμα της κάνουλας” από την Κομισιόν. Πολλοί ελπίζουν πως αυτό θα λάβει χώρα το καλοκαίρι, αλλά το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας σταμάτησε την επικύρωση του προγράμματος την προηγούμενη εβδομάδα, κάτι που οδηγεί σε περαιτέρω καθυστερήσεις.
Σε σχέση με τα προαναφερθέντα προβλήματα, η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν κατάφερε να επικυρώσει $1,9 τρισ οικονομικής βοήθειας μέσα σε μόλις δύο μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του.
Προσδοκώντας την ανάπτυξη
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες όχι μόνο να επιστρέψουν στα προ-πανδημίας επίπεδα αλλά και να τα ξεπεράσουν φέτος.
Τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά στην ευρωζώνη, όμως, η οποία αποτελείται από 19 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ.
Μία από τις κυριότερες διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι πως το περσινό οικονομικό πλήγμα ήταν πολύ μεγαλύτερο στην ευρωζώνη. Στις ΗΠΑ η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,5%, σχεδόν το ήμισυ της αντίστοιχης συρρίκνωσης της ευρωζώνης.
Οι ευρωπαϊκες χώρες, βάσει αυτών των δεδομένων, θα δυσκολευτούν πολύ πιο πολύ στο να ανακάμψουν το 2021. Το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,4% φέτος, ενώ το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 6,4%.
Εμβολιασμοί
Ο Ζολτ Ντάρβας του βελγικού think-tank Βruegel μίλησε στο CNBC και ανέφερε πως το αμερικανικό πρόγραμμα εμβολιασμού ήταν «πολύ ισχυρότερο» από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό. Γι αυτό και η αμερικανική οικονομία θα μπορέσει να “ανοίξει” πολύ πιο γρήγορα από την ευρωπαϊκή.
Τα πιο πρόσφατα δεδομένα εμβολιασμών επιδεικνύουν πως περίπου το 50% των Αμερικανών έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου. Την ίδια στιγμή, μόνο το 20% των Ευρωπαίων πολιτών έχουν λάβει την πρώτη δόση, σύμφωνα με στοιχεία του Our World in Data.
Ποσοστά αποταμίευσης
Πολλοί πολίτες ανεπτυγμένων χωρών έχουν αυξήσει τις αποταμιεύσεις τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Αυτό οφείλεται εν μέρη στα οικονομικά κίνητρα των κυβερνήσεων αλλά και στην μετρίαση του καταναλωτισμού, αφού τα μη-αναγκαία καταστήματα και η αγορά γενικότερα έχει παραμείνει κλειστή και ο τουρισμός έχει “βάλει λουκέτο” εδώ και πολλούς μήνες.
Στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020, το μέσο ποσοστό αποταμίευσης στις ΗΠΑ βρισκόταν στο 15,7%. Αν και χαμηλότερα από το ρεκόρ του 25,8% στην αποκορύφωση της πανδημίας, είναι πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό πριν από το 2020.
Εν τω μεταξύ, το ποσοστό αποταμίευσης στην ευρωζώνη έφτασε στο 17,3% το τέλος του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Eurostat. Το επίπεδο αυτό είναι χαμηλότερο από το 2020 αλλά πολύ υψηλότερο από την προ-πανδημίας εποχή.
Η Νταλ’Αντζελο αναφέρει πως ο γρηγορότερος εμβολιασμός στις ΗΠΑ θα σημαίνει πως οι καταναλωτές θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε έξοδα πολύ πιο πριν από τους Ευρωπαίους, ενώ υπογράμμισε πως «σε αυτόν τον τομέα οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πολύ πιο καλή θέση σε σχέση με την ευρωζώνη».
Ανεργία
Στις ΗΠΑ αλλά και στην ΕΕ, ένα κύριο μέλημα ήταν η αποφυγή των απολύσεων. Αυτό έχει οδηγήσει σε μισθολογικές επιδοτήσεις, επιδόματα ανεργίας και άλλα υποστηρικτικά μέτρα. Ως αποτέλεσμα, η ανεργία έχει σχετικά μετριαστεί, ενώ και στις δύο περιοχές έχει παραμείνει χαμηλότερα από τα επίπεδα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008.
Παρόλα αυτά, ο αριθμός των ανέργων αναμένεται να μειωθεί πιο γρήγορα στις ΗΠΑ από την ευρωζώνη, ακόμη κι αν οι δύο περιοχές αντιμετωπίζουν παρόμοια ποσοστά ανεργίας. Στις ΗΠΑ το ποσοστό αναμένεται να μειωθεί στο 5,8% φέτος, ενώ στην ευρωζώνη αναμένεται να αυξηθεί από το 7,9% στο 8,7% το 2020.
Οι ειδικοί ανησυχούν πως όταν η Ευρώπη ανοίξει τις αγορές και σταματήσει την κυβερνητική οικονομική βοήθεια, πλειάδα επιχειρήσεων θα μετατραπούν εν μια νυκτί σε αφερέγγυες, με τεράστιο αριθμό νέων ανέργων.
Διαβάστε ακόμη:
Κρουαζιέρα: Γιατί η Ελλάδα θα γίνει ένας… big προορισμός