Στη διαπίστωση ότι «ο ορίζοντας σκοτείνιασε» στην παγκόσμια οικονομία προχώρησε σήμερα (23.5.2022) η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Νταβός, αποκλείοντας ωστόσο έναν κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.
Πολιτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες που έχουν συγκεντρωθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) συναντώνται εν μέσω ενός πληθωρισμού που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της γενιάς στις μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ευρώπης.
«Η χρονιά θα είναι δύσκολη», προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, με θέμα τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, σε μια στιγμή όπου το εύρος των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία είναι πολύ αβέβαιο.
«Βιώνουμε ένα σοκ στην τιμή των πρώτων υλών και κυρίως στις τιμές των ειδών διατροφής«, που γνωρίζουν ιστορική αύξηση, δήλωσε η Γκεοργκίεβα.
Ο διεθνής οικονομικός οργανισμός, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, μείωσε τον Απρίλιο την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,6% φέτος (-0,8 της μονάδας σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις) λόγω των «σεισμικών κυμάτων» που προκαλεί ο πόλεμος στην οικονομία.
Από τότε που διατυπώθηκαν οι προβλέψεις αυτές, «ο ορίζοντας σκοτείνιασε» και στον πόλεμο προστέθηκαν οι οικονομικές συνέπειες των περιορισμών στην Κίνα, καθώς και η πιο σφιχτή νομισματική πολιτική σε πολλές χώρες, όπως στις ΗΠΑ, απέναντι σε έναν υψηλό πληθωρισμό. Οι συνέπειες του πολέμου μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω, και ο φόβος μιας παγκόσμιας ύφεσης αρχίζει να αναπτύσσεται ανάμεσα σε έναν αυξανόμενο αριθμό οικονομικών παρατηρητών.
Σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στον οποίο μετέχει το σύνολο των ανεπτυγμένων χωρών, αναφέρει ότι οι χώρες της G7 κατέγραψαν το πρώτο τρίμηνο μείωση της ανάπτυξής τους κατά 0,1%, σε τριμηνιαία κλίμακα.
Μια ύφεση δεν είναι στον ορίζοντα «επί του παρόντος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση», δήλωσε σήμερα η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, απαντώντας σε ερώτηση για τους κινδύνους ύφεσης στις ανεπτυγμένες χώρες.
Όσον αφορά τους κινδύνους παγκόσμιας ύφεσης, η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν τους απέκλεισε, δηλώνοντας παράλληλα ότι «θα δούμε υφέσεις σε ορισμένες χώρες που δεν συνήλθαν από την κρίση του κορωνοϊού, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία ή την εισαγωγή διατροφικών προϊόντων και ήδη παρουσιάζουν αδυναμίες».
Διαβάστε ακόμη
Χρηματιστήρια: Παρά τα ανοδικά ξεσπάσματα, η πτώση δεν έχει τελειώσει – Γιατί έρχεται και νέα βουτιά
Eurogroup: Αυτοί είναι οι τέσσερεις ανθυποψήφιοι για τον ΕSM
Ευρωαγορές: Συνεχίζεται η άνοδος παρά τους φόβους για την παγκόσμια οικονομία