H Ισπανία προτείνει την καθιέρωση της τετραήμερης εργασίας ως απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού. Η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να εφαρμόσει πιλοτικά ένα νέο πρόγραμμα εβδομαδιαίας υποχρεωτικής εργασίας 32 ωρών για τα επόμενα τρία χρόνια.
Η ισπανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ρίξει 50 εκατομμύρια ευρώ στο τραπέζι για την εφαρμογή του προγράμματος και τη στήριξη των επιχειρήσεων. Οι εργαζόμενοι δεν θα δουν καμία αλλαγή στους μισθούς τους. Η χρηματοδότηση αυτή «επιθυμεί τον επαναπροσδιορισμό των οικονομικών στόχων της χώρας και την αύξηση της παραγωγικότητας», υπογραμμίζει σύμφωνα με το CNBC, ο Ινίγκο Ερεχόν, Ισπανός βουλευτής που ηγήθηκε του σχεδίου.
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα σηματοδοτεί την αρχή ώστε να επέλθει ουσιαστική ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Ο Τζο Ράιλυ που ηγείται της εκστρατείας «4ημερη εβδομάδα» και ξεκίνησε από τη Βρετανία αναφέρει πως οι εργαζόμενοι σε αυτή τη δύσκολη εποχή της πανδημίας βρήκαν την ευκαιρία να «ξανασκεφτούν ποια είναι τα σημαντικά πράγματα στη ζωή».
Τα μέλη της εκστρατείας με ανοιχτή επιστολή απευθύνθηκαν σε πολλούς ηγέτες ανά τον κόσμο – ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ – ενθαρρύνοντάς τους να εξετάσουν την εφαρμογής του νέου αυτού εργασιακού καθεστώτος. Υποστηρίζουν ότι οι λιγότερες ώρες εργασίας, ιδίως σε περιόδους οικονομικής κρίσης, συνέβαλαν στην κατανομή του φόρτου εργασίας μεταξύ ανέργων και όσων εργάζονται περισσότερες ώρες από ό, τι ορίζεται.
Έρευνες διαπιστώνουν πως η τηλεργασία αύξησε τις ώρες εργασίας τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα μάλιστα, με έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο, οι Βρετανοί που εργάζονταν από το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας χρειάστηκε να εργαστούν μηνιαίως επιπλέον 28 ώρες κατά μέσο χωρίς φυσικά να πληρωθούν για αυτές.
Το think tank του Ηνωμένου Βασιλείου, “Autonomy”, δημοσίευσε στοιχεία τον Δεκέμβριο που έδειξαν ότι μια τετραήμερη εργασιακή εβδομάδα θα μπορούσε να επιβαρύνει τις επιχειρήσεις ως και 2 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως. Συγχρόνως, όμως, θα δημιουργούσε από 45.000 εως και 59.000 νέες θέσεις εργασίας.
Και άλλες χώρες εκτός από την Ισπανία τάσσονται υπέρ της εφαρμογής του νέου αυτού εργασιακού καθεστώτος. Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας ενθάρρυνε επίσης τους εργοδότες να σκεφτούν σοβαρά τη νέα αυτή συνθήκη. Αλλά και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας έχει ήδη συνηγορήσει υπέρ της 6ωρης τετραήμερης εργασιακής εβδομάδας.
Αύξηση της παραγωγικότητας
Η φιλοσοφία της τετραήμερης εργασίας δεν είναι καινούρια. Η Microsoft Japan, έχει εδώ και καιρό καθιερώσει τη νέα αυτή πρακτική. Μέσα σε έναν μόνο μήνα εφαρμογής της είδε την παραγωγικότητα να αυξάνεται κατά 40% , όσον αφορά στις πωλήσεις ανά εργαζόμενο.
Ειδικοί υποστηρίζουν πως «είμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου κρίση ανεργίας λόγω της αυξημένης χρήσης αυτοματοποιημένων συστημάτων στα εργασιακά περιβάλλοντα» τονίζουν ωστόσο πως αντί να «θρηνούμε για τις χαμένες θέσεις εργασίας, οφείλουμε να ξανασκεφτούμε ολόκληρη την πολιτική γύρω από το εργασιακό περιβάλλον και να αξιοποιήσουμε την κατάσταση αυτή προς όφελός μας».
Διαβάστε ακόμα:
Τουρισμός: Εμβόλια και διμερείς συμφωνίες τα «κλειδιά» της σεζόν 2021 λένε οι φορείς
Αναδρομικά κληρονόμων: Ξεκίνησαν οι πληρωμές στους δικαιούχους – Ποιοι δεν πληρώθηκαν και γιατί
Tesla: Αγόρασε Βitcoin αξίας $1,5 δισ. και το αποδέχεται ως νόμισμα πληρωμής