Ο αριθμός προσέλευσης στελεχών της αγοράς κρυπτονομισμάτων στο Νταβός κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
Μετά από τις απώλειες της συγκεκριμένης αγοράς ύψους $1,4 τρισ. το 2022, όμως, οι εταιρείες του κλάδου έχουν περιορίσει τα έξοδά τους, ενώ πολλά από τα στελέχη δεν επέλεξαν να ταξιδέψουν στις ελβετικές Άλπεις φέτος.
Κατά τη διάρκεια του περσινού Φόρουμ τον περασμένο Μάιο, η τιμή του bitcoin κυμαινόταν στα $30.000, έχοντας καταγράψει πτώση της τάξης του 50% από το υψηλό του Νοεμβρίου του 2021. Το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα του κόσμου κατέγραψε επιπλέον πτώση μέχρι τα $15.480 από τότε.
Η λεγόμενη και «Promenade» είναι η κύρια οδός του Νταβός όπου τόσο τα στελέχη των εταιρειών όσο αυτά των κυβερνήσεων παρευρίσκονται σε καφέ, μπιστρό και μαγαζιά στον ελεύθερό τους χρόνο. Πέρυσι, αναμεταξύ τους κυκλοφορούσαν και ονόματα του κόσμου των κρυπτονομισμάτων. Φέτος, όλο και λιγότερες εταιρείες crypto κάνουν αισθητή την παρουσία τους.
«Είναι ξεκάθαρο πως η εποχή της κερδοσκοπίας έχει φτάσει στο τέλος της και οποιαδήποτε εταιρεία η οποία κάνει αισθητή την παρουσία της στο Νταβός ασχολείται με άλλα προβλήματα», τόνισε η αντιπρόεδρος της εταιρείας του stablecoin USDC, Circle, Τεάνα Μπέικερ-Τέιλορ.
Η Casper Labs η οποία έχει δημιουργήσει ένα blockchain το οποίο χρησιμοποιείται από πολλές εταιρείες, είναι και αυτή παρούσα στην Promenade. Όσο για το στέλεχος της επιχείρησης, Κλιφ Σάρκιν, αισιοδοξεί πως η αγορά των crypto έχει επιτύχει το ναδίρ της και πρόκειται σύντομα να ανακάμψει.
Ο Chief Investment Officer (CIO) της UBS Global Wealth Management, Μαρκ Χέφελε, από την πλευρά του είχε ερωτηθεί πρόσφατα για το τί θα ήθελε να δει στο Νταβός φέτος. Η απάντησή του ήταν άμεση και καυστική: «λιγότερες εταιρείες crypto στην κύρια οδό».
Η πορτοκαλί Mercedes
Την περασμένη Δευτέρα, ο φωτογράφος του CNBC, Αρτζούν Καρπάλ, απαθανάτισε ένα πολυτελές σπορ αυτοκίνητο Mercedes με ζωηρό πορτοκαλί χρώμα το οποίο είχε αποτυπωμένο τόσο στις πινακίδες όσο και στα… ελαστικά του τη φράση «In Crypto we Trust». Η έκφραση αυτή αποτελεί παραλλαγή του «In God We Trust» («Στον Θεό που Εμπιστευόμαστε») που βρίσκει κανείς αποτυπωμένο στα δολάρια των ΗΠΑ και η οποία είχε πρωτοεμφανιστεί το 1957 κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Αποτελούσε προπαγανδιστικό όπλο των Μακάρθι και Τζ. Έντγκαρ Χούβερ εναντίον των «άθεων κομμουνιστών της ΕΣΣΔ».
Το αυτοκίνητο, το οποίο φέρει το όνομα «Kuna» στην ουκρανική πινακίδα του, φαίνεται πως ανήκει στην ουκρανική εταιρεία συναλλαγής κρυπτονομισμάτων με την ίδια επωνυμία.
Παρ’ όλα αυτά, πολλά στελέχη του χώρου των κρυπτονομισμάτων δεν υποδέχθηκαν την φαντασμαγορική αυτή παρουσία στο κεντρικό πάρκινγκ του Νταβός με θετικά σχόλια, αφού όπως τόνισαν «τέτοια πράγματα αποτελούν ένδειξη της απληστίας και της κερδοσκοπίας οι οποίες οδήγησαν την αγορά στην κατάρρευση», προσθέτοντας πως «το αυτοκίνητο αποτελεί αρνητική διαφήμιση για τον χώρο των κρυπτονομισμάτων».
Διαβάστε επίσης
Νταβός: Επαφές και συζητήσεις Μητσοτάκη με επικεφαλής επιχειρηματικών κολοσσών (pics)
Νίκος & Άλεξ Σγουρός: Οι επιχειρηματίες που ταΐζουν με «greek souvlaki» το Νταβός (pics)