search icon

Διεθνή

Η επόμενη ημέρα για τη Χαμάς μετά τον Σινουάρ – Θα γίνει ακόμα πιο ακραία ή πιο διαλλακτική

Θα αλλάξει μορφή η Χαμάς μετά τον θάνατο του αρχηγού της; - Πώς θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για εκεχειρία στη Γάζα - «Κλειδί» ο νέος της ηγέτης για την τύχη των ομήρων - Χαμάς: Ο Χαλίλ αλ-Χάγια, πιθανός διάδοχος του Σινουάρ στην ηγεσία της οργάνωσης, θα την φέρει πιο κοντά στο Ιράν

EPA/YAHYA ARHAB

Η Χαμάς σε αντίθεση με τη Χεζμπολάχ σήμερα, 48 ώρες μετά τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ, μοιάζει υποχρεωμένη να ορίσει αντικαταστάτη του. Οι λόγοι δεν έχουν να κάνουν τόσο με το εάν η οργάνωση θα συνεχίσει να μάχεται εντός των ερειπίων της Γάζας όσο με τις εξελίξεις που μοιάζουν πιθανές στο κομμάτι μίας νέας πρότασης για κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων και τελικώς μίας εκεχειρίας.

Η Χαμάς δεν έχει την δυναμική και τα μέσα της Χεζμπολάχ και το σημαντικότερο δεν έχει τα κεφάλαια και τα οπλικά συστήματα που διαθέτει από την Τεχεράνη η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου. Μπορεί να μην έχει εξαλειφθεί και να έχει αποδειχθεί στη μακρά ιστορία των συγκρούσεων πως είναι σχεδόν αδύνατο να εξαλειφθούν τέτοιου τύπου οργανώσεις στην περιοχή, αλλά η μορφή της Χαμάς θα αλλάξει ριζικά με τον θάνατο του Σινουάρ.

Το εάν θα μεταλλαχθεί σε ένα πιο ακραίο κίνημα ή θα αποφασίσει να παράξει περισσότερη πολιτική για τους Παλαιστινίους, παρά μάχες, είναι κάτι που σήμερα δεν εξαρτάται απόλυτα από την ίδια. Μεγάλο ρόλο στο πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην περιοχή θα διαδραματίσει το ίδιο το Ισραήλ.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή που οι IDF χτυπούμ το κτίριο όπου κρυβόταν ο Σινουάρ:

Εάν τις επόμενες ημέρες το Τελ Αβίβ αποφασίσει πως έχει έρθει η στιγμή για μία πρόταση εκεχειρίας αποκλειστικά με τους δικούς του όρους, τότε θα πρέπει να υπάρχει ένας εκπρόσωπος της Χαμάς ο οποίος και θα την υπογράψει.

Πιθανότατα τις τελευταίες ημέρες η ισραηλινή διπλωματία να βρίσκεται σε διαρκείς διαβουλεύσεις τόσο με τους εταίρους της στην Αίγυπτο όσο και με τις πηγές της στο Κατάρ προκειμένου το πρόσωπο που θα οριστεί να είναι δεκτικό τόσο στους όρους όσο και στο ισραηλινό χρονοδιάγραμμα. Τα ονόματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ίσως να μην έχουν το παραμικρό έρεισμα κι αυτό γιατί η ίδια η Χαμάς που δεδομένα βρίσκεται σε αποδρομή δεν έχει εικόνα πια από τα μέλη της ιεραρχίας της βρίσκονται εντός Γάζας και πόσα από αυτά είναι εν ζωή.

ΗΠΑ και Βρετανία χαρακτηρίζουν «ευκαιρία» για εκεχειρία στη Γάζα το θάνατο του Γιαχία Σινουάρ

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version