search icon

Διεθνή

Γκέιτς, Μασκ, Μπέζος: Γιατί η εμμονή τους με την κλιματική αλλαγή μπορεί να έχει λάθος στόχους

Οι τρεις δισεκατομμυριούχοι προσπαθούν να εξελίξουν νέες τεχνολογίες που μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου αλλά δεν προσηλώνονται στην αναδάσωση.

Η κλιματική αλλαγή φαίνεται πως είναι ψηλά στην ατζέντα των δισεκατομμυριούχων της τεχνολογίας όπως ο Ελον Μασκ, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Τζεφ Μπέζος, αλλά αρκετοί αναρωτιούνται εάν οι τρεις τους επικεντρώνονται στα σωστά προβλήματα, σύμφωνα με το CNBC. 

Οι τρεις δισεκατομμυριούχοι, οι οποίοι βρίσκονται στο Τop 5 των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, προσπαθούν να εξελίξουν νέες τεχνολογίες που μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου. 

Ο Μασκ χρηματοδοτεί την έρευνα τεχνολογιών που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, ο Γκέιτς υποστηρίζει την πυρηνική ενέργεια και ο Μπέζος έχει λανσάρει το “Bezos Earth Fund”. Ολοι τους πιστεύουν πως η τεχνολογία θα παίξει τεράστιο ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Ακολουθούν την τακτική του γνωστού υπερήρωα “Iron Man”. Δηλαδή πως η τεχνολογική καινοτομία θα βρει τη λύση στο πρόβλημά μας», ανέφερε ο Κρίστιαν Κολ, ιδρυτής και CEO της μηχανής αναζήτησης Ecosia, ο οποίος υποστήριξε πως οι τρεις τους θα έπρεπε να φυτεύουν περισσότερα δέντρα.

«Καμία τεχνολογία δεν πρόκειται να φτάσει την ικανότητα των δέντρων. Εκτός από την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα, τα δέντρα παράγουν εύφορο έδαφος, ενισχύουν την βιοποικιλότητα και προστατεύουν από πλημμύρες και ξηρασίες», υποστήριξε.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία 100 χρόνια, οδηγώντας σε μια τεράστια και αισθητή χειροτέρευση της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας.

Είναι ευρέως γνωστό πως τα δέντρα είναι οι καλύτεροι “απορροφητήρες” άνθρακα στον πλανήτη. Απορροφούν διοξείδιο από την ατμόσφαιρα μέσω της φωτοσύνθεσης και το μετατρέπουν σε ενέργεια την οποία χρησιμοποιούν για να μεγαλώσουν. Τα δέντρα Empress (αυτοκράτειρα) για παράδειγμα, απορροφούν περίπου 103 τόνους άνθρακα ετησίως ανά στρέμμα!

Δώδεκα εκ των 20 λύσεων του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής έχουν να κάνουν με τη γεωργία ή τα δάση, σύμφωνα με την ΜΚΟ Project Drawdown του Σαν Φρανσίσκο. 

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ της Βρετανίας υπογράμμισε την ανάγκη της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. «Πρέπει να επενδύσουμε στη φύση μέσω της αναδάσωσης, της βιώσιμης γεωργίας και της υποστήριξης των ωκεανών, αφού όλες αυτές οι λύσεις είναι οι καλύτεροι και φθηνότεροι τρόποι για την  αντιμετώπιση του προβλήματος», ανέφερε, προσθέτοντας «απορροφούν τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα, βελτιώνουν τις κοινότητες, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της απουσίας βιοποικιλότητας και προστατεύουν τις δουλειές των πολιτών. Ολα αυτά αποτελούν κύριο μέλημα ένα θέλουμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας να ζήσουν σε ένα βιώσιμο πλανήτη».

Ο Τζακ Κέλι, ιδρυτής του Open Climate Fix και πρώην ερευνητής της DeepMind της Alphabet μίλησε στο CNBC και ανέφερε πως χρειάζεται μια συνδυαστική λύση. «Πιστεύω πως πρέπει να συνδυάσουμε την τεχνολογική καινοτομία με την αναδάσωση», υποστήριξε, αλλά ανέφερε πως η τελευταίας βρίσκεται χαμηλά στην ατζέντα των δισεκατομμυριούχων.

Αν και οι δισεκατομμυριούχοι αυτοί μπορεί να μην “λύσουν” το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής μέσω της αναδάσωσης, μπορεί να την επηρεάσουν θετικά εάν επενδύσουν σωστά σε αναδασωτικές προσπάθειες.

Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaire Index, ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος έχει περιουσία $197 δισ, ο Μασκ $181 δισ και ο Γκέιτς $145 δισ. 

Δάση ή σύντηξη;

Τον Ιανουάριο ο Μασκ υποσχέθηκε πως θα αφιερώσει $100 εκατ σε νέες τεχνολογίες απορρόφησης άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Αυτό λειτουργεί μέσω τεχνολογιών που απορροφούν τα σωματίδια του άνθρακα από τον αέρα, ή πριν αυτά καν απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα.

Η επένδυσή του στην τεχνολογία αυτή ξεπερνά κατά πολύ την επένδυσή του $1 εκατ σε αναδασωτικές προσπάθειες το 2019 όταν συνεργάστηκε με τον YouTuber Τζίμι “MrBeast” Ντόναλντσον σε αναδασωτική προσπάθεια $20 εκατ.

Η στάση του Μασκ ως προς την κλιματική αλλαγή είναι πιο περίπλοκη. Αν και διαχειρίζεται την Tesla, έχει δεχθεί πολλές κριτικές για την υποστήριξη των Bitcoin στην παραγωγή των οποίων -πια- οφείλεται τεράστια παραγωγή διοξειδίου.

Από την πλευρά του, ο Γκέιτς αναφέρει πως η πυρηνική ενέργεια είναι το μέλλον, μέσω της εταιρείας του TerraPower, την οποία ίδρυσε το 2008 και η οποία σχεδιάζει την κατασκευή ενός νέου και προηγμένου πυρηνικού αντιδραστήρα.

Στο νέο του βιβλίο “How to avoid climate disaster” ο Γκέιτς υποστηρίζει πως η αναδάσωση δεν αποτελεί σοφή επιλογή. «Προφανώς και μας ελκύει η ιδέα αφού αγαπάμε τα δέντρα, αλλά αποτελεί ένα πολύ περίπλοκο θέμα και η θετική επίδρασή του στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι υπερτιμημένη».

Ο Γκέιτς υποστηρίζει πως η καλύτερη επιλογή για την αναδάσωση είναι η παύση της κοπής τόσων πολλών δέντρων ενώ υποστήριξε πως «θα χρειάζονταν 50 στρέμματα δέντρων σε τροπικές ζώνες για την εξισορρόπηση της κλιματικής επίπτωσης της ζωής ενός μέσου Αμερικανού».

Επανέλαβε τη στάση του κατά τη διάρκεια ενός podcast με την δημοσιογράφο των New York Times Κάρα Σουίσερ τον περασμένο Φεβρουάριο. «Εάν επενδύσουμε στην αναδάσωση για τα επόμενα 10.000 χρόνια, τότε ναι, αποτελεί μια καλή επιλογή. Εάν αναδασώσουμε για μόλις μια γενιά, δεν κάνουμε τίποτα. Δεν πιστεύω πως η αναδάσωση είναι λάθος, αλλά δεν θα καταπολεμήσει το πρόβλημα».

Ο Μπέζος δημιούργησε το Bezos Earth Fund των $10 δισ τον Φεβρουάριο, προς υποστήριξη των επιστημόνων, ΜΚΟ, ακτιβιστών και ιδιωτικών επιχειρήσεων που καταπολεμούν την κλιματική αλλαγή. 

Μέχρι τώρα το fund έχει χρηματοδοτήσει αρκετές οργανώσεις που προσηλώνονται στην αναδάσωση, όπως τα Eden Reforestation Projects, The Nature Conservancy και The Natural Resources Defense Council. 

Η Αmazon από την άλλη έχει κατηγορηθεί πως χειροτερεύει το πρόβλημα μέσω των βαν και των αεροσκαφών της, αλλά και της χρήσης υπερβολικού χαρτονιού στις συσκευασίες της. Η Amazon αναφέρει πως το χαρτόνι είναι 100% ανακυκλώσιμο, ενώ δεν χρησιμοποιεί πλαστικό στις συσκευασίες της.

Η Amazon Web Services και η Microsoft επίσης χρησιμοποιούν τεράστια, ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων ανά τον κόσμο. 

Μετατρέποντας το κέρδος σε δέντρα

Ο Κρολ πιστεύει πως οι δισεκατομμυριούχοι ακόμη φαντάζονται πως θα βρουν μια τεχνολογική “πανάκεια” στο πρόβλημα. Η εταιρεία του, Ecosia, έχει προσηλωθεί στην αναδάσωση. Με έδρα το Βερολίνο η Ecosia δωρίζει το 80% των κερδών της σε φιλανθρωπικά ιδρύματα που προσηλώνονται στην αναδάσωση. Εάν κάποιος χρησιμοποιήσει τη μηχανή αναζήτησης της Ecosia, σχεδόν όλα τα χρήματα που κερδίζει η εταιρεία μέσω ψηφιακών διαφημίσεων θα πάνε στην αναδάσωση.

Η επιχείρηση συνεργάζεται με 60 διαφορετικές οργανώσεις που έχουν αναδασώσει πάνω από 123 εκατομμύρια δέντρα, σύμφωνα με τον Κρολ ο οποίος υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο ποσοστό είναι σε αναπτυσσόμενες οικονομίες στις τροπικές ζώνες.

«Μέσω της αναδάσωσής μας, κάθε “ψάξιμο” στη μηχανή αναζήτησής μας απορροφά περίπου 1kg διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα», ανέφερε. «Κάνω δεκάδες αναζητήσεις καθημερινά, χιλιάδες κάθε χρόνο. Αυτό συνεπάγεται μερικούς τόνους διοξειδίου μόνο μέσω της απλής αναζήτησης στο διαδίκτυο». Ο Κρολ, μάλιστα, υποστηρίζει πως η έννοια του δισεκατομμυριούχου θα πρέπει να αλλάξει και να θεωρούνται δισεκατομμυριούχοι όσοι απορροφούν ένα δισεκατομμύριο τόνους διοξειδίου από την ατμόσφαιρα.

Διαβάστε ακόμη

Το μιντιακό ματς, τα τραπεζικά χαρτάκια και τα κορίτσια του Βακάκη

Πανδημία ελέγχων το 2020: Ποιοι απέδωσαν αποτελέσματα και ποιοι «μπήκαν σε καραντίνα»

Συμφωνία των ΕΛΤΑ με την Amazon – Τι προβλέπει η συνεργασία

Exit mobile version