Τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου έσπευσε να υποβαθμίσει η Goldman Sachs, η οποία αναμένει ύφεση της τάξης του 1% για το 2023 (από -0,4% προηγουμένως).
Η επί τα χείρω αναθεώρηση των οικονομικών προοπτικών της χώρας αποδίδεται, όπως ανέφερε η επενδυτική τράπεζα, στο αδύναμο οικονομικό momentum, στις σημαντικά πιο σφιχτές νομισματικές συνθήκες και στην αύξηση του εταιρικού φόρου από τον επόμενο Απρίλιο (από το 19% στο 25%).
Την ίδια στιγμή, ωστόσο -εξαιτίας της επιδείνωσης του ΑΕΠ- η Goldman Sachs περιμένει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England – BoE) θα καταστεί λιγότερο επιθετική ως προς τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.
Συγκεκριμένη, εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει κατά 75 μονάδες βάσης το επιτόκιο στις δύο επόμενες συνεδριάσεις του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, ενώ προηγουμένως προεξοφλούσε μια αύξηση της τάξης των 100 μονάδων βάσης.
Για το επόμενο έτος, δε, η Goldman Sachs περιμένει μια παρέμβαση 50 μονάδων βάσης τον Φεβρουάριο και δύο παρεμβάσεις των 25 μονάδων βάσης τον Μάρτιο και τον Μάιο. Ας σημειωθεί ότι σήμερα το βασικό επιτόκιο της BoE βρίσκεται στο 2,25%, με την κεντρική τράπεζα να επιχειρεί να αναχαιτίσει τον ιστορικά υψηλό πληθωρισμό (9,9% τον Αύγουστο).
Ωστόσο, τα υψηλά επιτόκια ναι μεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του εν εξελίξει κύματος ανατιμήσεων, αλλά ταυτόχρονα «υποσκάπτουν» τις οικονομικές προοπτικές και διευρύνουν το κόστος δανεισμού.
Γι’ αυτό τον λόγο, στα τέλη Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση της Λιζ Τρας παρουσίασε έναν μίνι προϋπολογισμό, ο οποίος περιλάμβανε φορομειώσεις – μαμούθ ύψους 43 δισ. στερλινών. Ωστόσο, αυτή η πρωτοβουλία προκάλεσε την έντονη αντίδραση των αγορών, οι οποίες θεώρησαν ότι τα δημοσιονομικά μέτρα αφενός θα οξύνουν το πρόβλημα του πληθωρισμού, αφετέρου θα εκτροχιάσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν η άμεση εκτίναξη των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων (άνω του 4,5% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου), η πρόσκαιρη κατακρήμνιση της στερλίνας σε ιστορικό χαμηλό (1,06 δολάριο), η αναδίπλωση της κυβέρνησης, η οποία απέσυρε τμήματα του προϋπολογισμού και φυσικά, η καρατόμηση του πρώην -πλέον- υπουργού Οικονομικών, Κουαζι Κουάρτενγκ.
Διαβάστε επίσης
Αυτοί είναι οι 10 πλουσιότεροι DJs στον κόσμο για το 2022
Ντο Κουόν: O φυγάς πίσω από το κραχ των $60 δισ. στα κρυπτονομίσματα