search icon

Διεθνή

Η γρηγορότερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου δεν είναι αυτή που νομίζετε

Η φτωχή και σχετικά άγνωστη χώρα της Καραϊβικής αποτελεί το επόμενο στοίχημα των επενδυτών - Τι είναι η «Ολλανδική ασθένεια» που την απειλεί

Η γρηγορότερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου ενδέχεται να αναπτυχθεί κατά 100% μέχρι το 2028, κυρίως λόγω των εσόδων της από την παραγωγή πετρελαίου και τις εξαγωγές της, σύμφωνα με ανάλυση.

Η λατινοαμερικάνικη χώρα της Γουιάνα με πληθυσμό 800.000 αναμένεται να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 38% μέχρι το τέλος του έτους, βάσει έρευνας αναλυτών του ΔΝΤ.

Παρόμοια άποψη έχει και η BMI με το στέλεχος Άντριου Τράχαν να υποστηρίζει πως «η Γουιάνα θα καταγράψει εκρηκτική ανάπτυξη φέτος. Το πραγματικό ΑΕΠ στη χώρα θα αυξηθεί κατά 115% την επόμενη πενταετία. Ο ακριβής αριθμός της αύξησης θα εξαρτηθεί από τό πόσο γρήγορα θα αυξηθεί η πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας».

Η ΒΜΙ προβλέπει πως η παραγωγή αυτή θα αυξηθεί από τα 390.000 βαρέλια/ημέρα σε πάνω από 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα μέχρι το 2027 λόγω των νέων offshore κοιτασμάτων στο λεγόμενο και Starbroek Block των 6,6 εκατομμυρίων εκταρίων το οποίο ενδέχεται να κρύβει μέσα του 11 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. 

«Η ανάπτυξη της Γουιάνα οφείλεται και θα συνεχίσει να οφείλεται στην αύξησης της παραγωγής πετρελαίου μετά από τις πρόσφατες έρευνες και ανακαλύψεις», ανέφερε ο Τράχαν. Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το CNBC, η Γουιάνα κατέγραψε ανάπτυξη του ΑΕΠ της τάξης του 62,3% το 2022, κατατάσσοντάς τη στην πρώτη θέση παγκοσμίως.

Εκτός της πετρελαϊκής παραγωγής, η ανάπτυξη στη χώρα οφείλεται και στις επενδύσεις στις μεταφορές, την αγορά ακινήτων και του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού. Η ανάλυση του ΔΝΤ ανέδειξε πως οι τομείς της γεωργίας και των εξορύξεων στη χώρα πάνε επίσης καλά.

Ο Τράχαν αναμένει πως η χώρα θα παραμείνει στην πρώτη θέση της κατάταξης όσον αφορά την ανάπτυξη του ΑΕΠ μέχρι και το 2025.

Ο τομέας υδρογονανθράκων της χώρας θα τροφοδοτήσει τη χώρα και την όλη ανάπτυξή της, ενώ «το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 115% μεταξύ του 2022 και του 2028», όπως σημείωσε ο Τράχαν.

Υπάρχουν, όμως, ορισμένοι κίνδυνοι. Η μετάβαση της Γουιάνα από το ρόλο της ως μία από τις φτωχότερες χώρες της Καραϊβικής σε μία οικονομία με τόσο μεγάλη ανάπτυξη θα εξαρτηθεί από την πολιτική σταθερότητα και την υψηλή τιμή του πετρελαίου, όπως τόνισε και το μέλος του think tank Chatham House, Βαλερί Μαρσέλ: «Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, οι τιμές του πετρελαίου θα είναι μεταβλητές και αναμένεται να παραμείνουν χαμηλότερες. Γι αυτό και η διαφοροποίηση της οικονομίας της Γουιάνα είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό».

Όπως και οποιαδήποτε άλλη χώρα η οποία βασίζεται στις εξαγωγές, η Γουιάνα κινδυνεύει από την πιθανότητα εκτεταμένης διαφθοράς και της λεγόμενης «Ολλανδικής ασθένειας», οικονομικός όρος ο οποίος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα «συμπτώματα» χωρών οι οποίες, για να πλουτίσουν εύκολα και γρήγορα, εξαντλούν ένα φυσικό κεφάλαιο χωρίς να λογαριάζουν τις πιθανές συνέπειες.

Το ίδιο αναμένει και η ΒΜΙ η οποία προειδοποιεί για πολιτικούς κινδύνους: «Η Γουιάνα είναι μία χώρα με βαθύ διχασμό μεταξύ των Ινδο και Αφρο-Γουιανέζικων πληθυσμών της. Υποφέρει από διαφθορά και οργανωμένο έγκλημα. Η απότομη εισροή κεφαλαίων θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω ανισότητα και να εντείνει τις διαφορές αυτές οδηγώντας σε κοινωνικές ταραχές».

Διαβάστε ακόμα

ΤΑΙΠΕΔ: Ο ΟΛΘ προτιμητέος επενδυτής για το λιμάνι Βόλου

Πετρέλαιο: Ζήτημα χρόνου η εκτόξευση στα $100 – Γιατί οι τιμές βρίσκονται σε υψηλό 13 μηνών

Kalas Group: Η ιστορία πίσω από το «εθνικό αλάτι» – Η αποχώρηση από τις Ελληνικές Αλυκές και τα επόμενα βήματα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version