Μια σημαντική δικαστική νίκη πέτυχε σήμερα η Google, θυγατρική εταιρεία της Alphabet Inc, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι η χρήση του πηγαίου κώδικα της Oracle Corp για την ανάπτυξη του λειτουργικού συστήματος Android -που χρησιμοποιείται στα περισσότερα smartphone παγκοσμίως- δεν παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα.
Με ψήφους 6 υπέρ έναντι 2 κατά, οι δικαστές ανέτρεψαν την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου, το οποίο είχε κρίνει υπέρ της Oracle.
Η Google και η Oracle, δύο κολοσσοί της τεχνολογίας που εδρεύουν στην Καλιφόρνια και έχουν ετήσια έσοδα από κοινού άνω των 175 δισ. δολαρίων, έριζαν από το 2010, όταν η δεύτερη προσέφυγε στα δικαστήρια εναντίον της πρώτης, κατηγορώντας την για παραβίαση του κοπιράιτ. Η Oracle ήθελε να ξεκαθαρίσει αν η Google είχε το δικαίωμα να αντιγράψει μέρος της γλώσσας προγραμματισμού Java για να αναπτύξει το δικό της σύστημα Android.
Με τη σημερινή απόφαση, η Google γλιτώνει από την καταβολή ενός πιθανότατα πολύ μεγάλου ποσού που ζητούσε η Oracle, επικαλούμενη τις ζημίες που υπέστη. Αρχικά, η Oracle διεκδικούσε να της καταβληθούν 8 δισ. δολάρια, όμως σύμφωνα με δύο πρόσωπα που έχουν γνώση της υπόθεσης, οι νέες εκτιμήσεις έκαναν λόγο ακόμη και για 20-30 δισ. δολάρια.
Η Oracle στην αγωγή της κατηγορούσε την Google για λογοκλοπή, δηλαδή ότι αντέγραψε 11.330 γραμμές κώδικα, καθώς και τον τρόπο οργάνωσής του για να δημιουργήσει το Android, μέσω του οποίου έδρεψε δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα. Το Android, για το οποίο έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα εκατομμύρια εφαρμογές, χρησιμοποιείται πλέον στο 70% των έξυπνων κινητών τηλεφώνων σε όλον τον κόσμο.
Η Google, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι δεν αντέγραψε ένα πρόγραμμα, αλλά ότι χρησιμοποίησε στοιχεία της Java που χρειαζόταν για να λειτουργήσει ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή ή μια πλατφόρμα.
Διαβάστε ακόμη
Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις στο «Γέφυρα 2» – Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Μη επιστρεπτέα αποζημίωση 1.000 – 4.000 ευρώ για κλειστές επιχειρήσεις
e-Λιανικό: Παράταση για τις αιτήσεις χρηματοδότησης για eshop