search icon

Διεθνή

Γιατί η Σαγκάη άλλαξε τη «χαλαρή» στάση της για τον κορωνοϊό και τους … έκλεισε όλους μέσα

Στα τέλη Μαρτίου, στη Σαγκάη παρατηρήθηκε εκρηκτική άνοδος των κρουσμάτων. Ενδεικτικά, περισσότερα από 2.500 κρούσματα καταγράφηκαν μόνο στις 27 Μαρτίου

Περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι στη Σαγκάη διανύουν τη δεύτερη εβδομάδα καθολικού lockdown, μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων εξαιτίας της μετάλλαξης Omicron.

Είναι η πρώτη φορά που, η Σαγκάη επιβάλλει τόσο σκληρά περιοριστικά μέτρα. Μέχρι τον περασμένο μήνα, η πόλη είχε υιοθετήσει μια πιο χαλαρή πολιτική αντιμετώπισης της Covid-19, συγκριτικά με άλλες κινεζικές πόλεις.

Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Σαγκάη;

Οι πολίτες υποχρεούνται να μείνουν στο σπίτι. Οι περισσότεροι μάλιστα, καλούνται να παραγγείλουν απέξω φαγητό και νερό. Παράλληλα, περιμένουν την κυβέρνηση να τους παραδώσει τρόφιμα όπως λαχανικά, κρέας και αυγά. Τα βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν δυσαρεστημένους και θυμωμένους πολίτες να κάνουν λόγο για ελλείψεις σε τρόφιμα καθώς και ανεπαρκείς ιατρικές προμήθειες.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Σαγκάη επιβάλλει ένα καθολικό lockdown. Μέχρι πρότινος, αντιμετώπιζε την αυξανόμενη θετικότητα του ιού με μικρότερα τοπικά lockdown. Ακόμη και όταν οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξήθηκαν σε σχεδόν 1.800 τον Μάρτιο του 2021, η Σαγκάη δεν επέβαλε ένα γενικευμένο και καθολικό lockdown.

Συγκριτικά, η Xi’an, η οποία φιλοξενεί σχεδόν 13 εκατομμύρια ανθρώπους, αποφάσισε να σφραγίσει ολόκληρη την πόλη, λίγο αφότου κατέγραψε σχεδόν 100 κρούσματα τον Δεκέμβριο του 2021. Συγχρόνως, η πόλη Yuzhou, επέβαλε lockdown σε πάνω από 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους έπειτα από την εμφάνιση μόλις τριών κρουσμάτων Covid-19.

Αλλά στα τέλη Μαρτίου, στη Σαγκάη παρατηρήθηκε εκρηκτική άνοδος των κρουσμάτων. Ενδεικτικά, περισσότερα από 2.500 κρούσματα καταγράφηκαν μόνο στις 27 Μαρτίου. Η πόλη αποφάσισε να ανακοινώσει ένα σταδιακό lockdown, πρώτα στην ανατολική συνοικία της και στη συνέχεια στη δυτική της περιφέρεια λίγες μέρες αργότερα.

Αλλά καθώς τα κρούσματα συνέχιζαν να αυξάνονται, οι αξιωματούχοι στη Σαγκάη εγκατέλειψαν την ιδέα να κρατήσουν ανοιχτή τη μισή πόλη. Έτσι, στις 3 Απριλίου, οι ειδικοί εισηγήθηκαν την επιβολή ενός καθολικού lockdown. Σύμφωνα με τον καθηγητή στη σχολή υγιεινής και τροπικής ιατρικής του Λονδίνου, Μάρτιν Χάιμπερντ, η προηγούμενη προσέγγιση της Σαγκάης δεν χαρακτηρίζεται ως η πλέον κατάλληλη για την παραλλαγή Omicron, η οποία είναι άκρως μεταδοτική.

Γιατί η Σαγκάη έπραττε διαφορετικά από την υπόλοιπη Κίνα μέχρι τώρα;

Σύμφωνα με το BBC, o βασικός λόγος έγκειται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη πόλη θεωρείται από τις πλέον πιο σημαντικές για την κινεζική οικονομία. Η Σαγκάη συνεισφέρει πάνω από το 3% του ΑΕΠ της Κίνας και αποτελεί πάνω από το 10% του συνολικού εμπορίου της Κίνας από το 2018.

Τα αεροδρόμια στη Σαγκάη είναι επίσης υπεύθυνα για τη μεταφορά σχεδόν του μισού προστατευτικού εξοπλισμού και φαρμάκων που χρειαζόταν η Κίνα κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας. Το 2020, οι πτήσεις φορτίου στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Σαγκάης αντιπροσώπευαν 3,4 εκατομμύρια τόνους αγαθών – ένα εκατομμύριο περισσότερα από τα αεροδρόμια των πόλεων του Πεκίνου, του Γκουανγκζού και του Σενζέν μαζί.

Μελέτες από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ δείχνουν ότι ένα lockdown δύο εβδομάδων σε μεγαλουπόλεις όπως το Πεκίνο ή η Σαγκάη θα μπορούσε να κοστίσει στην Κίνα το 2% του μηνιαίου ΑΕΠ της.

Υπολογίζεται πως το μηνιαίο ΑΕΠ της Κίνας για το έτος 2021 ανήλθε σε 9,5 τρισεκατομμύρια γουάν (1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια) κατά μέσο όρο, επομένως η χώρα θα χάνει περίπου 190 δισεκατομμύρια γουάν (29,8 δισεκατομμύρια δολάρια) για κάθε εβδομάδα που θα βρίσκεται σε lockdown.

 Διαβάστε ακόμη

Στη σκιά της ακρίβειας το λιανεμπόριο

Το θρίλερ με τον Επίτροπο στην Τράπεζα Αττικής, η Μεγάλη Παρασκευή του Σαράντη, το χρυσό πακέτο του Αρτούρ, ο Νίκος της BC Partners και το κλειστό κλαμπ

Το «μεγάλο κανόνι»: Ξανά στο σφυρί και με σκόντο τα ακίνητα της οικογένειας Πατρώνη στη Σύρο

Exit mobile version