Ο γνωστός επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ ανέλαβε τα ηνία της Berkshire Hathaway το 1965. Σχεδόν έξι δεκαετίες αργότερα, ο «Μάντης της Ομάχα», ο οποίος έκλεισε πρόσφατα αισίως τα 93 του χρόνια, συνεχίζει και οδηγεί την εταιρεία του σε νέα ύψη.
Οι μετοχές της Berkshire έχουν αυξηθεί σε ρεκόρ υψηλό δεδομένου και του υψηλού ρεκόρ των λειτουργικών της κερδών, σε σημείο που έχει μετατραπεί στην μη-τεχνολογική εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση.
Ο Μπάφετ δραστηριοποιήθηκε σημαντικά στις αγορές φέτος, προκαλώντας ενθουσιασμό με τις εξαιρετικά επιτυχημένες κινήσεις του, είτε αυτές επρόκειτο για τις επενδύσεις στην ιαπωνική αγορά, είτε για την αντιμετώπιση της περιόδου υψηλών επιτοκίων.
«Βρίσκεται ακόμα στην κορυφή της αγοράς. Το μυαλό του ‘κόβει’ όσο ποτέ άλλοτε», τόνισε ο καθηγητής οικονομικών του University of Maryland Robert H. Smith School of Business, Ντέιβιντ Κας.
O Μπάφετ ήταν ένας από τους ελάχιστους επενδυτές οι οποίοι κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν τα υψηλά επιτόκια προς κέρδος τους, λόγω του «βουνού» κεφαλαίων στη διάθεσή του, το οποίο κυμάνθηκε στα $147 δισεκατομμύρια στα τέλη Ιουνίου. Τα κεφάλαια αυτά τώρα πια του προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις, με τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια να αγγίζουν το 5%.
Παράλληλα, ο θρυλικός επενδυτής βασίζεται και στην αγαπημένη του Apple, η οποία αποτελεί, πια, το ήμισυ του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της Berkshire, και της οποίας η μετοχή έχει καταγράψει ράλι της τάξης του 40% φέτος. Οι επενδύσεις του στον τεχνολογικό κολοσσό έχουν αποδώσει $100 δισ. από το 2016.
Ο Μπάφετ αύξησε και τις επενδύσεις του σε πέντε ιαπωνικές επενδυτικές φέτος, ενώ ταξίδεψε στη χώρα με τον διάδοχό του Γκρεγκ Έιμπλ για να συναντηθεί με τους επικεφαλής των εταιρειών αυτών.
«Δε γνωρίζω άλλον γνωστό επενδυτή ο οποίος ποντάρει στην Ιαπωνία. Η χώρα βρίσκεται σε αποπληθωριστικό περιβάλλον εδώ και δεκαετίες και οι περισσότεροι αγνοούν την αγορά της».
Οι Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui και Sumitomo έχουν παρόμοια δομή με αυτή ης Berkshire, η οποία τους επιτρέπει να είναι σταθεροί σε ό,τι αφορά τα μερίσματά τους αλλά και την κερδοφορία τους.
Όπως ανέφερε και ο Παλιχαπιτίγια της Social Capital, η επένδυση στις εταιρείες αυτές είναι εξαιρετική επιλογή αφού ο Μπάφετ μπορεί να προχωρά σε hedging του ρίσκου της ισοτιμίας του νομίσματος μέσω πώλησης ιαπωνικών χρεογράφων και να «βάζει στην άκρη» τα κέρδη που δημιουργούνται από τη διαφορά μεταξύ των μερισμάτων από τις επενδύσεις του και των κουπονιών των ομολόγων τα οποία αποπληρώνει.
Ο Μπάφετ και ο στενός φίλος και συνεργάτης του Τσάρλι Μάνγκερ μίλησαν στους μετόχους της Berkshire Hathaway κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της εταιρείας τον περασμένο Μάιο, για τους πάντες και τα πάντα, είτε πρόκειται για τα κρυπτονομίσματα, είτε για την πιθανότητα ύφεσης και τον πληθωρισμό.
«Η ομιλία του χαρακτηρίστηκε από την πνευματική του διαύγεια τη στιγμή που οι περισσότεροι επενδυτές στην ηλικία του θα είχαν συνταξιοδοτηθεί εδώ και πολλά χρόνια», τόνισε το στέλεχος της Gabelli Financial Services Opportunities ETF, Μακρέι Σάικς, σε συνέντευξή του στο CNBC, προσθέτοντας πως «μόνο και μόνο η παρουσία του προσδίδει κύρος και επιβάλλει την υπευθυνότητα των συνεργατών, στηρίζοντας το brand της εταιρείας». Σημειωτέον πως ο Μάνγκερ κλείνει τα 100 την Πρωτοχρονιά.
Ο όμιλος του Μπάφετ, αξιολόγησης $800 δισεκατομμυρίων, ο οποίος δραστηριοποιείται σε 40 διαφορετικούς τομείς και 60 εταιρείες, έχει καταγράψει διπλάσιες αποδόσεις σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο του S&P 500 από το 1965, στο 19,8% κατά μέσο όρο σε σχέση με το αντίστοιχο 9,9% του δείκτη.
Διαβάστε ακόμη
«Κόκκινα» δάνεια: Σε έναν μήνα έκλεισαν deals ύψους 2,3 δισ. ευρώ – Τα funds που… ψηφίζουν Ελλάδα
Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι πληρώνουν διπλή δόση του φόρου χωρίς πρόστιμο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ