Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία προέτρεψε χθες Δευτέρα τις αρχές του Πακιστάν να διατάξουν να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τον θάνατο τριών διαδηλωτών, μελών οργάνωσης για την προστασία των δικαιωμάτων μιας από τις φυλές της χώρας, από πυρά ανδρών του στρατού σε βορειοδυτική περιοχή.

Δύο κοινοβουλευτικοί, μέλη του Κινήματος για την Προστασία των Παστούν (Pashtun Tahaffuz Movement, PTM) ηγούνταν πορείας προς σημείο ελέγχου του στρατού την Κυριακή στο Βόρειο Ουαζιριστάν, ημιαυτόνομη περιοχή των φυλών κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όταν άρχισαν να ακούγονται πυρά.

Ο στρατός του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν. «Σε ανταλλαγή πυρών, τρία πρόσωπα τα οποία επιτέθηκαν εναντίον φυλακίου έχασαν τη ζωή τους και [άλλα] δέκα τραυματίστηκαν», ανέφερε το επιτελείο σε ανακοίνωσή του.

«Ο Αλί Ουαζίρ συνελήφθη μαζί με άλλα οκτώ πρόσωπα, ενώ ο Μοσίν Ντάβαρ αφέθηκε ελεύθερος», κατά την ίδια πηγή.

Ωστόσο, παρότι ο στρατός διαβεβαίωσε ότι οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στο σημείο ελέγχου, ο Ντάβαρ το διέψευσε, λέγοντας πως μόνο οι στρατιωτικοί άνοιξαν πυρ — εναντίον του πλήθους.

«Αρχικά έριξαν στον αέρα, μετά κατευθείαν πάνω μας», είπε ο βουλευτής στο ραδιοφωνικό δίκτυο Η Φωνή της Αμερικής (Voice of America). «Δεν είχαμε όπλα», διαβεβαίωσε.

«Η πακιστανική κυβέρνηση οφείλει να διατάξει αμέσως να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τον θάνατο των ακτιβιστών την Κυριακή στο Βόρειο Ουαζιριστάν», τόνισε η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της.

«Αν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο στρατός σκότωσε διαδηλωτές χρησιμοποιώντας παράνομα αληθινές σφαίρες είναι ακριβείς, πρόκειται για πολύ σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», τόνισε στην ανακοίνωση της ΜΚΟ η Ραμπία Μαχμούντ, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας ειδικευμένη στην Ασία.

Το PTM, που εμφανίστηκε πριν από περίπου έναν χρόνο, κατηγορεί τις ένοπλες δυνάμεις ότι παραβιάζουν τα δικαιώματα των μελών της φυλής των Παστούν — αριθμούν περίπου το 15% του πληθυσμού του Πακιστάν — σε μια χώρα όπου η κριτική στον στρατό αποτελεί κόκκινη γραμμή.

«Το PTM θα συνεχίσει τον συνταγματικό, μη βίαιο αγώνα του», τόνισε μέσω Twitter ο Μανζούρ Παστίν, εκπρόσωπος του κινήματος.

Το επεισόδιο σημειώθηκε σε περιοχή όπου κατοικούν κυρίως Παστούν. Μέλη των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα έβρισκαν εκεί ασφαλές καταφύγιο για χρόνια, πριν ο στρατός να εξαπολύσει αλλεπάλληλες επιχειρήσεις για να ξεριζώσει τις οργανώσεις αυτές από την ημιαυτόνομη περιοχή.