search icon

Διεθνή

Η Γερμανία αλλάζει πλεύση και δεν κλείνει τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας

Η γερμανική κυβέρνηση μελετά τη συνέχεια της εύρυθμης λειτουργίας των μονάδων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας σε μία απέλπιδα προσπάθεια αντιστάθμισης της ενεργειακής κρίσης που προκαλεί η μείωση των ροών φυσικού αερίου - Η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν τη δημιουργία ύφεσης, προειδοποιούν οι ειδικοί

Αλλαγή των σχεδίων κλεισίματος των εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας μελετά η γερμανική κυβέρνηση, τη στιγμή που η Ρωσία συνεχίζει να μειώνει τις ροές φυσικού αερίου προς τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

«Ο ΥΠΟΙΚ έχει διατάξει τη δημιουργία ενός σχεδίου εκτάκτου ανάγκης για την ενέργεια», τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πιθανότητα συνέχειας της λειτουργίας των μονάδων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί στροφή 180 μοιρών της γερμανικής κυβέρνησης η οποία έχει ξεκινήσει να κλείνει τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειάς της μετά από το τραγικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα το 2011. Το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας διχάζει -ιστορικά- τους Γερμανούς, μετά από τα κινήματα των ακτιβιστών τη δεκαετία του ‘70.

Παρά τις δηλώσεις του Scholz τον Ιούνιο πως το κλείσιμο θα συνεχιστεί κανονικά, ακόμα και το Κόμμα των Πρασίνων της γερμανικής κυβέρνησης φαίνεται πως έχει χαλαρώσει την πολέμια στάση του ενάντια στην πυρηνική ενέργεια λόγω της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με την συνεπικεφαλής του Κόμματος, Ricarda Lang «θα πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα και να μελετήσουμε ενδελεχώς όλες τις εναλλακτικές μας εν μέσω της ενεργειακής κρίσης αυτής. Πρέπει να αποφύγουμε ένα κύμα φτωχοποίησης των πολιτών μας».

Σημειωτέον πως το 35% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Γερμανίας προέρχονται από τη Ρωσία. Η άκρως βιομηχανοποιημένη χώρα εισάγει όλο το φυσικό αέριό της, το οποίο αποτελεί το 25% των συνολικών ενεργειακών αναγκών της.

Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της εργαλειοποίησης του φυσικού αερίου από τον Ρώσο Πρόεδρο Putin ως γεωπολιτικό πιόνι, η Ρωσία – προφασιζόμενη προβλήματα στον αγωγό Nord Stream 1– έχει μειώσει τις ροές προς τη Γερμανία στο 20% της συνολικής ικανότητας του αγωγού. Η έλλειψη προσφοράς αυτή έχει τριπλασιάσει τα ευρωπαϊκά futures φυσικού αερίου και έχει αυξήσει δραματικά τους λογαριασμούς των νοικοκυριών.

Οι Γερμανοί βιομήχανοι προειδοποιούν, από την πλευρά τους, για οικονομική κρίση σε περίπτωση πλήρους άρσης των εισροών ρωσικού φυσικού αερίου. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου γερμανικού βιομηχανικού συνδικάτου προειδοποίησε για «λουκέτα» στις βιομηχανίες και χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας. 

Την περασμένη Δευτέρα, ο δείκτης ο οποίος υπολογίζει το επιχειρηματικό κλίμα της γερμανικής αγοράς βρέθηκε σε χαμηλό διετίας λόγω της έλλειψης φυσικού αερίου και της αύξησης του πληθωρισμού.

«Οι εταιρείες αναμένουν πως τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ τους επόμενους μήνες από την ήδη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται», ανέφερε ο Clemens Fuest, πρόεδρος του think tank Ifo Institute, τονίζοντας πως «η Γερμανία βρίσκεται ένα βήμα πριν την ύφεση».

Διαβάστε επίσης:

Eurostat: Εναρμονισμένος πληθωρισμός 11,5% τον Ιούλιο

Από τα αβοκάντο στον καφέ: Τι αλλάζει στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Στάσιμη η οικονομία της Γερμανίας το δεύτερο τρίμηνο

Exit mobile version