Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις στον νοτιοδυτικό Λίβανο, επεκτείνοντας την εισβολή του σε νέα ζώνη ακριβώς έναν χρόνο από τότε που άρχισαν οι ανταλλαγές πυρών με την ένοπλη πτέρυγα του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου Χεζμπολάχ και εν μέσω εκκλήσεων από τον ΟΗΕ για διπλωματική λύση.
Οι περιφερειακές εντάσεις που πυροδοτήθηκαν πριν από έναν χρόνο από τη φονική και πρωτοφανή επίθεση μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ έχουν οδηγήσει σε μια σειρά ισραηλινών επιχειρήσεων από ξηράς και αέρος πάνω από τον Λίβανο και άμεσες επιθέσεις του Ιράν σε ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Το Ιράν προειδοποίησε σήμερα το Ισραήλ για ενδεχόμενες επιθέσεις με στόχο την Ισλαμική Δημοκρατία, μια εβδομάδα αφότου η Τεχεράνη εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στο ισραηλινό έδαφος οδηγώντας τη Μέση Ανατολή στο χείλος της καταστροφής.
Οποια επίθεση με στόχο τις υποδομές του Ιράν θα προκαλέσει σκληρά αντίποινα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρατσί προειδοποιώντας το Ισραήλ να μην επιτεθεί στη χώρα του.
«Συνιστούμε στο σιωνιστικό καθεστώς (το Ισραήλ) να μη δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Αν υπάρξει επίθεση εναντίον της χώρας μας, η απάντησή μας θα είναι σφοδρότερη», δήλωσε ο Αρατσί σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.
Τυχόν επίθεση με στόχο ιρανικές υποδομές θα απαντηθεί με σκληρά αντίποινα και «οι εχθροί μας γνωρίζουν σε τι είδους στόχους εντός του Σιωνιστικού Καθεστώτος (του Ισραήλ) έχουμε πρόσβαση», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Αρατσί θα επισκεφθεί από σήμερα τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της περιοχής για να έχει συνομιλίες για περιφερειακά ζητήματα και για να βρεθεί τρόπος να σταματήσουν τα “εγκλήματα” του Ισραήλ στη Γάζα και στον Λίβανο, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
Οι χώρες του Κόλπου έχουν επιχειρήσει να δείξουν στο Ιράν την ουδετερότητά τους στη σύγκρουσή του με το Ισραήλ, όπως είπαν πηγές στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.
Την Κυριακή, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν μετέβη στο νησί Καργκ, στον Κόλπο, το οποίο φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πετρελαϊκό τερματικό σταθμό της χώρας, και είχε συνομιλίες με έναν αντιπλοίαρχο, όπως μετέδωσε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του υπουργείου Shana, εξαιτίας της ανησυχίας για το ενδεχόμενο ισραηλινού πλήγματος σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Η αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Axios επικαλέστηκε Ισραηλινούς αξιωματούχους σύμφωνα με τους οποίους οι ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις μπορεί να αποτελέσουν πιθανό στόχο, κάτι το οποίο θα συνιστούσε σοβαρή κλιμάκωση που θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου.
Την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα εξέταζε εναλλακτικές λύσεις αντί να πλήξει τις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αν βρισκόταν στη θέση του Ισραήλ, και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ κατά τη γνώμη του δεν έχει ακόμη καταλήξει πώς θα απαντήσει στο Ιράν.
Σταθερή επέκταση των ισραηλινών επιχειρήσεων
Οι επιθέσεις αύξησαν τους φόβους ότι οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, και η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα συρθούν σε μια πλήρους κλίμακας σύγκρουση στην πετρελαιοπαραγωγική περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η ένταση ανάμεσα στους άσπονδους εχθρούς, το Ιράν και το Ισραήλ, είναι μεγάλη έπειτα από χρόνια σκιώδους πολέμου και δολοφονιών που μετατράπηκαν σε απευθείας αντιπαραθέσεις, οι οποίες έχουν φέρει όλη την περιοχή στα άκρα.
Το Ισραήλ εξετάζει επιλογές για να απαντήσει στην επίθεση της Τεχεράνης εναντίον του με βαλλιστικούς πυραύλους την περασμένη εβδομάδα, η οποία έγινε σε απάντηση στην ισραηλινή στρατιωτική δράση στον Λίβανο και στους φόνους του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε πλήγμα στην Τεχεράνη, για το οποίο η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ.
Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios μετέδωσε επικαλούμενο Ισραηλινούς αξιωματούχους, σύμφωνα με τους οποίους θα μπορούσαν να πληγούν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, κάτι το οποίο θα συνιστούσε σοβαρή κλιμάκωση και θα οδηγούσε σε άνοδο τις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου.
Στον Λίβανο οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν εκτοπίσει 1,2 εκατομμύριο ανθρώπους και η εντατική εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ έχει ανησυχήσει πολλούς Λιβανέζους ότι η χώρα τους θα βιώσει την εκτεταμένη καταστροφή που προκάλεσε το Ισραήλ στη Γάζα.
Οι ισραηλινές δυνάμεις εξέδωσαν εξάλλου προειδοποίηση στα αραβικά προς τους παραθεριστές και αυτούς που χρησιμοποιούν σκάφη να αποφύγουν μια λωρίδα στην ακτή του Λιβάνου, λέγοντας ότι θα αρχίσουν πολύ σύντομα επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ από τη θάλασσα.
Περίπου 2.000 Λιβανέζοι έχουν σκοτωθεί από τότε που η Χεζμπολάχ άρχισε να βάλλει εναντίον του Ισραήλ, πριν από έναν χρόνο, σε αλληλεγγύη προς τη Χαμάς. Οι περισσότεροι από αυτούς σκοτώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο ισραηλινός στρατός έχει χαρακτηρίσει την χερσαία επιχείρησή του στον Λίβανο τοπική και περιορισμένη, αλλά αυτή αυξάνεται σταθερά σε κλίμακα από την περασμένη εβδομάδα.
Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι ο στόχος του είναι να καθαρίσει τις μεθοριακές περιοχές όπου κρύβονται μαχητές της Χεζμπολάχ και ότι δεν σχεδιάζει να προχωρήσει βαθιά στο εσωτερικό του Λιβάνου.
Διαβάστε ακόμη
Απόψε ο χρησμός του FTSE Russel για δυνατότητα επιστροφής ή μη της Ελλάδας στις αναπτυγμένες αγορές
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα