search icon

Διεθνή

H αναδυόμενη υπερδύναμη που απειλεί την κυριαρχία της Κίνας

Εντείνονται οι προσπάθειες της ινδικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κινεζικού επεκτατισμού - Οι αμυντικές συμφωνίες με τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και το φλέγον ζήτημα της Νότιας Σινικής Θάλασσας

H Ινδία έχει αρχίσει να επεκτείνει την επιρροή της στη νοτιοανατολική Ασία, κάτι το οποίο θα επιτρέψει σε αρκετές χώρες της περιοχής να εντείνουν τον ανταγωνισμό τους έναντι της Κίνας.

«Η Ινδία γίνεται ολοένα και πιο φιλόδοξη στην νοτιοανατολική Ασία. Δεν υπάρχει αμφιβολία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Χαρς Β. Παντ, στέλεχος του think tank Observer Research Foundation, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση της χώρας έχει αρχίσει να αναλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στις διμερείς της σχέσεις με τις γειτονικές χώρες».

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο χωρών έχει επηρεάσει το σκεπτικό της ινδικής κυβέρνησης, η οποία μέχρι πρότινος παρέμενε σκεπτική ως προς την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, δεδομένης και της έντασης μεταξύ των ινδικών και των κινεζικών στρατευμάτων στα Ιμαλάια.

Οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών έχουν πληγεί μετά από το θερμό επεισόδιο το 2020, όταν η σύγκρουση των ινδικών με τις κινεζικές δυνάμεις κόστισε τις ζωές 20 Ινδών στρατιωτών. 

«Πιστεύω πως, μέχρι πρότινος, το σκεπτικό της ινδικής κυβέρνησης ήταν η αποφυγή πρόκλησης τριβών με το Πεκίνο, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα για το Νέο Δελχί. Παρ’ όλα αυτά, η αμετάκλητη στάση της Κίνας παρά τη διαλλακτική ινδική προσέγγιση έχει, πια, σκληρύνει και τη στάση της Ινδίας.

Τους τελευταίους μήνες, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και η κυβέρνησή του έχουν εντείνει τη συνεργασία τους με τις γειτονικές χώρες, προσπαθώντας να δημιουργήσουν διπλωματική «άμυνα ζώνης» γύρω από το Πεκίνο. 

Τον Ιούνιο, μάλιστα, το Νέο Δελχί ανέφερε πως θα προσφέρει ένα πολεμικό πλοίο στο Βιετνάμ, ενισχύοντας την αμυντική συμμαχία των δύο χωρών. Σύμφωνα με δηλώσεις του αναλυτή του Hudson Institute, Σατόρου Ναγκάο, στο CNBC, η Ινδία έχει ξεκινήσει και την εκπαίδευση των πιλότων της πολεμικής αεροπορίας του Βιετνάμ, ενώ τα ινδικά πολεμικά πλοία δένουν συχνά-πυκνά στα λιμάνια της χώρας.

«Η στρατηγική καμπάνια της Ινδίας ‘κοιτάμε προς ανατολάς’ ξεκίνησε το 1991, πολύ πριν από τον πρόσφατο επεκτατισμό της Κίνας στην περιοχή», σημείωσε ο αναλυτής της Rand Corporation, Ντέρεκ Γκρόσμαν, προσθέτοντας πως «μέχρι το 2014, όμως, ο Μόντι άλλαξε τη στρατηγική αυτή σε ‘δρούμε προς ανατολάς’, κάτι το οποίο όπως ήταν φυσικό επακόλουθο, δημιούργησε τριβές με την Κίνα του Σι Τζινπίνγκ».

Η Ινδία προκάλεσε διπλωματικές αντιδράσεις όταν ο Ινδός ΥΠΕΞ και ο Φιλιππινέζος ομόλογός του προχώρησαν σε από κοινού δηλώσεις μέσω των οποίων κάλεσαν το Πεκίνο να ακολουθήσει την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης του 2016 όσον αφορά την Νότια Σινική Θάλασσα. 

Η Κίνα, από την πλευρά της, έχει χαρακτηρίσει την απόφαση αυτή ως «παράνομη και άκυρη», υποστηρίζοντας πως το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας της ανήκει, κάτι στο οποίο αντιτίθενται χώρες όπως η Μαλαισία, το Βιετνάμ, το Μπρουνέι και οι Φιλιππίνες. 

Άλλος ένας λόγος για τις κινήσεις της Ινδίας αποτελεί και η στρατηγική «Βelt and Road Initiative» του Πεκίνου η οποία έχει αυξήσει την διεθνή, γεωπολιτική και εμπορική της επιρροή. Οι περισσότερες χώρες της πρωτοβουλίας αυτής έχουν δώσει το πράσινο φως για τη δημιουργία του δικτύου τρένων, οδικών και θαλάσσιων αρτηριών με τη χώρα, κάτι το οποίο όμως έχει εγείρει ερωτήματα στο Νέο Δελχί.

Σημαντικό ρόλο παίζει, επίσης, και η επιδείνωση των σινοαμερικανικών σχέσεων η οποία έχει προκαλέσει πληθώρα προβλημάτων για τις ασιατικές χώρες. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ISEAS-Yusof Ishak Institute, η ινδική επιρροή έχει αυξηθεί στην περιοχή, κυρίως λόγω της ουδέτερής της στάσης όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως το Νέο Δελχί προσφέρει μία τρίτη, εναλλακτική λύση ουδετερότητας στο φλέγον αυτό γεωπολιτικό ζήτημα την οποία συμμερίζονται πολλά κράτη. 

Αν και η Κίνα παραμένει η νούμερο 1 δύναμη της περιοχής, ιδιαίτερα σε οικονομικό επίπεδο, το ποσοστό των ερωτηθέντων της πρόσφατης έρευνας το οποίο πιστεύει στην πρωτοκαθεδρία του Πεκίνου μειώθηκε από το 76,7% το 2022 στο 59,9% το 2023.

«Η επιφυλακτικότητα των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας όσον αφορά τον επεκτατισμό της Κίνας αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους της μειωμένης δυναμικής της επιρροής του Πεκίνου», σημείωσε ο Γκρόσμαν.

Παρ’ όλα αυτά, οι προσπάθειες του Νέου Δελχί δε θα περάσουν απαρατήρητες από το Πεκίνο, αφού η ενίσχυση των αμυντικών συμμαχιών της Ινδίας με τις υπόλοιπες χώρες θα προκαλέσει αβεβαιότητα στο κινεζικό πολιτμπιρό το οποίο θα προσπαθήσει να στείλει τα δικά του μηνύματα. Η Ινδία, όμως, δεν πρόκειται να το βάλει κάτω και θα συνεχίσει να προσπαθεί να μετατραπεί στην μεγαλύτερη υπερδύναμη της περιοχής.

Διαβάστε ακόμη

«Θητεία Ευκαιρία»: Τι προβλέπει το νέο πρόγραμμα για τους στρατιώτες – Πώς θα δοθούν τα tablets (vid)

Έσοδα «μαμούθ» για τις Big-4 των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα

Έλεγχοι στις παραλίες: Παραβιάσεις από το 83% των επιχειρήσεων στην Αν. Αττική

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version