Από τη Δευτέρα, ορισμένοι επιβάτες που φθάνουν στο αεροδρόμιο Τσανγκί της Σιγκαπούρης δεν χρειάζεται να επιδεικνύουν το διαβατήριό τους για να περάσουν από τη γραφείο μετανάστευσης.

Στο πλαίσιο μιας δοκιμής, οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης που φθάνουν στον τερματικό σταθμό 3 και χρησιμοποιούν τις λωρίδες που έχουν οριστεί για το νέο πρόγραμμα «εκκαθάρισης χωρίς κουπόνια» της χώρας, μπορούν να εισέρχονται στη χώρα χρησιμοποιώντας βιομετρική επεξεργασία ματιών και προσώπου, αντί για διαβατήρια, σύμφωνα με την Αρχή Μετανάστευσης και Ελέγχου της χώρας.

Οι «κάτοικοι», όπως ορίζονται από το πρόγραμμα, περιλαμβάνουν τους πολίτες, τους μόνιμους κατοίκους και τους κατόχους μακροχρόνιων διαβατηρίων.

Σύμφωνα με τις αρχές της Σιγκαπούρης, το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλους τους τερματικούς σταθμούς του αεροδρομίου Τσανγκί μέχρι τον Σεπτέμβριο, καθώς και στο αεροδρόμιο Σέλεταρ της Σιγκαπούρης και στο κέντρο κρουαζιέρας «Marina Bay» μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024.

Ποιοι επιλέγονται;

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα μετανάστευσης χωρίς διαβατήριο, οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης δεν θα χρειάζεται να επιδεικνύουν το διαβατήριό τους για να φτάνουν και να αναχωρούν στα σημεία ελέγχου αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών.

Οι αλλοδαποί μπορούν να επιλεχθούν επίσης για το πρόγραμμα, αλλά μόνο όταν εγκαταλείπουν τη Σιγκαπούρη. Οι αλλοδαποί ταξιδιώτες πρέπει επίσης να καταχωρήσουν τα βιομετρικά στοιχεία της ίριδας, του προσώπου και των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους στα χειροκίνητα γραφεία μετανάστευσης, σύμφωνα με την Αρχή Μετανάστευσης και Ελέγχου της Σιγκαπούρης.

Ωστόσο, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη αυτή τη μέθοδο, σύμφωνα με τις αρχές.

«Αλλαγή παραδείγματος» στα σύνορα

Αυτή η διαδικασία αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό και την αυτοματοποίηση των υπηρεσιών μετανάστευσης στη χώρα.

Η ιδέα, την οποία οι αρχές αποκάλεσαν «αλλαγή παραδείγματος στην εκκαθάριση των συνόρων», δίνει τέλος στην εποχή που γινόταν έλεγχος διαβατηρίων από ανθρώπους. Η πόλη-κράτος απομακρύνεται από την παραδοσιακή αυτή διαδικασία σταδιακά εδώ και χρόνια.

Μέχρι τις αρχές του 2026, οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας μετανάστευσης της Σιγκαπούρης αναμένουν ότι το 95% των ταξιδιωτών θα μπορούν να περάσουν τη διαδικασία της μετανάστευσης μέσω αυτοματοποιημένων λωρίδων. Το υπόλοιπο 5% είναι όσοι δεν έχουν δικαίωμα, όπως τα μικρά παιδιά.

Αν και δεν συμφωνούν όλοι με την αυτοματοποιημένη αυτή διαδικασία, αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Σιγκαπούρης να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων της και παράλληλα να αναβαθμίσει την εμπειρία των ταξιδιωτών, σύμφωνα με τις αρχές. Η βιομετρική επεξεργασία αναμένεται να μειώσει τους χρόνους αναμονής της μετανάστευσης κατά 40%, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της μετανάστευσης.

«Περίπου το 85% των αεροδρομίων θα χρησιμοποιούν κάποια μορφή βιομετρικής επεξεργασίας τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια», δήλωσε ο Σουμές Πατέλ, πρόεδρος της SITA στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, στο «Squawk Box Asia» τον Μάρτιο.

Δύο τύποι αδειών χωρίς διαβατήριο

Η έναρξη της επεξεργασίας μόνο με βιομετρικά στοιχεία είναι η δεύτερη μορφή διαβατηρίου χωρίς διαβατήριο για την εκκαθάριση της μετανάστευσης που είναι πλέον διαθέσιμη στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με το CNBC.

Τον Μάιο, η Σιγκαπούρη άρχισε να επιτρέπει στους ταξιδιώτες να χρησιμοποιούν αυτοδημιουργούμενους κωδικούς QR για την είσοδο και την έξοδο από αυτή σε δύο χερσαία σημεία ελέγχου που τη συνδέουν με τη Μαλαισία.

«Ένας κωδικός QR είναι απαραίτητος στα χερσαία σύνορα», δήλωσαν οι αρχές, «επειδή δεν έχουν εκ των προτέρων ειδοποίηση για το ποιος σκοπεύει να εισέλθει ή να εξέλθει από τη Σιγκαπούρη».

Και τα δύο προγράμματα αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης ώθησης για τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών ελέγχου των συνόρων στην πόλη-κράτος για τη διαχείριση του μεγαλύτερου όγκου ταξιδιωτών εν μέσω της κρίσης του γηράσκοντος εργατικού δυναμικού της.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς η Wall Street μπορεί να προβλέψει τον νικητή των αμερικανικών εκλογών

Ο Μαρκ Ράντολφ αποκαλύπτει ποια δεξιότητα έκανε το Netflix να αξίζει $289 δισ.

MyCoast: 2.500 έλεγχοι σε αιγιαλό και παραλίες την τελευταία εβδομάδα – Σφραγίστηκαν 14 επιχειρήσεις (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ