Η ζήτηση σε χρυσό έχει σημειώσει άνοδο 21% για το πρώτο τρίμηνο του 2016, προκαλώντας πολλά ερωτήματα για το τι συμβαίνει με τα νομίσματα και αν μιλάμε για επιστροφή του «χρυσού κανόνα».
Ο πρώην Αμερικανός ρεπουμπλικάνος πολιτικός Dr. Ron Paul και ο αναλυτής Daniel McAdams επικεντρώνονται στο comeback του «χρυσού κανόνα», την ώρα που, όπως σημειώνεται, το αμερικανικό κατεστημένο επιτίθεται στον χρυσό, «κατηγορώντας» το πολύτιμο μέταλλο ότι δεν είναι χρήμα, παρά το γεγονός ότι η τιμή του έχει φτάσει τα τελευταία 60 χρόνια από τα 300 δολάρια η ουγγιά στα 1.400.
“Αν ο χρυσός είναι χρήμα, τότε η ιστορία το επιβεβαιώνει, αφού το πολύτιμο μέταλλο υπάρχει 6.000 χρόνια και συνεχίζει να νικά” αναφέρει ο Dr. Paul.
Σύμφωνα με τον πρώην ρεπουμπλικάνο αν επικρατούσε ο χρυσός κανόνας δηλαδή η 100% αντιστοιχία των νομισμάτων που κυκλοφορούν με μία ορισμένη ποσότητα του χρυσού – την οποία διατηρεί στα θησαυροφυλάκια της η κεντρική τράπεζα του κάθε κράτους, τότε θα περιοριζόταν οι δαπάνες της κυβέρνησης, το χρέος της και το κράτος πρόνοιας επειδή δεν θα μπορούσε το κράτος να τυπώσει επιπλέον χρήματα.
Όποιος έχει εικόνα της κατάστασης ξέρει ότι κανείς δεν μπορεί να τυπώνει χρήματα από τον αέρα και να πιστεύει ότι θα διατηρήσουν την αξία τους, αναφέρει.
Από το 1933 μέχρι το 1971, θεωρητικά, τα χαρτονομίσματα είχαν πλήρη αντιστοιχία με τον χρυσό της κεντρικής τράπεζας.
Τόσο ο Dr. Ron Paul όσο και ο αναλυτής Daniel McAdamshey αναφέρονται στο άρθρο της Michelle Jamrisko του Bloomberg “Make America Gold Again: Calls for Everyone’s Favorite Standard Are Back”, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 17 Μαΐου και ζητά επιστοφή στον “χρυσό κανόνα”.
Και ο Jesse Hurwitz, οικονομολόγος στην Barclays Capital βλέπει να επανέρχεται η συζήτηση για τον «χρυσό κανόνα», αν και όπως υποστηρίζει κάτι τέτοιο θα ήταν «κακή ιδέα».
Ο μεγαλοεπενδυτής George Soros πούλησε το 37% των μετοχών του για να αγοράσει χρυσό μετά από τρία χρόνια μακριά από το πολύτιμο μέταλλο.
Το πρώτο τρίμηνο του 2016 ο Soros αγόρασε 1,05 εκατ. μετοχές του SPDR Gold Trust, αξίας 123,5 εκατ. δολαρίων, αναφέρει το Reuters.
‘Ο χρυσός είναι σε περιβάλλον έλλειψης κινδύνου”, σημειώνει ο Sahran.
‘Όταν οι μεγάλοι επενδυτές δρουν, η ιστορία έχει δείξει ότι είναι σοφό να τους ακούμε”, αναφέρει ο Sahran.