Η Ιαπωνία έθεσε σε εφαρμογή σήμερα το αμφιλεγόμενο σχέδιό της να ρίξει στον Ειρηνικό Ωκεανό χρησιμοποιημένα και κατόπιν επεξεργασμένα νερά από το κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσε η TEPCO, η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται την εγκατάσταση.
Οι αντλίες ενεργοποιήθηκαν και οι βαλβίδες άνοιξαν προκειμένου τα νερά να καταλήξουν στη θάλασσα.
Τα νερά αυτά έχουν υποστεί επεξεργασία, ώστε να καθαριστούν από τις περισσότερες ραδιενεργές ουσίες, όμως δεν κατορθώθηκε να φιλτραριστεί το τρίτιο, που πάντως δεν θεωρείται επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία παρά σε μεγάλες συγκεντρώσεις.
Η διαδικασία χαρακτηρίζεται ασφαλής και ακίνδυνη από τις αρχές της Ιαπωνίας και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ο οποίος ανέλαβε να επιβλέψει το εγχείρημα και έδωσε πράσινο φως τον Ιούλιο.
Ωστόσο προκαλεί έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, ιάπωνες αλιείς, καθώς και κυβερνήσεις κρατών της περιοχής, ειδικά της Κίνας.
Check the radiation dose before leaving the Tokyo Station🫣 pic.twitter.com/gprR32iSZi
— Fukushima Disaster Area Tour (@hopefukushima) April 24, 2022
H ιαπωνική κυβέρνηση και η TEPCO λένε ότι το νερό πρέπει να απελευθερωθεί για να δημιουργηθεί χώρος για τον παροπλισμό του εργοστασίου και για να αποφευχθούν τυχαίες διαρροές.
Υποστηρίζουν επίσης ότι η επεξεργασία και η αραίωση θα καταστήσουν τα λύματα ασφαλέστερα από τα διεθνή πρότυπα και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους θα είναι αμελητέες.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που τονίζουν ότι ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της χαμηλής δόσης ραδιενέργειας που παραμένει στο νερό χρειάζεται προσοχή.
12 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα
Η απελευθέρωση νερού ξεκινά περισσότερα από 12 χρόνια μετά την πυρηνική κατάρρευση του Μαρτίου 2011, που προκλήθηκε από έναν τεράστιο σεισμό και τσουνάμι. Σηματοδοτεί ένα ορόσημο για τη μάχη του εργοστασίου με ένα διαρκώς αυξανόμενο απόθεμα ραδιενεργού νερού.
Η αντλία που ενεργοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα θα έστελνε την πρώτη παρτίδα του αραιωμένου, επεξεργασμένου νερού από μια πισίνα ανάμειξης σε μια δευτερεύουσα πισίνα, όπου το νερό στη συνέχεια απορρίπτεται στον ωκεανό μέσω μιας υποθαλάσσιας σήραγγας. Το νερό συλλέγεται και εν μέρει ανακυκλώνεται ως νερό ψύξης μετά την επεξεργασία, ενώ το υπόλοιπο αποθηκεύεται σε περίπου 1.000 δεξαμενές, οι οποίες είναι ήδη γεμάτες στο 98% της χωρητικότητας 1,37 εκατομμυρίων τόνων.
Αυτές οι δεξαμενές, που καλύπτουν μεγάλο μέρος του συγκροτήματος του εργοστασίου, πρέπει να απελευθερωθούν για να κατασκευαστούν οι νέες εγκαταστάσεις που απαιτούνται για τη διαδικασία παροπλισμού, δήλωσαν αξιωματούχοι.
H Kίνα αναστέλλει όλες τις εισαγωγές θαλασσινών
Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει όλες τις εισαγωγές θαλασσινών προϊόντων ιαπωνικής προέλευσης, μετά την έναρξη από την Ιαπωνία της επίμαχης απόρριψης στον Ειρηνικό Ωκεανό των υδάτων που προέρχονται από τον κατεστραμμένο ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι.
Η απόφαση αυτή, η οποία ελήφθη στο όνομα της “ασφάλειας των τροφίμων”, έχει στόχο “να προληφθούν οι κίνδυνοι ραδιενεργής μόλυνσης που προκαλούνται από την απόρριψη στη θάλασσα μολυσμένων υδάτων”, αναφέρουν οι κινεζικές τελωνειακές αρχές σε ανακοίνωσή τους.
“Θα συνεχίσουμε να δίνουμε προσοχή στην κατάσταση της απόρριψης πυρηνικού μολυσμένου νερού στην θάλασσα στην Ιαπωνία και θα προσαρμόζουμε τα σχετικά ρυθμιστικά μέτρα”, προσθέτουν.
Σεούλ: Η Ιαπωνία οφείλει να δημοσιοποιήσει τα δεδομένα
Η Ιαπωνία οφείλει «να δημοσιοποιήσει με διαφάνεια» τα δεδομένα για τον αντίκτυπο που θα έχει η απόρριψη των υδάτων της Φουκουσίμα «στη διάρκεια των 30 επόμενων ετών», δήλωσε σήμερα ο νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Χαν Ντουκ-σου, ενώ η νοτιοκορεατική αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε περισσότερους από δέκα διαδηλωτές που επιχείρησαν να εισέλθουν στην πρεσβεία της Ιαπωνίας στη Σεούλ στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της απόρριψης των υδάτων αυτών στη θάλασσα.
«Ζητώ από την ιαπωνική κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τις πληροφορίες για την απόρριψη υδάτων με τρόπο διαφανή και υπεύθυνο για τα τριάντα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Χαν, καταγγέλλοντας τις «ψευδείς πληροφορίες» και τη δημαγωγία σχετικά με την απόφαση της Ιαπωνίας, την οποία η Σεούλ έχει δημοσίως υποστηρίξει.
Στο μεταξύ, μια ομάδα περίπου 50 ατόμων, αποτελούμενη κυρίως από νέους ανθρώπους, εισήλθε σήμερα στη Σεούλ στο κτίριο, στο οποίο στεγάζεται η ιαπωνική πρεσβεία. Έφθασαν στον όγδοο όροφο, όπου βρίσκεται η πρεσβεία, και ανήρτησαν πανό που καταδικάζουν την απόρριψη των υδάτων της Φουκουσίμα.
«Η θάλασσα δεν είναι σκουπιδοτενεκές της Ιαπωνίας», έγραφε ένα από τα πανό. «Σταματήστε αμέσως την απόρριψη μολυσμένων υδάτων».
Φωτογράφος του Ρόιτερς είδε αστυνομικούς να σέρνουν βίαια διαδηλωτές για να τους απομακρύνουν από το κτίριο και να τους οδηγήσουν σε ένα αστυνομικό λεωφορείο.
«Περισσότερα από δέκα άτομα συνελήφθησαν επειδή επιχείρησαν να εισέλθουν δια της βίας μέσα στην πρεσβεία», δήλωσε αστυνομικός στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οργανωτής της διαμαρτυρίας είπε στο Ρόιτερς πως 14 άτομα συνελήφθησαν. Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap έκανε λόγο για 16 συλλήψεις.
Διαβάστε ακόμη
«Ηράκλειον»: Βγαίνει στο σφυρί ένα μέρος της ιστορίας της Αιδηψού
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ