Κολλητοί ήταν πριν από χρόνια ο εκλιπών ιμάμης και χαρισματική μορφή Φετουλάχ Γκιουλέν με τον ισχυρό άνδρα του Βοσπόρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο θάνατος του Γκιουλέν σε ηλικία 83 ετών ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική ιστορία της Τουρκίας, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild. Στα σημερινά πρωτοσέλιδα, η απώλειά του μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ΜΜΕ της γείτονας και όχι μόνο.

Οι δύο άνδρες είχαν άλλοτε μία ισχυρή φιλία… Ωστόσο η σχέση τους άρχισε να ψυχραίνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι φιλοδοξίες Γκιουλέν – Ερντογάν άρχισαν να έρχονται σε σύγκρουση.

Ενδεικτικός είναι ο τίτλος της σημερινής τουρκικής εφημερίδας Ηaber, που εμπνεύστηκε από αυτόν του ισλαμιστικού περιοδικού «Yeni Akit». Η φωτογραφία με τους Γκιουλάν – Ερντογάν είναι αξιοσημείωτη, αν όχι θρυλική… «Το κόμμα του Ερντογάν AKP ήταν αυτό που που έσωσε τον Γκιουλέν», γράφει το περιοδιό.

Το άρθρο της ισλαμιστικής εφημερίδας κάνει μία ιστορική αναδρομή από τις 29 Νοεμβρίου του 2011, τότε που όλα ήταν μέλι – γάλα μεταξύ των Γκιουλενιστών και των υπολοίπων Ισλαμιστών του κόμματος του Ερντογάν.

Στις 17 Δεκεμβρίου του 2011, αυτό έμελλε να αλλάξει ξαφνικά. Οι Γκιουλενιστές άρχισαν να διεξάγουν έρευνες σε σπίτια γιων πολιτικών, όπου βρήκαν εκατομμύρια σε μαύρο χρήμα κρυμμένα μέσα σε κουτιά παπουτσιών.

Ο Ερντογάν όπως και ο μεγαλύτερος γιος του ήταν ένα από τα… θύματα της εφόδου, γεγονός που αμαύρωσε την εικόνα τους. Οι γκιουλενιστές ισλαμιστές είχαν απογυμνώσει τον «βασιλιά» Ερντογάν, προκειμένου να δείξουν στον λαό πώς ο ο ίδιος έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει τον γιο του για να αποκτήσει τεράστια περιουσία.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ερντογάν δεν μπόρεσε να ανεχτεί αυτή την ταπείνωση και ξεκίνησε ένα κυνήγι μαγισσών εναντίον των Γκιουλενιστών.

Μετά το «πραξικόπημα» της 15ης Ιουλίου του 2016, το οποίο φέρεται να ενορχηστρώθηκε από τον Γκιουλέν, τίποτε δεν σταμάτησε τον Τούρκο ηγέτη και οι διώξεις σε βάρος του Φετουλάχ και των μελών του εντάθηκαν. Έκτοτε όλοι οι Γκιουλενιστές θεωρούνται τρομοκράτες και εχθροί του κράτους από το καθεστώς του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Ωστόσο, η δίωξη των Γκιουλενιστών και το γεγονός ότι ήταν πλέον αντίπαλοι του Ερντογάν είχε προκαλέσει κάποια συμπάθεια για το ισλαμιστικό κίνημα στη Δύση.

Σε αντίθεση με πολλούς προλετάριους του κόμματος του Ερντογάν, οι Γκιουλενιστές είναι έξυπνοι και καλά μορφωμένοι ισλαμιστές, όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος.

Ενδεικτική είναι η φωτογραφία του ισλαμιστικού περιοδικού «Yeni Akit» που δείχνει στα αριστερά τον Τούρκο ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν ήταν νέος, έχοντας στο πλευρό του τον πρώην σύμμαχό του, ηγέτη της ισλαμιστικής αίρεσης Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το 1999, μια ομιλία με κρυφή κάμερα από τον ηγέτη Γκιουλέν μεταδόθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ATV. Λίγες ώρες αργότερα, ο ίδιος αποχώρησε από την Τουρκία και εγκαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακολουθεί η μετάφραση αυτής της ομιλίας:

«Πρέπει να επεκτείνετε τις θέσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών που έχετε στα χέρια σας», έλεγε ο Γκιουλέν απευθυνόμενος στην κυβέρνηση Ερντογάν.

«Αυτές οι θέσεις είναι η εγγύηση μας για το μέλλον. Ωστόσο, τα μέλη της κοινότητας δεν πρέπει να αρκούνται σε θέσεις όπως αυτές των δικαστών ή των διοικητών περιφερειών. Για να φτάσετε στα ανώτερα όργανα του κράτους, χωρίς να γίνετε γνωστοί, πρέπει να πάτε πιο μακριά και να ανακαλύψετε τα κρίσιμα σημεία του συστήματος.

Δεν επιτρέπεται να αλληλεπιδράτε με αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία και με αυτούς που είναι 100% εναντίον μας, ούτε να έχετε ανοιχτό διάλογο μαζί τους, όπως επίσης και να μην πολεμάτε. Αν οι φίλοι μας αποκαλυφθούν πολύ νωρίς, τότε ο κόσμος θα συντρίψει τα κεφάλια τους και οι μουσουλμάνοι θα βιώσουν κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη στην Αλγερία.

Όσοι από εμάς είμαστε σε αυτήν σε αυτή την πλευρά της ιστορίας, πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν διπλωμάτες, σαν να κυβερνάμε ολόκληρο τον κόσμο, μέχρι να πετύχουμε τη δύναμη να είμαστε σε θέση να τον γεμίσουμε με τις δικές μας δυνάμεις και να καταλάβουμε την εξουσία. Σε όλα τα συνταγματικά όργανα ως μέρος της τουρκικής κρατικής δομής».

Μετά την άνοδο του κόμματος Ερντογάν στην εξουσία, στο οποίο συμμετείχαν πολλοί γκιουλενιστές, αυτά τα λόγια έγιναν πράξη. Οι γκιουλενιστές εισαγγελείς, τους οποίους ο Ερντογάν ανέφερε ως «οι εισαγγελείς του», διεξήγαγαν δίκες εναντίον πρώην υψηλόβαθμων αξιωματικών με βάση εντελώς ψευδείς ιστορίες και δηλώσεις. Μερικοί από αυτούς τους αξιωματικούς απεβίωσαν στη φυλακή και μάλιστα εξέτισαν άδικα την ποινή τους.

Στο πάρκο Γκεζί, ωστόσο, ο Γκιουλέν άσκησε δημόσια κριτική για πρώτη φορά εναντίον του ισλαμιστή Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποίησε δυσανάλογη βία κατά των διαδηλωτών. Για άλλους ο Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν πραξικοπηματίας και «δάκτυλος» των Αμερικάνων.

Διαβάστε περισσότερα στο Protothema.gr