Όσον αφορά το 5G, το smartphone σας… σας λέει ψέματα. Πολλοί Ευρωπαίοι σήμερα μπορεί να βλέπουν ένα εικονίδιο 5G όταν ξεκλειδώνουν το τηλέφωνό τους, αλλά πιθανότατα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μια χαμηλότερης ποιότητας σύνδεση ενισχυμένου 4G.
Η Ευρώπη υστερεί σε σχέση με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ανάπτυξη του κινητού διαδικτύου κορυφαίου επιπέδου, γνωστού ως 5G standalone (SA), σε τέτοιο βαθμό που σύμφωνα με ορισμένες έρευνες μόνο το 2% των Ευρωπαίων συνδέεται σε αυτό.
Η έλλειψη πλήρους 5G απειλεί να ανακόψει την ευρωπαϊκή καινοτομία, κρατώντας τη βιομηχανία του μπλοκ κολλημένη στην αργή λωρίδα, ενώ άλλα μέρη του κόσμου εξελίσσονται. Αξιωματούχοι της βιομηχανίας προειδοποιούν ότι η καθυστέρηση επιδεινώνει την πτώση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και την ικανότητα του μπλοκ να προσελκύει επενδύσεις.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες χάνουν τις ταχύτερες ταχύτητες και τις δυνατότητες που αλλάζουν το παιχνίδι και οι οποίες υποτίθεται ότι θα έφερναν τη βιομηχανία στο επόμενο επίπεδο – κάνοντας τα εργοστάσια πιο έξυπνα και αυτοματοποιημένα. Τα υπερ-συνδεδεμένα, γεμάτα ρομπότ εργοστάσια εξακολουθούν να μην έχουν ολοκληρωθεί, εν μέρει επειδή οι φορείς εκμετάλλευσης δεν έχουν αναβαθμίσει πλήρως τα δίκτυα στο πλήρες πρότυπο 5G.
Η εμπορική ένωση Connect Europe εκτίμησε ότι μόνο το 40% του ευρωπαϊκού πληθυσμού καλυπτόταν από το 5G standalone μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, πίσω από τη Βόρεια Αμερική (91%) και την Ασία-Ειρηνικό (45%).
Παρά ταύτα, η Ookla, η οποία έχει δημιουργήσει το διαδικτυακό εργαλείο Speedtest, συνέλεξε τα δεδομένα και διαπίστωσε ότι λιγότερο από το 2% των Ευρωπαίων συνδέονται πραγματικά σε δίκτυα 5G.

Το μη αυτόνομο 5G (NSA) – το οποίο οι Ευρωπαίοι έχουν ως επί το πλείστον σήμερα – είναι σαν να βάζεις έναν κινητήρα turbo σε ένα παλιό αυτοκίνητο. Αυξάνει την ταχύτητα, αλλά εξακολουθεί να βασίζεται στην προηγούμενη υποδομή 4G.
Το 5G standalone, από την άλλη πλευρά, είναι σαν να χτίζεις ένα νέο σύστημα τρένων υψηλής ταχύτητας από το μηδέν. Απαιτεί χρόνο και χρήμα για τη βελτιστοποίηση και την αναβάθμιση του πλήρους δικτύου.
Οι μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών του μπλοκ προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι το ρυθμιστικό τοπίο, ο κατακερματισμός της αγοράς και η περιοριστική πολιτική συγχωνεύσεων στην Ευρώπη συμπιέζουν τα κέρδη και περιπλέκουν τις προσπάθειές τους. Εν τω μεταξύ, η Κίνα – με περισσότερα από τα διπλάσια ρομπότ στα εργοστάσιά της σε σχέση με την ΕΕ – έχει καταστήσει το αυτόνομο 5G πολιτική προτεραιότητα.
Η Ινδία ευδοκιμεί επίσης, με κινητήρια δύναμη το μεγαλύτερο φορέα εκμετάλλευσης Reliance Jio, ο οποίος ξεπέρασε τη φάση της μη αυτόνομης λειτουργίας και ανέπτυξε αυτόνομη υποδομή από την πρώτη ημέρα.
Πρόκειται για ένα κλασικό πρόβλημα «κότας και αυγού, αυγού και κότας», υποστήριξε ο Ρόμπερτ Μούρικ, πρόεδρος της ομάδας BEREC των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών τηλεπικοινωνιών, μιλώντας στο POLITICO. «Δεν επενδύουμε πολύ μπροστά από τη ζήτηση» ενώ αναγνωρίζουμε επίσης ότι οι πάσχοντες φορείς εκμετάλλευσης πρέπει να επικεντρωθούν σε σαφείς ευκαιρίες εσόδων.
Η Connect Europe ανέφερε εννέα νέες εμπορικές εκκινήσεις δικτύων 5G SA πέρυσι. Αναγνώρισε ότι η αργή υιοθέτηση «οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ανησυχίες των φορέων εκμετάλλευσης ότι η απόδοση της επένδυσης είναι ασαφής, η τεχνολογία είναι ανώριμη και η μετάβαση από το 5G στο 5G SA είναι ανατρεπτική για την αγορά».
Για τους κατασκευαστές που πωλούν τα κιτ 5G, η Ευρώπη πρέπει να πατήσει το γκάζι. «Νομίζω ότι ο κίνδυνος είναι να μείνουμε ακόμη περισσότερο πίσω τόσο στις υπάρχουσες βιομηχανίες αλλά και να χάσουμε αυτές που δε βλέπουμε ακόμη», δήλωσε η Τζένι Λίντκβιστ, επικεφαλής αγοράς της Ericsson για την Ευρώπη.
Διαβάστε ακόμη
Χρηματιστήριο: Οι σούπερ αποδόσεις στο τρίμηνο, οι ρευστοποιήσεις και η συνέχεια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα