Πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι πίστευαν πως το – κατά τα άλλα – πολλά υποσχόμενο πλοίο Zumwalt, θα άλλαζε το μέλλον του Αμερικανικού Ναυτικού.
Παρόλα αυτά, όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος … έκαναν λάθος. Εξαιτίας αφενός, του υψηλού του κόστους και αφετέρου των αρκετών προβλημάτων που είχε, κατασκευάστηκαν πολύ λίγα τέτοια πλοία.
Τι ακριβώς συνέβη;
Πιο αναλυτικά, το USS Zumwalt χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο αντιτορπιλικό στον κόσμο. Πήρε το όνομά του από τον ναύαρχο Έλμο Ζούμγουολτ, τον νεότερο αρχηγό ναυτικών επιχειρήσεων στην ιστορία των ΗΠΑ.
Πρόκειται ουσιαστικά, για ένα αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων, με κύριο στόχο την παροχή αντιαεροπορικής υποστήριξης στον στόλο του Αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Η ναυπήγησή του ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2008 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2016.
Σύμφωνα μάλιστα, με πληροφορίες από το BusinessInsider, το συνολικό κόστος του συγκεκριμένου πλοίου ήταν διπλάσιο συγκριτικά με ορισμένα από τα πιο ισχυρά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, τα αντιτορπιλικά του κλάσης Arleigh Burke. Σημειώνεται ακόμη, πως το Αμερικανικό ναυτικό διαθέτει δύο ακόμη, αντιτορπιλικά κλάσης Zumwalt, και συγκεκριμένα, τα USS Michael Monsoor και USS Lyndon B. Johnson.
Πηγή: Δημοσιεύτηκε από το Αμερικανικό Ναυτικό
Τα τρία αντιτορπιλικά κλάσης Zumwalt κόστισαν περίπου 22,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Η General Dynamics, η ιδιοκτήτρια του ναυπηγείου Bath Iron Works, που κατασκεύασε το USS Zumwalt, χρειάστηκε να δημιουργήσει μια ειδική εγκατάσταση αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο για να φιλοξενήσει την υπερκατασκευή των ογκωδών πλοίων.
Το USS Zumwalt μπορεί να χωρέσει έως και 158 μέλη πληρώματος. Συγχρόνως, παράγει περίπου 78 μεγαβάτ ισχύος, παρόμοια με την ενέργεια που παράγεται από ένα πυρηνικό αεροπλανοφόρο. Οι αισθητήρες του πλοίου περιλαμβάνουν ένα ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών. Διαθέτει επίσης 80 κάθετους εκτοξευτές πυραύλων.
Πηγή: Δημοσιεύτηκε από το Αμερικανικό Ναυτικό
Εκτός όμως, από το υψηλό τους κόστος, τα Zumwalt είχαν αρκετά μηχανικά προβλήματα. Λίγο μετά την έναρξη λειτουργίας του το 2016, το USS Zumwalt σταμάτησε να κινείται στο κανάλι του Παναμά. Το δεύτερο πλοίο, το USS Michael Monsoor, απέτυχε κατά τη διάρκεια θαλάσσιων δοκιμών το επόμενο έτος.
«Έχουν αποτύχει σχεδόν εξ ολοκλήρου να εκπληρώσουν τον πρωταρχικό τους ρόλο, ενώ η δραματική υπέρβαση του κόστους από μόνη της θέτει υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα του προγράμματος, ακόμη και αν τα αντιτορπιλικά ήταν σε θέση να λειτουργήσουν όπως προβλεπόταν», αναφέρουν οι ειδικοί.
Πηγή: Δημοσιεύτηκε από το Αμερικανικό Ναυτικό
Επιπλέον, τα Zumwalt στερούνται αντιπλοϊκών πυραύλων, ανθυποβρυχιακών τορπιλών καθώς επίσης και πυραύλων αεράμυνας περιοχής μεγάλης εμβέλειας, ενώ οι πύραυλοι που φέρουν κοστίζουν έκαστος 800.000 δολάρια, δηλαδή όσο ένας πύραυλος τύπου κρουζ. Για αυτό και τα προβλεπόμενα όπλα δεν τέθηκαν τελικά σε παραγωγή. Σύμφωνα με αναλυτές, το Zumwalt κατασκευάστηκε με βάση «μη ρεαλιστικές» εκτιμήσεις που βασίζονταν στο ελάχιστο κόστος. Τελικά, το κόστος ξεπέρασε κατά 50% τον αρχικό προϋπολογισμό. Αυτή τη στιγμή, το ναυτικό των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει διαφορετικά τα Zumwalt.
Διαβάστε ακόμα:
«Μαύρα» σενάρια για τον πληθωρισμό – Εκρηκτική άνοδος σε καύσιμα, μεταφορές, είδη διατροφής
Eλληνικό: Ιδιωτική λέσχη και πολυτελείς «branded» κατοικίες στο νέο deal των 70 εκατ. ευρώ (pics)