search icon

Διεθνή

Οι μεγιστάνες της Moderna: O πρόεδρος του ΔΣ πούλησε μετοχές αξίας $1,4 δισ. σε 2 μήνες

Ποια άλλα μεγαλοστελέχη φούσκωσαν τους παχυλούς τους λογαριασμούς και ποιοι επέλεξαν να μην πουλήσουν

Οι μετοχές εταιρειών που παράγουν εμβόλια, αντισώματα και άλλα εργαλεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19 έχουν εκτοξευθεί στα ύψη από τον Μάρτιο του 2020. Η άνευ προηγουμένου άνοδος στις μετοχές του κλάδου υγείας βοήθησαν στη δημιουργία τουλάχιστον 40 δισεκατομμυριούχων που σχετίζονται με εταιρείες που συμμετέχουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού, αναφέρει σε άρθρο του στο Forbes ο Giacomo Tognini.

Την ίδια ώρα, ένας υψηλού προφίλ μέτοχος της εταιρείας Moderna -η εταιρεία venture capital Flagship Pioneering, επικεφαλής της οποίας είναι ο συνιδρυτής και πρόεδρος του ΔΣ της Moderna, Noubar Afeyan-  εξαργύρωσε την άνοδο της μετοχής, πουλώντας μετοχές αξίας άνω του 1,5 δισ. δολ. από τις 11 Μαρτίου του 2020, ημερομηνία που που ο ΠΟΥ κήρυξε πανδημία το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Στελέχη της Moderna και άλλων φαρμακευτικών εταιρειών που ανέπτυξαν εμβόλια κατά της Covid-19, όπως η Pfizer και η Novavax, πούλησαν μετοχές αξίας 400 εκατ. δολ. την ίδια περίοδο, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στο 1,9 δισ. δολάρια.

Ο Noubar Afeyan

Ο Afeyan, με περιουσία, σύμφωνα με το Forbes, εκτιμώμενης αξίας 2,3 δισ. δολ. κατέχει ένα μεγάλο μερίδιο της Moderna κυρίως μέσω της πλειοψηφικής συμμετοχής του στην Flaship, την οποία ίδρυσε το 2000, με στόχο τη δημιουργία και τη χρηματοδότηση πολλά υποσχόμενων startups του τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών και της τεχνολογίας.

Κι ενώ ο πρόεδρος του ΔΣ της Moderna είναι πίσω από μεγάλες πωλήσεις, το στέλεχος που πούλησε τις περισσότερες μετοχές είναι ο CEO της φαρμακευτικής, Stéphane Bancel. Πούλησε 1,7 εκατ. μετοχές – το 7% του μεριδίου του – έναντι συνολικού τιμήματος 161,2 εκατ. δολαρίων (προ φόρων) από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, εκμεταλλευόμενος τη ραγδαία άνοδο που σημείωσε η μετοχή της εταιρείας βιοτεχνολογίας από το ξέσπασμα της πανδημίας. Εξακολουθεί να κατέχει μερίδιο 6% στην Moderna, μέρος της περιουσίας του ύψους 5,5 δισ. δολαρίων που περιλαμβάνει και δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών της Moderna αξίας περίπου 1,5 δισ. δολαρίων.

Ο επομενος μεγαλύτερος πωλητής είναι ο συνεργάτης του Bancel και επικεφαλής του τμήματος ιατρικής της Moderna, Tal Zaks, που αποκόμισε 108,2 εκατ. δολάρια (προ φόρων) από πωλήσεις μετοχών της βιοτεχνολογικής εταιρείας.

Ο πέμπτος μεγαλύτερος μέτοχος της Moderna, ο πρόεδρος Stephen Hoge, έχει πουλήσει μετοχές αξίας 65,5 εκατ. δολαρίων από τον Μάρτιο του 2020 και μετά. Το ποσοστό του Hoge στη Moderna αξίζει περίπου 300 εκατ. δολάρια, αλλά κατέχει επίσης δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών της εταιρείας αξίας 545 εκατ. δολαρίων.

Πάντως, όπως σημειώνει το Forbes, δεν μείωσαν όλοι οι δισεκατομμυριούχοι της Mοderna τη θέση τους στην εταιρεία: Ο ιδρυτικός μέτοχος Timothy Springer και ο συνιδρυτής της εταιρείας Robert Langer, καθηγητές στο Χάρβαρντ και στο MIT, αντίστοιχα, έγιναν επίσης δισεκατομμυριούχοι χάρη στις θέσεις που κατέχουν στην Moderna ωστόσο κανένας από τους δύο δεν έχει πουλήσει ούτε μια μετοχή από την ίδρυση της εταιρείας το 2010.

Διαβάστε ακόμη:

Πειραιώς: Ολοκληρώνεται με σημαντική υπερκάλυψη η αύξηση κεφαλαίου

Πουλήθηκε η θαλαμηγός «Phalarope» των Κουτσολιούτσων – Στα €1,8 εκατ. το τίμημα

Ελλάκτωρ: Ο βηματισμός της επόμενης μέρας και οι μετοχικές εξελίξεις μετά τη νίκη των Ολλανδών

 

Exit mobile version