Εξίσου έντονος με εκείνον που προκαλούν τα ναρκωτικά μπορεί να είναι ο εθισμός στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα σύμφωνα με νέα μελέτη, που έδειξε ότι η έλλειψή τους συχνά προκαλεί συμπτώματα στέρησης, ακόμη και όταν πρόκειται για τρόφιμα που είναι γνωστό στους καταναλωτές ότι είναι επικίνδυνα για την υγεία.
Τη μελέτη διεξήγαγε διεθνής επιστημονική ομάδα, η οποία στην έκθεσή της επισημαίνει ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs) θα πρέπει να περιλαμβάνουν στην ετικέτα τους ειδική σήμανση για το ότι είναι «εθιστικά», προκειμένου οι καταναλωτές να μπορούν -αν θέλουν- να προσαρμόσουν τις διατροφικές του συνήθειες.
Όπως αναφέρει το Sky News, στη μελέτη εκτιμάται ότι ο εθισμός σε αυτά τα τρόφιμα υπάρχει ήδη σε έναν στους επτά ενήλικες και σε ένα στα οκτώ παιδιά.
Ακόμη, όσοι καταναλώνουν τρόφιμα με πολύ υψηλά λιπαρά και υδατάνθρακες πιθανόν πληρούν τα κριτήρια για τη διάγνωση κάποιας διαταραχής που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών. Τα συμπτώματα για κάτι τέτοιο είναι οι έντονες λιγούρες, τα στερητικά συμπτώματα, η συνεχής κατανάλωση αυτών των τροφίμων, καθώς και ο μειωμένος έλεγχος για την κατανάλωσή τους.
Οι συνέπειες των παραπάνω είναι η παχυσαρκία, οι διατροφικές διαταραχές που συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση, η επιδείνωση της σωματικής και της ψυχικής υγείας και η χαμηλότερη ποιότητα ζωής.
Για τις ανάγκες της μελέτης η διεθνής επιστημονική ομάδα μελέτησε 281 έρευνες από 36 χώρες και διαπίστωσε ότι ο διατροφικός εθισμός για υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αφορά περίπου στο 14% των ενηλίκων και στο 12% των παιδιών.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Sky News, ανέφεραν ότι αν κάποια τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λιπαρά καθιερωθούν ως «εθιστικά», θα μπορούσε να υπάρξει βελτίωση στη δημόσια υγεία, με σημαντικές αλλαγές στην κοινωνική και ιατρική πολιτική.
Η μελέτη έχει δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό The BMJ και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ψυχολόγων, οι οποίοι επικύρωσαν τα αποτελέσματα που δείχνουν ότι ο διατροφικός εθισμός μπορεί να προκληθεί από ορισμένα τρόφιμα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η υπερβολική κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων, γι’ αυτό και οι ίδιοι επιμένουν ότι ένα μεγάλο μέρος της λύσης είναι η ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους.
Επισημαίνουν δε ότι και οι ίδιοι οι πολίτες, από την πλευρά τους, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο διατροφικός εθισμός προκαλείται και από την κατανάλωση αυτών των τροφίμων, ώστε να μπορέσουν να βοηθηθούν ουσιαστικά.
Διαβάστε ακόμη
Νίκος Τσάκος: Η ΤΕΝ γιόρτασε τα 30 χρόνια στις χρηματιστηριακές αγορές (pic)
Καλιφόρνια: Γιατί αρχίζει «πόλεμο» με την πετρελαϊκή βιομηχανία
Έρευνα: Μισό δισ. ηλεκτρικές συσκευές στη Βρετανία κατέληξαν στα σκουπίδια το 2022
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ