Οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιθυμούν μεγαλύτερες τράπεζες σε όλη την ήπειρο. H Ιταλία, όπως όλα δείχνουν, ίσως πρόκειται να τους δώσει αυτό που επιθυμούν, δεδομένου ενός πιθανού μεγάλου γύρου συγχωνεύσεων και εξαγορών, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Χρόνια μετά την κρίση δημόσιου χρέους στην περιοχή και την διάσωση της Banca Monte dei Paschi (BMPS), πολλοί προσεγγίζουν τον τραπεζικό τομέα της Ιταλίας με νέα στρατηγική.
«Αν αξιολογήσετε μεμονωμένες τράπεζες στην Ιταλία, είναι δύσκολο να μην δημιουργήσετε την άποψη ότι κάτι αναμένεται να συμβεί, θα έλεγα, μέσα στους επόμενους 12 μήνες», δήλωσε στο CNBC ο Αντόνιο Ρεάλε, επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκών τραπεζών στην Bank of America.
Ο Ρεάλε υπογράμμισε ότι η BMPS είχε αποκατασταθεί και χρειαζόταν εκ νέου ιδιωτικοποίηση, ενώ τόνισε ότι η UniCredit απολαμβάνει, πια, ένα «σχετικά μεγάλο μαξιλάρι πλεονάζοντος κεφαλαίου», ενώ η ιταλική κυβέρνηση έχει θέσει επί τάπητος μια νέα ατζέντα.
Η UniCredit, ειδικότερα, συνεχίζει να εκπλήσσει τις αγορές θετικά. Κατέγραψε κέρδη ύψους 8,6 δισ. ευρώ πέρυσι (αύξηση 54% σε ετήσια βάση), ικανοποιώντας παράλληλα τους επενδυτές μέσω της επαναγοράς μετοχών και των μερισμάτων.
Εν τω μεταξύ, η BMPS, η οποία διασώθηκε το 2017 έναντι 4 δισ. ευρώ, πρέπει τελικά να ιδιωτικοποιηθεί βάσει συμφωνίας με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές και την ιταλική κυβέρνηση.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, Τζανκάρλο Τζορτζέτι, υπογράμμισε ότι «υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την εκποίηση του κρατικού μεριδίου στην BMPS».
«Σε γενικές γραμμές, βλέπουμε περιθώρια για ενοποίηση σε αγορές όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία», δήλωσε στο CNBC ο αντιπρόεδρος της Morningstar, Νίκολα Ντε Κάρο, προσθέτοντας ότι «η εγχώρια ενοποίηση είναι πιο πιθανή από τις ευρωπαϊκές διασυνοριακές συγχωνεύσεις λόγω ορισμένων διαρθρωτικών εμποδίων».
Προσέθεσε ότι παρά την πρόσφατη ενοποίηση στον ιταλικό τραπεζικό τομέα, που αφορά τις Intesa-Ubi, BPER-Carige και Banco-Bpm, «εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικός αριθμός τραπεζών και κατακερματισμός σε επίπεδο μεσαίου μεγέθους».
«Η UniCredit, η BMPS και ορισμένες μεσαίου μεγέθους τράπεζες είναι πιθανό να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πιθανή μελλοντική ενοποίηση του τραπεζικού τομέα στην Ιταλία», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στο CNBC τον Ιούλιο, ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ, ανέφερε ότι στις τρέχουσες τιμές, δεν βλέπει δυνατότητες για συμφωνίες στην Ιταλία, αλλά δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε αυτό το ενδεχόμενο εάν οι συνθήκες της αγοράς αλλάξουν.
«Παρά τις επιδόσεις μας, εξακολουθούμε να συναλλασόμαστε με έκπτωση σε σχέση με τον ευρύτερο κλάδο. Αν έκανα αυτές τις εξαγορές, θα έπρεπε να πάω στους μετόχους μου και να τους πω ότι αυτό αποτελεί μία στρατηγική κίνηση, αλλά στην πραγματικότητα θα αποδυναμώσω τις αποδόσεις τους. Δεν πρόκειται να το κάνω», ξεκαθάρισε.
Η Πάολα Σαμπιόνε, αναλυτής της Barclays, πιστεύει ότι θα τεθεί «υψηλός πήχης» για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις ιταλικών τραπεζών, αν αυτές τελικά πραγματοποιηθούν.
«Η Monte dei Paschi αναζητά εταίρο, η UniCredit αναζητά πιθανούς στόχους. Ως εκ τούτου, από αυτές τις τράπεζες, θεωρητικά θα μπορούσαν να προκύψουν διάφοροι συνδυασμοί. Ωστόσο, καμία τράπεζα δεν έχει επείγουσα ανάγκη», δήλωσε η ίδια στο CNBC.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν όλο και περισσότερα σχόλια σχετικά με την ανάγκη για μεγαλύτερες τράπεζες.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, για παράδειγμα, δήλωσε τον Μάιο σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι ο τραπεζικός τομέας της Ευρώπης χρειάζεται μεγαλύτερη ενοποίηση. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει κάποιος σκεπτικισμός σχετικά με τις υποτιθέμενες συμφωνίες αυτές. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, η κυβέρνηση αντιτάχθηκε τον Μάιο στην προσφορά της BBVA για τη Sabadell.
«Η Ευρώπη χρειάζεται μεγαλύτερες, ισχυρότερες και πιο κερδοφόρες τράπεζες. Αυτό είναι αναμφισβήτητο», δήλωσε ο Ρεάλε της Bank of America, προσθέτοντας ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ της Ισπανίας και της Ιταλίας.
«Η Ισπανία έχει διανύσει πολύ δρόμο. Είδαμε ένα μεγάλο κύμα εξυγίανσης να συμβαίνει αμέσως μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, το οποίο συνεχίζεται τα τελευταία χρόνια. Η Ιταλία είναι πολύ πιο κατακερματισμένη όσον αφορά την τραπεζική της αγορά», προσέθεσε.
Διαβάστε ακόμη
Κατεβάζουν ρολά οι ΔΟΥ – Πώς θα εξυπηρετούνται οι φορολογούμενοι (πίνακας)
ΥΠΕΘΟ: Μπαίνει τέλος στο… τέλος χαρτοσήμου για 600 συναλλαγές
H σκοτεινή πλευρά των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ