Οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν αυξήσει τα τρωτά σημεία των τραπεζών – και η αντίδρασή τους αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποίησε την Τρίτη ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Ανησυχούμε για για αυτό που έχουμε δει να συμβαίνει στον τραπεζικό τομέα, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ αλλά ίσως και σε άλλες χώρες, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη το 2023», δήλωσε ο Πιέρ Ολιβιέ Γκουρίνχας μιλώντας στο CNBC.
«Οι τράπεζες βρίσκονται σε πιο επισφαλή κατάσταση. Έχουν υγιή μαξιλάρια, αλλά σίγουρα αυτό θα τις οδηγήσει να είναι λίγο πιο προσεκτικές και ίσως να μειώσουν κάπως τη χορήγηση δανείων», ανέφερε ο Γκουρίνχας.
Σύμφωνα με ένα σενάριο, το ΔΝΤ προβλέπει περαιτέρω αυστηροποίηση των συνθηκών χρηματοδότησης για τις τράπεζες, γεγονός που θα συμπιέσει τον δανεισμό, μειώνοντας την πρόβλεψή του για παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 από 2,8% σε 2,5%.
Ο Γκουρίνχας είπε ότι τα μοντέλα του Ταμείου είχαν επίσης προβλέψει ένα πιο δυσμενές σενάριο όπου δεν επιτυγχάνεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
«Αυτό θα οδηγούσε σε μαζικές ροές κεφαλαίων από τον υπόλοιπο κόσμο που θα προσπαθούσαν να επιστρέψουν στην ασφάλεια, στρεφόμενοι σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα, στην ανατίμηση του δολαρίου, στην αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου, στην απώλεια εμπιστοσύνης», ανέφερε. Σε αυτό το σενάριο, το ΔΝΤ βλέπει την παγκόσμια οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό περίπου 1% για φέτος. Αλλά η πιθανότητα αυτή είναι συγκριτικά χαμηλή, σημείωσε ο Γκουρίνχας, περίπου στο 15%.
Το ΔΝΤ δημοσίευσε χθες Τρίτη την τελευταία του έκθεση για την παγκόσμια ανάπτυξη, η οποία περιείχε τις πιο αδύναμες μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για την ανάπτυξη εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.
Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους τελευταίους μήνες, εν μέσω της κατάρρευσης πολλών αμερικανικών τραπεζών, της εσπευσμένης πώλησης της Credit Suisse στην Ευρώπη, και την αναταραχή στην αγορά ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου που παραλίγο να ανατρέψει τα συνταξιοδοτικά ταμεία το περασμένο φθινόπωρο.
Ο Γκουρίνχας δήλωσε στο CNBC ότι η συζήτηση γύρω από τις αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών έχει μετατοπιστεί από την ανάπτυξη έναντι του πληθωρισμού στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έναντι του πληθωρισμού.
Ανέφερε ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικές αρχές έχουν δείξει ότι διαθέτουν τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν θύλακες αστάθειας, όπως για παράδειγμα οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ που εγγυώνται τις καταθέσεις για τους πελάτες της Silicon Valley Bank και η Τράπεζα της Αγγλίας που αγοράζει χρυσές λίρες. «Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει επικεντρωμένη στη μείωση του πληθωρισμού – αυτή είναι η σύστασή μας σε αυτό το σημείο», κατέληξε ο Γκουρίνχας.
Διαβάστε ακόμη:
Κλείνει το Ε9 και ανοίγει… ο ΕΝΦΙΑ του 2023
Πληθωρισμός: «Αγκάθια» η διατροφή και οι βενζίνες παρά την πτώση της Ενέργειας
Το αντίο στον «κ. Γιώργο», Νικολάκη… πιπέρι, το blue chip του Μανώλη και οι δυο που δεν χωράνε μαζί