Παρά την εξαίρεση που ανακοίνωσε Ντόναλντ Τραμπ στους δασμούς, για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως τα iPhone και οι υπολογιστές, το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής οικονομίας –και ιδίως οι μικρές επιχειρήσεις– βρίσκεται στα πρόθυρα σοβαρής κρίσης, καθώς οι δασμοί ύψους 145% στις εισαγωγές από την Κίνα απειλούν με μόνιμες ζημιές.
Όπως αναφέρουν στελέχη της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι μαζικές ακυρώσεις μεταφορών και οι εγκαταλελειμμένες αποστολές από την Κίνα έχουν γίνει η νέα καθημερινότητα. Η επιβολή δασμών έρχεται σαν «βαρίδι», οδηγώντας επιχειρήσεις όλων των κλάδων –από έπιπλα και παιχνίδια μέχρι ρούχα, παπούτσια και αθλητικό εξοπλισμό– στο να διακόπτουν εντελώς τις παραγγελίες, μεταδίδει το CNBC.
Ασφυξία στις μικρές επιχειρήσεις και ανασφάλεια για το μέλλον
Για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, η κατάσταση είναι πλέον ασφυκτική. «Τα υψηλά επίπεδα δασμών δεν επιτρέπουν τη βιώσιμη λειτουργία, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται παραγγελίες και να προκαλείται τεχνητή έλλειψη προϊόντων», προειδοποιεί ο Στίβεν Λαμάρ, επικεφαλής της Αμερικανικής Ένωσης Ένδυσης και Υποδημάτων. Όπως λέει, οι συνεχείς εναλλαγές πολιτικής οδηγούν σε οικονομικές υποχρεώσεις που «δεν μπορούν να πληρωθούν», προκαλώντας ανεπανόρθωτο πλήγμα στους μικρούς παίκτες της αγοράς.
Η έλλειψη σαφούς στρατηγικής από τον Λευκό Οίκο για τον τελικό σκοπό των δασμών ενισχύει την αβεβαιότητα.
Αναστάτωση στη ναυτιλία και εγκαταλειμμένα φορτία στα λιμάνια
Η κατάρρευση των εξαγωγών έχει δημιουργήσει χάος στις μεταφορές. Οι ναυτιλιακές εταιρείες βλέπουν ακυρώσεις και κίνδυνο επιβολής επιπλέον τελών σε κινεζικά πλοία, ενώ η αναδιάρθρωση των δρομολογίων προς Βόρεια Αμερική κρίνεται αναπόφευκτη, με αναμενόμενα συμφόρηση και αυξήσεις τιμών στα μεταφορικά για τους επόμενους μήνες.
Παράλληλα, αυξάνονται τα εγκαταλειμμένα φορτία σε λιμάνια και αποθήκες των ΗΠΑ. Όπως εξηγούν τελωνειακοί υπάλληλοι, όταν ένα φορτίο μένει στα αζήτητα για πάνω από 30 ημέρες, θεωρείται εγκαταλελειμμένο και μπορεί να πωληθεί για την κάλυψη των εξόδων παραμονής του εκεί. Πολλές τέτοιες αποστολές καταλήγουν να αγοράζονται από εξειδικευμένες εταιρείες και να μεταπωλούνται σε outlets και online πλατφόρμες.
Η Maersk, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους logistics παγκοσμίως, επιβεβαιώνει ότι οι πελάτες της τηρούν στάση «αναμονής», περιορίζουν τα αποθέματά τους και αναζητούν ευελιξία, εν αναμονή σαφέστερων ενδείξεων για το μέλλον των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ–Κίνας.
Διαβάστε ακόμη
Εμπορικές εντάσεις: Οι δασμοί Τραμπ και οι σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα
Ανάλυση CNN: Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ με την Κίνα χτύπησε και τους αγρότες που τον ψήφισαν
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα