Ορισμένοι εργαζόμενοι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να κρατήσουν κρυφά τα ταξίδια τους από τα αφεντικά τους. Αλλά οι εργαζόμενοι της πολωνικής εταιρείας PhotoAid δεν χρειάζεται να ασχοληθούν με τέτοιες λεπτομέρειες…

Η εταιρεία, η οποία βοηθά τους ταξιδιώτες να βγάζουν μόνοι τους φωτογραφίες διαβατηρίου στο σπίτι τους, επιτρέπει στους υπαλλήλους της να μένουν δωρεάν σε ένα διαμέρισμα στην Ισπανία – με την προϋπόθεση ότι θα εργάζονται όσο βρίσκονται εκεί.

Το διαμέρισμα βρίσκεται στην Τενερίφη, το μεγαλύτερο από τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, ένα αρχιπέλαγος δυτικά του Μαρόκου. Οι εργαζόμενοι μπορούν να μένουν μέχρι τρεις εβδομάδες κάθε φορά και μπορούν να το επισκέπτονται όσες φορές το χρόνο θέλουν, ανάλογα με τη ζήτηση από άλλους εργαζόμενους, σύμφωνα με το CNBC.

Η εταιρεία επιστρέφει επίσης τα ποσά από τα μισά αεροπορικά εισιτήρια των εργαζομένων, έως 246 δολάρια, μία φορά το χρόνο. Οι πτήσεις από τη Βαρσοβία προς την Τενερίφη μπορούν να ξεκινήσουν από περίπου 150 δολάρια για μια απευθείας πτήση έξι ωρών.

Πηγή: PhotoAid

 

«Η εταιρεία άρχισε να νοικιάζει το διαμέρισμα στην πρωτεύουσα της Τενερίφης, Σάντα Κρουζ ντε Τενερίφη, το καλοκαίρι του 2022 ως έναν τρόπο να δημιουργήσει σχέσεις και να ενισχύσει το ηθικό των εργαζομένων της, οι οποίοι εργάζονται εξ αποστάσεως», δήλωσε ο συνιδρυτής Ραφάλ Μλότζκι.

Επιπλέον, ο Μλότζκι δήλωσε ότι ο ίδιος και οι άλλοι συνιδρυτές, ο Μάρτσιν και ο Τομάζ Μλότζκι – οι οποίοι είναι επίσης αδέλφια του – ήθελαν να «προσφέρουν ένα προνόμιο της εταιρείας που θα ξεχώριζε».

 

Πώς λειτουργούν οι «διακοπές εργασίας»

«Η PhotoAid είναι μια μικρή εταιρεία με νεαρό εργατικό δυναμικό, οπότε οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν έχουν παιδιά», δήλωσε ο Μλότζκι. «Όσοι έχουν, όμως, τείνουν να συγκεντρώνονται και να χρησιμοποιούν το πλεονέκτημα τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα σχολεία είναι κλειστά».

«Οι εργαζόμενοι μπορούν να ζητήσουν να φέρουν και τους συντρόφους τους, κάτι που η εταιρεία εξετάζει κατά περίπτωση», είπε.

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να τηρούν διάφορους κανόνες», είπε, «όπως το πρωτόκολλο check-in και check-out. Οι εργαζόμενοι πρέπει να ανεβάζουν μια φωτογραφία του διαμερίσματος κατά την άφιξη, και στη συνέχεια να κάνουν το ίδιο κατά την αναχώρηση για να δείξουν στην επόμενη ομάδα εργαζομένων πώς το άφησαν».

Πηγή: PhotoAid

 

«Κατά την άφιξή τους, οι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν επίσης μια εργασία καθαρισμού, αλλά η εταιρεία προσλαμβάνει επαγγελματία καθαριστή για βαθύ καθαρισμό», είπε. Ενώ η κατανάλωση κρασιού στο μπαλκόνι και η κουβέντα μέχρι αργά τη νύχτα είναι συνηθισμένο φαινόμενο, οι εργαζόμενοι δεν επιτρέπεται να πίνουν κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας».

Ο Μλότζκι δήλωσε στο CNBC Travel ότι οι εργαζόμενοι «επιθυμούν να επισκέπτονται την Τενερίφη με συναδέλφους με κοινά ενδιαφέροντα. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη ομάδα έπαιζε αθλήματα στον ελεύθερο χρόνο της, ενώ μια άλλη ομάδα πήγαινε σε μουσικές συναυλίες».

«Περίπου 50 από τους 143 υπαλλήλους της PhotoAid έχουν πλέον μείνει στο διαμέρισμα της Τενερίφης, ενώ πολλοί από αυτούς συνάντησαν τους συναδέλφους τους από κοντά για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της διαμονής τους. Περίπου 10 άτομα εντάχθηκαν ως νέοι εργαζόμενοι εκεί», δήλωσε ο Μλότζκι.

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους αποφασίσαμε να ανοίξουμε αυτό το γραφείο ήταν η δυνατότητα να προσφέρουμε το καλύτερο on-boarding (οργανωσιακή κοινωνικοποίηση) στον κόσμο για τα ανώτερα μέλη της ομάδας. Όσοι εντάχθηκαν δεν είναι μόνο ενθουσιασμένοι, αλλά κατανοούν βαθιά την εταιρεία και τον ρόλο τους σε αυτήν», δήλωσε ο Μλότζκι.

Πηγή: PhotoAid

«Συχνά έχουμε και αυθορμητισμούς. Για παράδειγμα, μετά από εργασία 45λεπτων σετ με 10λεπτα διαλείμματα, μπορεί να πάμε μια μίνι εκδρομή στο βουνό και να συνεχίσουμε ανεπίσημα το onboarding. Μπορεί ακόμη και να μετατραπεί σε μια βραδιά στη βεράντα».

«Μόλις εγγράψαμε τον νέο μας διευθύνοντα σύμβουλο λειτουργίας κατά τη διάρκεια μιας εργασίας στην Τενερίφη και εντυπωσιάστηκε βαθιά. Δεν είχε ξαναζήσει ποτέ στο παρελθόν ένα τέτοιο onboarding».

Δύο ανώτερα στελέχη έχουν προγραμματίσει μια συνεδρία στρατηγικού σχεδιασμού και brainstorming στο διαμέρισμα αυτό το χειμώνα, όπου η μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο είναι 68 βαθμοί F, υψηλότερη από τους 34 F στην πολωνική πρωτεύουσα Βαρσοβία.

 

Το διαμέρισμα

Το διαμέρισμα 3.200 τετραγωνικών μέτρων έχει θέα στο λιμάνι της Σάντα Κρουζ ντε Τενερίφη. Διαθέτει τρία υπνοδωμάτια, ένα ευρύχωρο σαλόνι με επιτραπέζια παιχνίδια, δύο μπαλκόνια και ένα μικρό γυμναστήριο. Υπάρχουν επίσης οκτώ χώροι εργασίας με internet υψηλής ταχύτητας, οθόνες υπολογιστών και εργονομικές καρέκλες.

Πηγή: PhotoAid

 

Υπάρχει ένας φούρνος δίπλα για φρέσκο ψωμί, ενώ σε κοντινή απόσταση υπάρχουν εστιατόρια, μπαρ, οινοποιεία και vermuterias (μπαρ που ειδικεύονται στο ισπανικό βερμούτ).

 

Η εργασία ως παράγοντας «wow»

Όταν πήρε συνέντευξη, η Aλεξάντρα Σταρομιέσκα δήλωσε ότι το όφελος της Τενερίφης «έκανε τη PhotoAid να ξεχωρίζει». Τώρα είναι ειδικός στις ψηφιακές δημόσιες σχέσεις της εταιρείας, έμεινε στο διαμέρισμα για δύο εβδομάδες τον Μάιο, μαζί με συνάδελφο από την ομάδα της.

Ξεκινούσε και τελείωνε τη δουλειά της νωρίς, όπως είπε, για να περνάει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στην παραλία, που απέχει 20 λεπτά με το λεωφορείο. Το Σαββατοκύριακο, μαζί με συνάδελφό της πήγαν για πεζοπορία στα βουνά Αναγκά.

«Παρατήρησα ότι τα επίπεδα παραγωγικότητάς μου ήταν υψηλότερα», δήλωσε η Σταρομιέσκα. «Ήθελα πραγματικά να κάνω τη δουλειά μου γρήγορα, ώστε να τελειώσω τη μέρα εργασίας μου και να έχω χρόνο να πάω στην παραλία».

«Ήταν πραγματικά ένα πολύ χαλαρωτικό ταξίδι. Το να βρίσκεσαι στη φύση είναι το κάτι άλλο. Οι μπαταρίες μου φορτίστηκαν», είπε.

«Το ισπανικό διαμέρισμα αναφέρεται συχνά στις έρευνες ικανοποίησης των εργαζομένων», δήλωσε ο Μλότζκι.

«Όταν κάνουμε προσλήψεις, είναι ένα ελκυστικό πλεονέκτημα στο οποίο οι υποψήφιοι αντιδρούν πάντα θετικά».

Διακοπές με το αφεντικό;

Ενθουσιασμένος από την κουλτούρα και το τοπίο, ο Μλότζκι δήλωσε ότι περνάει τον μισό χρόνο του στη Βαρσοβία και τον μισό χρόνο του στην Τενερίφη, μένοντας στην κύρια κρεβατοκάμαρα του διαμερίσματος της PhotoAid.

Ο Μλότζκι αναγνώρισε ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται νευρικοί όταν περνούν τόσο πολύ χρόνο με το αφεντικό τους. (Πράγματι, η Σταρομιέσκα παραδέχτηκε ότι το έκανε πριν από την εργασία της).

«Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον για μένα να γνωρίζω περισσότερους ανθρώπους. Το να δίνω και να παίρνω ανατροφοδότηση είναι πολύ εμπλουτιστικό για μένα», είπε.

Πηγή: PhotoAid

 

Από τη μίσθωση του διαμερίσματος μέχρι την πληρωμή των πτήσεων των εργαζομένων, ο Μλότζκι δήλωσε ότι η επένδυση «άξιζε τον κόπο».

«Σκεφτόμαστε το γραφείο στην Τενερίφη ως τον «φορτιστή της εταιρείας» με στόχο την αναζωογόνηση των εργαζομένων και την τόνωση του ομαδικού πνεύματος που μπορεί να εξαντληθεί από την απομακρυσμένη εργασία».

Διαβάστε ακόμη

Οι Έλληνες μάνατζερ που δαμάζουν τα κύματα για λογαριασμό πολυεθνικών (pics)

Μητσοτάκης: Η χρονιά κλείνει με θετικές ειδήσεις για την οικονομία που μας κάνουν αισιόδοξους

«Κόψτε το κρέας για να σωθεί ο πλανήτης»: Το μήνυμα του FAO στα πλουσιότερα κράτη (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ