Τα μέλη της ΕΕ έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να πετύχουν τις επόμενες εβδομάδες πολιτική συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.
Η επιλογή αυτή κερδίζει έδαφος από τη στιγμή που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε μερική επιστράτευση στη χώρα του, κλιμακώνοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία και πιθανότατα θα περιληφθεί σε ένα νέο πακέτο μέτρων που θα προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg.
Η επιβολή πλαφόν θα ευθυγραμμίσει την ΕΕ με τις ΗΠΑ στην προσπάθεια αφενός να διατηρηθεί το κόστος του αργού υπό έλεγχο και αφετέρου να επέλθει πλήγμα στα έσοδα της Μόσχας.
Παρά τη νέα προσπάθεια της Κομισιόν, το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ και κάποια κράτη – μέλη, το σχέδιο αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια και ένα θετικό αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου δεδομένο, ανέφερε η ίδια πηγή που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.
Οι αποφάσεις για τις κυρώσεις απαιτούν ομοφωνία και είναι ιδιαιτέρως περίπλοκες στη δεδομένη συγκυρία, καθώς κάθε κράτος – μέλος έχει διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες.
Εκπρόσωποι από τα κράτη – μέλη θα συναντηθούν με την Κομισιόν μέσα στο Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν τις νέες κυρώσεις, που, πέραν του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, μπορεί να περιλαμβάνουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε άτομα, διπλωμάτες και τομείς, όπως η τεχνολογία και τα είδη πολυτελείας.
Σύμφωνα με το CNN, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι θα συμπεριλάβουν «πρόσθετους ελέγχους εξαγωγών για μη στρατιωτική τεχνολογία».
Τρεις διπλωμάτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι οι νέες κυρώσεις θα επικεντρωθούν γύρω από το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου που θα ταιριάζει σε αυτό που συμφωνήθηκε από την G7.
«Περιμένουμε επίσης περισσότερες μεμονωμένες κυρώσεις», είπε ένας από τους διπλωμάτες, ο οποίος μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.
Μερικές από τις πηγές επισήμαναν μια λίστα που καταρτίστηκε από τον πιο εξέχοντα Ρώσο επικριτή του Πούτιν –τον φυλακισμένο αγωνιστή κατά της διαφθοράς Αλεξέι Ναβάλνι– με 6.676 άτομα που αποκάλεσε «δέκτες δωροδοκίας και πολεμοκάπηλους» που έρχονται να προστεθούν στη «μαύρη λίστα» της ίδιας της ΕΕ, η οποία μέχρι σήμερα περιλαμβάνει 108 οντότητες και 1.206 άτομα.
Ορισμένες χώρες θέλουν να στοχοποιήσουν συγγενείς και στενούς συνεργάτες όσων έχουν ήδη υποβληθεί σε κυρώσεις λόγω παράκαμψης των ισχυόντων μέτρων.
Οι πιο σκληροί της ΕΕ αναφορικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας επεδίωξαν την απαγόρευση των ρωσικών διαμαντιών και τη δήμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη.
Αλλοι, ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, προειδοποίησαν ότι αυτό το τελευταίο είναι αμφίβολο ότι θα λάβει την ομόφωνη υποστήριξη από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ.
Η Ομάδα των 7
Η οικονομική ατμομηχανή της ΕΕ, η Γερμανία, μέχρι στιγμής έχει απαγορεύσει αυστηρότερους οικονομικούς περιορισμούς. Παράλληλα, ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά θα είναι η Ουγγαρία, η οποία έχει παίξει συχνά διαλυτικό ρόλο όταν χρειάζονται ομόφωνες αποφάσεις στην ΕΕ. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν –ο οποίος καλλιεργεί στενούς δεσμούς με τον Πούτιν– δήλωσε την Πέμπτη ότι όλες οι κυρώσεις πρέπει να καταργηθούν. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε εκστρατεία στο εσωτερικό της χώρας του, επικρίνοντας τυχόν ενεργειακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε επίπεδο ΕΕ. Η Ουγγαρία καθυστέρησε την έγκριση του πακέτου κυρώσεων της ΕΕ τον Ιούνιο που στόχευε το ρωσικό αργό, υπογράφοντας μόνο αφότου έλαβε εξαιρέσεις που θα επέτρεπαν στη Βουδαπέστη να έχει πρόσβαση σε ρωσικό πετρέλαιο μέσω αγωγών.
«Δεν ξέρω πόσο γρήγορα μπορούμε να συμφωνήσουμε για νέες κυρώσεις», ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η διαφωνία για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά της Μόσχας από ορισμένα κράτη μέλη θα μπορούσε να επιβραδύνει τα πράγματα.
Σε κάθε περίπτωση, όπως γράφει το Bloomberg, πολλές λεπτομέρειες μένουν ακόμη να διευθετηθούν, συμπεριλαμβανομένης της τιμής που θα τεθεί ως πλαφόν, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Παραμένει επίσης ασαφές πώς θα εφαρμοστεί ένα τέτοιο ανώτατο όριο παράλληλα με το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και την απαγόρευση των υπηρεσιών που απαιτούνται για την αποστολή του, η οποία συμφωνήθηκε νωρίτερα αυτό το έτος. Ετσι κι αλλιώς υπάρχει ένας βαθμός επείγουσας ανάγκης, καθώς το ανώτατο όριο τιμής θα πρέπει να εγκριθεί πριν τεθούν σε ισχύ τα μέτρα της ΕΕ στις 5 Δεκεμβρίου.
Ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας μετά την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας από την G7 για το πλαφόν νωρίτερα αυτόν τον μήνα, είχε δηλώσει ότι η Επιτροπή θα εργαστεί για να λάβει την υποστήριξη όλων των χωρών του μπλοκ των 27 για το συγκεκριμένο μέτρο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα γραπτή πρόταση και οι 27 ηγέτες της ΕΕ ενδέχεται να την εγκρίνουν όταν συναντηθούν στην Πράγα στις 6-7 Οκτωβρίου, ανέφεραν οι πηγές.
Αλμα στις τιμές
Τον Ιούνιο, τα 27 κράτη του μπλοκ πέρασαν εβδομάδες παζαρεύοντας τους όρους των σημερινών μέτρων για το πετρέλαιο, τα οποία περιλαμβάνουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και στα προϊόντα πετρελαίου, εξαίρεση για τις παραδόσεις αργού μέσω αγωγών και απαγόρευση παροχής υπηρεσιών, όπως ασφάλιση, στο ρωσικό πετρέλαιο, για αποστολές οπουδήποτε στον κόσμο. Οι ΗΠΑ πιέζουν για χαλάρωση αυτών των απαγορεύσεων λόγω των φόβων ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου.
Παραμένει ασαφές πόσο αποτελεσματικό θα ήταν ένα καθεστώς ανώτατου ορίου τιμών, ιδιαίτερα αφού ορισμένοι από τους μεγαλύτερους αγοραστές της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, δεν έχουν συμφωνήσει να ενταχθούν σε αυτό. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το ανώτατο όριο τιμών θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμη και αν πολλοί αγοραστές δεν ενταχθούν επίσημα στον συνασπισμό επιβολής του, καθώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα ως μόχλευση στις διαπραγματεύσεις για συμβόλαια με τη Μόσχα προκειμένου να επιτύχουν χαμηλότερες τιμές.
Η υιοθέτηση του ανώτατου ορίου θα απαιτούσε επίσης από τα κράτη-μέλη να παραμερίσουν τα εθνικά τους συμφέροντα υπέρ της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Οι χώρες της ΕΕ που κέρδισαν εξαιρέσεις για το πετρέλαιο που παραλαμβάνουν μέσω αγωγών θα θελήσουν να διασφαλίσουν ότι οι ίδιες θα παραμείνουν άθικτες, ενώ οι χώρες που εισάγουν μέσω θαλάσσης θα μπορούσαν να επιδιώξουν να συνδέσουν το ανώτατο όριο τιμών με το επί του παρόντος προβλεπόμενο πλήρες εμπάργκο στις θαλάσσιες παραδόσεις, προκειμένου να εξισωθούν οι όροι ανταγωνισμού, σημείωσε μία από τις πηγές. Οι χώρες με ισχυρή ναυτιλία, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα, θα μπορούσαν επίσης να προσπαθήσουν να προστατεύσουν τους σχετικούς κλάδους τους από τα μέτρα, πρόσθεσε η πηγή.
Διαβάστε ακόμη:
Ρεύμα: Ξανά την ανιούσα πήραν οι τιμές – Στα 409 ευρώ/MWh
Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου «τρέχει» η Τράπεζα Πειραιώς – Τι προβλέπει
Μιχ. Τσικνάκης: Το επιθετικό επενδυτικό πλάνο της Cosmos Sport και τα νέα καταστήματα JD Sports