Νέο, αυστηρότερο πλαίσιο αξιολόγησης της αποδοτικότητας των εργαζομένων αναμένεται να θέσει σε λειτουργία η Google το 2023, σύμφωνα με εσωτερικές εγκυκλίους οι οποίες διέρρευσαν στο πρακτορείο CNBC.
Σύμφωνα με τις αναφορές αυτές, τα στελέχη του κολοσσού παρουσίασαν το νέο πλαίσιο βαθμολογίας της αποδοτικότητας των εργαζομένων, βάσει του οποίου το 6% εξ αυτών θα «πέσουν» στη κατώτατη βαθμίδα και ενδέχεται να χάσουν τη θέση τους, σε σχέση με το προηγούμενο 2%. Παράλληλα, η Google αναμένει πως 22% των εργαζομένων θα συμπεριληφθούν στις δύο ανώτερες κατηγορίες, σε σχέση με το προηγούμενο 27%. To νέο πλαίσιο φέρει το όνομα Google Reviews and Development (GRAD).
Σύμφωνα με το CNBC, οι εργαζόμενοι στη Google έχουν πολλάκις παραπονεθεί για τεχνικά και διαδικαστικά προβλήματα του πλαισίου GRAD τα οποία ανησυχούν πως θα επηρεάσουν την αξιολόγησή τους, ιδιαίτερα λίγες ημέρες πριν το τέλος του έτους.
Ο φόβος των εργαζομένων έχει αυξηθεί λόγω του μεγάλου αριθμού πρόσφατων απολύσεων στον τομέα της τεχνολογίας. Αν και η Google έχει αποφύγει παρόμοιες κινήσεις με αυτές των Meta και Twitter, πολλοί εκ των εργαζομένων ανησυχούν πως το νέο πλαίσιο GRAD θα «δώσει πάτημα» στην εταιρεία για να προχωρήσει στη λήψη παρεμφερών αποφάσεων.
Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης των εργαζομένων για το νέο πλαίσιο, δήλωσαν απογοητευμένοι όσον αφορά τη διαχείριση του προβλήματος από τα στελέχη της επιχείρησης τα οποία ναι μεν υποστηρίζουν πως λαμβάνουν αποφάσεις οι οποίες διέπονται από διαφάνεια, αλλά δεν έχουν παρέχει απλές και ξεκάθαρες απαντήσεις σε ό,τι αφορά το GRAD. Πολλοί εκ των εργαζομένων υποστηρίζουν πως το νέο πλαίσιο θα «εργαλειοποιηθεί» για την εφαρμογή νέου γύρου απολύσεων το 2023.
Σημειωτέον πως η Google, βάσει των στοιχείων του γ’ τριμήνου του 2022, απασχολεί 186.779 εργαζομένους και παρόμοιο αριθμό εξωτερικών συνεργατών.
Εκτός από τις ανησυχίες των εργαζομένων όσον αφορά τις απολύσεις και την εργαλειοποίηση του νέου πλαισίου, πολλοί εξ αυτών τόνισαν πως δεν εμπιστεύονται τα στελέχη της επιχείρησης. «Γιατί αποφάσισαν να συμπεριλάβουν πλαίσιο βαθμολογίας της αποδοτικότητάς μας λίγες ημέρες πριν τη λήξη της διορίας; Εργάζομαι στη Google πάνω από μία 5ετία και ποτέ δεν έχω ξαναδεί τέτοια προβλήματα», υπογράμμισε ένας εξ αυτών κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης. «Η απότομη αυτή λήψη των αποφάσεων από τα στελέχη μας έχει επηρεάσει σημαντικά», ανέφερε συνάδελφός του.
Όσο για την απάντηση των στελεχών της Google, η chief people officer της εταιρείας Φιόνα Τσικόνι τόνισε πως «έχουμε μεν προβλήματα με την αξιολόγηση των εργαζομένων μας και την εισαγωγή του GRAD και η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι ιδανική. Οι εργαζόμενοί μας, όμως, θα έχουν αρκετό χρόνο για να βελτιωθούν εάν λάβουν αρνητικές αξιολογήσεις. Δεν έχουμε κάποιο πλάνο για τη μείωση των εργαζομένων μας στο εγγύς μέλλον».
Οι εργαζόμενοι αυτοί καθαυτοί, όμως, δε φαίνεται πως είναι πεπεισμένοι από την γενικόλογη αντιμετώπιση των στελεχών, συμπεριλαμβανομένου και του CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι ο οποίος υπογράμμισε πως «κανείς δε γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να προετοιμαστούμε για την αντιμετώπιση της τρέχουσας ύφεσης. Δε μπορώ να δεσμευτώ πως δε θα υπάρχουν απολύσεις αλλά θα προσπαθήσουμε να λάβουμε τις καλύτερες αποφάσεις τόσο για την εταιρεία όσο και για τους εργαζόμενούς μας».
Διαβάστε ακόμη
Ακίνητα: Οι τιμές «πέφτουν» ακόμη και στο Μανχάταν – Γιατί στην Ελλάδα παραμένουν στα ύψη
Φάρμακα: 777 σκευάσματα σε καθεστώς «ελεγχόμενης διανομής» – 1 κουτί ανά φαρμακείο
Γιώργος Πετζετάκις: Σε πλειστηριασμό η κατοικία του στην Άνω Βούλα