Θετικός σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve εμφανίστηκε ο επικεφαλής της New York Fed, Τζον Γουίλιαμς, αφήνοντας να εννοηθεί πως η αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν έχει ολοκληρώσει την περιοριστική νομισματική πολιτική που εφαρμόζει στην προσπάθεια της να περιορίσει τον πολύ υψηλό πληθωρισμό.
Ο κ. Γουίλιαμς, που είναι μέλος της FOMC με δικαίωμα ψήφου, δήλωσε χαρακτηριστικά πως μια ακόμη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης είναι ένα «λογικό σημείο εκκίνησης», αν και ξεκαθάρισε ότι οι τελικές αποφάσεις του συμβουλίου θα εξαρτηθούν από τη ροή των νεότερων μακροοικονομικών στοιχείων.
Θυμίζουμε πως μέσα στην εβδομάδα θα δημοσιευτούν τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού το Μάρτιο.
Πέρα από την πορεία του πληθωρισμού, ο κ. Γουίλιαμς παραδέχτηκε ότι το συμβούλιο παρακολουθεί και λαμβάνει υπόψη και τα δεδομένα στη ροή των πιστώσεων σαν αποτέλεσμα της πρόσφατης κρίσης στον τραπεζικό κλάδο.
«Ένα θέμα στο οποίο δίνουμε προσοχή είναι οι πιστωτικές συνθήκες, όπως και το αν βλέπουμε σημάδια ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί» τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι «η οικονομική επίδραση της πρόσφατης αναστάτωσης στον τραπεζικό κλάδο παραμένει ασαφής».
Σε κάθε περίπτωση πρωταρχικός στόχος της Fed παραμένει η σταθερότητα των τιμών και για το λόγο αυτό, όπως σχολίασε, «θα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να βεβαιωθούμε πως ο πληθωρισμός υποχωρεί».
Κατά τον επικεφαλής της New York Fed, ο πληθωρισμός έχει εισέλθει σε καθοδική τροχιά, όμως παραμένει σε υψηλά επίπεδα, πολύ πάνω από το όριο ασφαλείας του 2%.
Οι προβλέψεις
Θυμίζουμε ότι η Fed προχώρησε σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα το εύρος τους να διαμορφωθεί στο 4,75% με 5%.
Οι αγορές αναμένουν μια ανάλογη μετριοπαθή αύξηση κατά την επόμενη συνεδρίαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, στις αρχές Μαϊου, θεωρώντας επίσης πολύ πιθανό πως θα είναι και η τελευταία του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων.
Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και η επίσημη εκτίμηση της Fed για το τελικό «ταβάνι» των επιτοκίων, το οποίο έχει τοποθετήσει στο 5,1% μέχρι τα τέλη της χρονιάς.
Αναφορικά με το πλάνο μείωσης του ισολογισμού της Fed, o κ. Γουίλιαμς εκτίμησε πως η λεγόμενη ποσοτική σύσφιγξη (QT) κινείται πολύ ομαλά, οπότε δεν υπάρχει εύλογη ανάγκη να υπάρξει αναπροσαρμογή στο ρυθμό εφαρμογής της, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα. Αν και πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν τροποποιήσεις δεδομένης της πρόσφατης αστάθειας στον τραπεζικό κλάδο και της διαφαινόμενης «σύσφιγξης» στις πιστώσεις από τις τράπεζες.