Η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στο τέλος ενός χαοτικού σπιράλ. Αλλά ακόμη και στο τέλος κάθε ώρα φαίνεται να αποτελεί μια νέα απειλή για την εύθραυστη όπως αποδεικνύεται αμερικανική δημοκρατία σχολιάζει το CNN.
Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες ο Τζο Μπάιντεν αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο όμως ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι ο Τραμπ ή το σύστημα που τον υποστηρίζει δεν θα υποκινήσει έναν νέο γύρο βίας.
Η εισβολή στο Καπιτώλιο οδήγησε τις ΗΠΑ σε σταυροδρόμι. Οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να σύρουν τον Τραμπ ενώπιον της δικαιοσύνης για υποκίνηση των ταραχών. Εάν προχωρήσουν, οι Ρεπουμπλικάνοι θα βρεθούν σε μια περίεργη κατάσταση όπου θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις. Το ότι τόσο λίγοι φαίνεται έτοιμοι να μιλήσουν με σθένος ή να δεσμευτούν να αναλάβουν δράση εναντίον του Προέδρου, υποδηλώνει ότι η πολιορκία του Καπιτωλίου είναι λιγότερο πιθανό να σηματοδοτήσει το αιματηρό τέλος του Τραμπισμού.
Ένα άρθρο παραπομπής του Τραμπ πιθανόν θα κατατεθεί αύριο Δευτέρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε ο Δημοκρατικός Τεντ Λου, μέλος του Κογκρέσου, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Όλοι μας, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου (της Βουλής Νάνσι) Πελόσι θα προτιμούσαμε ο Ντόναλντ Τραμπ να κάνει το σωστό και να παραιτηθεί, ή ο αντιπρόεδρος (Μάικ) Πενς να επικαλεστεί την 25η τροπολογία» του Συντάγματος, ανέφερε ο Λου. «Αν δεν συμβεί τίποτε από αυτά, τότε τη Δευτέρα θα καταθέσουμε το άρθρο της παραπομπής, που αφορά υποκίνηση ανταρσίας, κι αναμένουμε πως θα διεξαχθεί ψηφοφορία μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα», συμπλήρωσε.
Νωρίτερα ο Λου, ο οποίος συνέταξε μαζί με άλλους το κατηγορητήριο, σημείωσε ότι συνεισηγητές του θα είναι 180 Δημοκρατικοί βουλευτές. «Θα υπάρξουν Ρεπουμπλικάνοι που θα το ψηφίσουν», διαβεβαίωσε ο Λου μέσω Twitter, τονίζοντας ότι διεξάγει συνομιλίες με βουλευτές του GOP ώστε να προσυπογράψουν το κείμενο, να είναι συνεισηγητές του. Δεν διευκρίνισε πόσοι είναι. Το κατηγορητήριο θα καλεί να παυθεί ο Τραμπ από το αξίωμα για «υποκίνηση ανταρσίας στο Καπιτώλιο». Δεν είναι σαφές αν το Κογκρέσο θα καθαιρέσει τον Τραμπ. Η παραπομπή του θα οδηγούσε σε δίκη στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν για μερικές ημέρες ακόμη την πλειοψηφία και απαιτούνται οι ψήφοι των δύο τρίτων των 100 μελών για να καταδικαστεί και να καθαιρεθεί.
Το «παρανοϊκό» στυλ της αμερικανικής πολιτικής
Το «παρανοϊκό στυλ στην αμερικανική πολιτική», όπως το περιέγραψε ο ιστορικός Ρίτσαρντ Χόφσταντ πριν από σχεδόν 60 χρόνια, δεν είναι κάτι νέο. Υπό τον Τραμπ, ωστόσο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει αλλάξει και έχει μετακινηθεί από τα άκρα στο κέντρο. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα δεν είναι συμπαγές αλλά μοιρασμένο ανάμεσα σε μετριοπαθείς, σε βαθιά συντηρητικούς και σε ακραίους. Και το Δημοκρατικό κόμμα είναι χωρισμένο στην παράταξη των μετριοπαθών και των αυτοαποκαλούμενων προοδευτικών. Αυτές οι διαφορετικές ομάδες θα κληθούν να δώσουν μια μάχη τους επόμενους μήνες στην αμερικανική πολιτική σκηνή.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων παρέπεμψε τον Τραμπ και τον Δεκέμβριο του 2019, επειδή άσκησε πίεση στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να διεξαγάγει έρευνες για τον Τζο Μπάιντεν, όμως η Γερουσία όπως αναμενόταν του έδωσε… άφεση αμαρτιών τον Φεβρουάριο του 2020.
Πώς έφτασε ως εδώ η Αμερική;
Στο χωνευτήρι των πολιτισμών, στην χώρα της ανεκτικότητας, των μεγάλων ονείρων, των θαυμάτων αλλά και της αυταπάτης, πολλά έχουν αλλάξει. Ο ενθουσιασμός της εκλογής Ομπάμα και του αέρα της αλλαγής… έδωσε τη θέση του στην αναπάντεχη ανταρσία του 2016 με την αντισυστημική ψήφο μικρομεσαίων με συντηρητική ιδεολογία που δεν είχαν συνηθίσει να κάνουν πολιτικό θόρυβο, δυσαρεστημένους που δεν οργανώθηκαν σε κινήματα αλλά και απογοητευμένους του Κόμματος του Τσαγιού.
Πριν από 20 χρόνια θα ήταν αδιανόητο κάποιος όπως ο Τραμπ να πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και πολύ περισσότερο να εκλεγεί πρόεδρος, όπως συνέβη το 2016. Συνέβη όμως. Και τότε ξεκίνησε ο πόλεμος. Ενας πόλεμος άγριος εναντίον του αλλά και από τον ίδιο. Ο Τραμπ ο οποίος βίωσε μια ταραχώδη θητεία με τον αέρα του μεγιστάνα αγνοούσε από την αρχή προκλητικά ς τις κόκκινες γραμμές. Από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα κατέστησε σαφές ότι δεν θα συμμορφωνόταν με το σύστημα που κληρονόμησε.
Έτσι ίσως ήταν αναπόφευκτο ότι σε κάποιο σημείο θα γινόταν στόχος των Δημοκρατικών που θα τον έσερναν στη διαδικασία της παραπομπής σε δίκη. Οι υποστηρικτές του Τραμπ όμως τον βλέπουν ως αμφισβητία ενός διεφθαρμένου status quo. Οι Δημοκρατικοί επιθυμούσαν από τον πρώτο μήνα της εκλογής του να τον παραπέμψουν σε δίκη. Όπως λέει ο Τζέι Γουίνικ ιστορικός και συγγραφέας του “The Great Upheaval” «Υπό μία έννοια, αυτό που βλέπουμε είναι το ηφαίστειο που σιγοβράζει σε περιόδους βαθιάς μετάβασης». Για τους Δημοκρατικούς υπήρχε η αίσθηση της αποστολής κατά ενός προέδρου εκτός νόμου που απειλούσε τους πυλώνες της δημοκρατίας. Για τους Ρεπουμπλικάνους, ένα κόμμα που κάποτε ήταν επιφυλακτικό απέναντι στον Tραμπ αλλά τον αγκάλιασε.
Η απίθανη άνοδος στην εξουσία του Τραμπ αντανακλά μια μεταμόρφωση της αμερικανικής πολιτικής. Για ορισμένους, η εκλογή του ήταν η εξέγερση των καθημερινών ανθρώπων κατά της ελίτ, αυτό που ο Γουίνικ ονομάζει «η εποχή του ξεχασμένου ανθρώπου». Η εξουσία ενός πλούσιου που τα βάζει με το σύστημα, ο πρώτος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία που δεν είχε καμία εμπειρία στην πολιτική. Αποδείχτηκε ότι δεν ήταν τίποτα από όλα αυτά.
Τις όποιες αυταπάτες ότι ο Τραμπ σέβεται τους δημοκρατικούς θεμούς διέλυσαν τα όσα πρωτοφανή συνέβησαν στο Καπιτώλιο. Η αμερικανική κοινωνία σήμερα είναι βαθιά πληγωμένη από την τετραετία του απόλυτου διχασμού.
Διαβάστε ακόμη
Δυναμική είσοδο στην Ελλάδα επιδιώκει η Amazon
Γιατί Apple και Amazon αφαίρεσαν την εφαρμογή Parler