«Σαν τσουνάμι» χτυπά την παγκόσμια αγορά εργασίας το κύμα της τεχνητής νοημοσύνης, τόνισε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισημαίνοντας πως παρά τα εύλογα οφέλη από την ορθή χρήση των εργαλείων ΑΙ, υπάρχουν και σημαντικοί κίνδυνοι για τους εργαζομένους.
«Θα φέρει τεράστια αύξηση στην παραγωγικότητα αν αξιοποιηθεί σωστά, όμως μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη παραπληροφόρηση και βέβαια μεγαλύτερες ανισότητες στην κοινωνία μας» υποστήριξε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μιλώντας σε εκδήλωση στη Ζυρίχη.
Συγκεκριμένα, βάσει των εκτιμήσεων του ΔΝΤ, η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει επίδραση στο 60% των θέσεων εργασίας στις ανεπτυγμένες οικονομίες και στο 40% των θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο και μάλιστα στα επόμενα δύο χρόνια. Ουσιαστικά οι πιο φτωχές χώρες θα πληγούν λιγότερο, καθώς μόλις το 26% των θέσεων εργασίας θα επηρεαστεί.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για τεράστια νούμερα που αιτιολογούν την ανησυχία που εξέφρασε η κυρία Γκεοργκίεβα, δεδομένου πως – όπως εξήγησε – η παγκόσμια οικονομία βρέθηκε αντιμέτωπη με συνεχόμενα σοκ τα τελευταία χρόνια, από την πανδημία στον πόλεμο στην Ουκρανία και στα οποία σοκ θα προστεθούν και καινούργια, κυρίως από το μέτωπο της κλιματικής κρίσης.
Άλλωστε, οι κοινωνίες δεν έχουν καν προετοιμαστεί για τις αλλαγές που θα φέρει η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης «Είχαμε ελάχιστο χρόνο να προετοιμάσουμε τον κόσμο και τις επιχειρήσεις» για τα νέα δεδομένα, προειδοποίησε, καθώς το ρεύμα της τεχνητής νοημοσύνης κινείται και αναπτύσσεται με υψηλότατους ρυθμούς.
Διαβάστε ακόμη
Τράπεζες: Κινητικότητα με… όχημα την υψηλή ρευστότητα – Τα deals εντός και εκτός Ελλάδας
Γιώργος Νίκας: Ξανά στο στόχαστρο για μεζονέτα στην Τήνο (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ