Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρότεινε τη Δευτέρα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 να πληρώσουν περισσότερους φόρους οι πλουσιότεροι Αμερικανοί, προκειμένου «οι δισεκατομμυριούχοι να καταβάλουν το δίκαιο μερίδιό τους».
Πρόκειται για έναν φόρο τον οποίο ζητά εδώ και καιρό η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικού Κόμματος στο πλαίσιο της μάχης κατά των οικονομικών ανισοτήτων.
«Την ώρα που τα κέρδη (των μεγάλων επιχειρήσεων) εκτοξεύτηκαν στα ύψη, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις επενδύσεις τους στην οικονομία: οι φορολογικές ελαφρύνσεις δεν άγγιξαν τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές», δικαιολόγησε ο Λευκός Οίκος, σημειώνοντας πως στο 28% ο νέος φόρος παραμένει ιστορικά χαμηλός.
Το νέο μέτρο, το οποίο για να υιοθετηθεί χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου, υπολογίζεται ότι μπορεί να εξασφαλίσει έως και 360 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον έσοδα μέσα σε μια δεκαετία.
Η πρόταση έχει στόχο να αποσπάσει ένα μέρος από τον πλούτο που δημιουργήθηκε λόγω της ανόδου του χρηματιστηρίου κατά τα τελευταία χρόνια.
Ποιους αφορά
«Αυτός ο ελάχιστος φόρος δεν θα επιβληθεί παρά στο 0,01% των πλουσιότερων νοικοκυριών, εκείνων που κατέχουν περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια και πάνω από το 50% των εσόδων θα προέρχεται από μονάχα δισεκατομμυριούχους», εξήγησε ο Λευκός Οίκος σε ένα δελτίο Τύπου.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το BBC σε δημοσίευμά του, στο μικροσκόπιο πρόκειται να βρεθούν περίπου 20.600 Αμερικανοί φορολογούμενοι στις ΗΠΑ με περιουσία που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια δολάρια.
Ο διάσημος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, το αφεντικό της Tesla, Έλον Μασκ, και ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, θα είναι μεταξύ αυτών που δεχθούν το φορολογικό «πλήγμα».
Το σκεπτικό
Πρόκειται για την τελευταία δράση σε μια μακρά λίστα προσπαθειών για αύξηση της φορολογίας στους υπερπλούσιους με τις πιθανότητες να γίνει η πρόταση αποδεκτή να είναι καλές.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, πάνω από τα μισά έσοδα τα οποία προβλέπεται να εισπραχθούν από το εν λόγω μέτρο θα προέλθουν από τους περίπου 700 δισεκατομμυριούχους της χώρας.
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο
«Κάποια στιγμή τελειώνουν τα λεφτά των άλλων και μετά έρχονται για σένα», έγραψε πέρυσι στο Twitter το αφεντικό της Tesla και ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Έλον Μασκ, σχολιάζοντας μια παρόμοια πρόταση.
Σύμφωνα με την πρόταση Μπάιντεν, ο Μασκ – πατέρας επτά παιδιών με περιουσία άνω των 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων – θα έπρεπε να πληρώσει 50 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερους φόρους σε διάστημα 10 ετών από ό,τι με το τρέχον σύστημα, σύμφωνα με ανάλυση του οικονομολόγου του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ Γκάμπριελ Ζάκμαν.
Τζεφ Μπέζος – Γουόρεν Μπάφετ
Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, θα βρισκόταν αντιμέτωπος με φορολογικό λογαριασμό ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ο Γουόρεν Μπάφετ θα ήταν αντιμέτωπος με «ραβασάκι» ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίωμν.
«Είναι μεγάλη υπόθεση», σχολίασε με ανάρτησή του στο Twitter ο καθηγητής Ζούκμαν, ο οποίος έχει εντρυφήσει τον πλούτο των δισεκατομμυριούχων και βοήθησε στην προετοιμασία του νομοσχεδίου για λογαριασμό της γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν.
Τι άλλο προβλέπει
Η πρόταση Μπάιντεν προβλέπει επίσης αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα νοικοκυριά με εισόδημα πάνω από 400.000 δολάρια από 37% σε 39,6% και αύξηση του φόρου στις εταιρείες στο 28%, ανατρέποντας εν μέρει τις μειώσεις της διακυβέρνησης Τραμπ.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού
Οι μεταρρυθμίσεις μαζί με μία σειρά από άλλα μέτρα αναμένεται να συμβάλλουν στη μείωση του ελλείμματος κατά 1 τρισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Για το 2022, το ετήσιο έλλειμμα προβλέπεται να ξεπεράσει τα 1,2 τρισ. δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε τα 30 τρισ. δολάρια τον περασμένο μήνα.
Η πολιτικές αντιδράσεις
Στο παρελθόν, παρόμοια νομοθετήματα δεν κατάφεραν να περάσουν από το αμερικανικό Κογκρέσο.
Ο Δημοκρατικός Τζο Μάντσιν, ένα από τα βασικά μέλη του κόμματος του Μπάιντεν, είπε πέρυσι ότι μια παρόμοια πρόταση του γερουσιαστή Ρον Γουάιντεν ήταν πολύ περίπλοκη και δεν συμφωνούσε με τη στόχευση του μέτρου». ‘Ομως, και άλλοι Δημοκρατικοί γερουσιαστές έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη λειτουργικότητα και την αντοχή παρόμοιων προτάσεων στη νομική αμφισβήτηση.
Η Ουάσιγκτον υπενθυμίζει ότι είχε στηρίξει μια συμφωνία που είχε αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, που θα εγκαθίδρυε έναν ελάχιστο φόρο ύψους 15% στις εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς.
Διαβάστε ακόμα
REX Hotel: Θα αλλάξει χέρια το ιστορικό ξενοδοχείο της Καλαμάτας;