search icon

Διεθνή

Γιατί η Ρωσία έχει χάσει τόσα πολλά τανκ στην Ουκρανία

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας υποστηρίζουν ότι έχουν καταστρέψει περισσότερα από 680 άρματα μάχης

Συμπληρώθηκαν δύο μήνες από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία και το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ρωσικός στρατός έχει χάσει δυσανάλογα πολλά άρματα μάχης (τανκς).

Οι ειδικοί εξηγούν ότι αυτές οι αυξημένες απώλειες οφείλονται στα προηγμένα αντιαρματικά όπλα του Κιέβου, τα οποία έχουν εισαχθεί από τη Δύση. Ένας δεύτερος παράγοντας αφορά την ίδια τη Ρωσία και συγκεκριμένα τον «τσαπατσούλικο» τρόπο χρήσης των ρωσικών τανκς.

Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ισχυρίζονται ότι έχουν καταστρέψει περισσότερα από 680 άρματα μάχης. Από την πλευρά του, το έγκυρο στρατιωτικό blog Oryj υπολογίζει τις ρωσικές απώλειες σε 460 τανκς και 2.000 άλλου είδους τεθωρακισμένα οχήματα.

Την ίδια ώρα, το Rand Corporation και το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) υπολογίζουν ότι από την αρχή της πολεμικής σύρραξης η Ρωσία έχει στείλει στα πεδία των μαχών περίπου 2.700 τανκς.  Δηλαδή, έχει απωλέσει περίπου από το 1/4 έως το 1/6.

Τα αντιαρματικά όπλα των Ουκρανών

Ένας από τους βασικούς λόγους αυτής της εξέλιξης, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η ισχύς των αντιαρματικών όπλων του Κιέβου, η πλειονότητα των οποίων έχει εισαχθεί από το εξωτερικό.

Οι ΗΠΑ, συγκεκριμένα, είχαν προμηθεύσει την Ουκρανία με 2.000 αντιαρματικούς πυραύλους Javelin στην αρχή του πολέμου, ενώ μέχρι σήμερα έχουν στείλει ακόμη 2.000. Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι έχουν τη δυνατότητα να πλήττουν το πάνω μέρος των αρμάτων μάχης, όπου η «άμυνά» τους είναι ασθενέστερη.

Βέβαια, πολλά ρωσικά τανκς είναι εξοπλισμένα με μια ειδική τεθωρακισμένη κάλυψη, η οποία απορροφά τα χτυπήματα των πυραύλων. Ωστόσο, οι Javelins έχουν δύο κεφαλές. Η μία καταστρέφει την τεθωρακισμένη κάλυψη και η άλλη προκαλεί φθορές στο άρμα μάχης.

Την ίδια ώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης στείλει 3.600 αντιαρματικούς πυραύλους NLAW, οι οποίοι λειτουργούν πανομοιότυπα με τους Javelins.

«Το Javelin και το NLAW είναι πολύ ισχυρά όπλα» τονίζει ο Νικ Ρέινολντς, αναλυτής της Royal United Services Institute (RUSI). «Χωρίς αυτή τη βοήθεια, η κατάσταση στην Ουκρανία θα ήταν πολύ διαφορετική» προσθέτει, μιλώντας στο BBC.

Oι ΗΠΑ, ταυτόχρονα, έχουν προμηθεύσει τους Ουκρανούς και με 100 αντιαρματικά drones, γνωστά και ως «καμικάζι», τα οποία μπορούν να πλησιάσουν τα τανκς και να τα καταστρέψουν από κοντινή απόσταση.

Το λάθος της ρωσικής τακτικής

Όπως προαναφέρθηκε, πέραν των ουκρανικών όπλων, στην καταστροφή των ρωσικών αρμάτων μάχης συμβάλλουν και οι λάθος χειρισμοί της Μόσχας.

Σήμερα, ο ρωσικός στρατός επιχειρεί μέσω των Τακτικών Ομάδων Ταγμάτων (BTGs), οι οποίες είναι αυτόνομες μονάδες μάχης που απαρτίζονται από άρματα μάχης, πεζικό και πυροβολικό. Η ακριβής σύνθεση αυτών των μονάδων μπορεί να ποικίλλει, αλλά γενικά περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων αλλά σχετικά λίγα στρατεύματα πεζικού.

«Η Ρωσία έχει σχετικά λίγα στρατεύματα» επιβεβαιώνει ο Φιλίπ Ο’Μπρέιν, καθηγητής στρατηγικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Σεντ Άντριου. «Οι BTGs έχουν σχεδιαστεί για να επιτίθενται γρήγορα με υψηλή δύναμη πυρός. Ωστόσο, έχουν ελάχιστη προστασία όσον αφορά το πεζικό ή όταν το κομβόι των τεθωρακισμένων δέχεται επίθεση».

Την ίδια ώρα, η απουσία αεροπορικής κάλυψης καθιστά τα ρωσικά άρματα πιο ευάλωτα σε επιθέσεις των Ουκρανών. «Η Ρωσία δεν απέκτησε αεροπορική υπεροχή και έτσι δεν μπορεί να περιπολεί στους ουρανούς, εντοπίζοντας τις κινήσεις του ουκρανικού στρατού».

Το έλλειμμα ικανοτήτων

Σύμφωνα με στοιχεία του Oryx, τα μισά άρματα μάχης που έχει χάσει η Ρωσία, δεν έχουν καταστραφεί. Αλλά έχουν εγκαταλειφθεί και καταληφθεί από τους Ουκρανούς, κάτι που αποδίδεται είτε σε υλικοτεχνικές αστοχίες είτε σε ανικανότητα των Ρώσων. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία, η οποία δείχνει ουκρανικά τρακτέρ να σέρνουν ένα ρωσικό τανκ.   

«Μερικά από αυτά τα τανκς εγκαταλείφθηκαν επειδή τελείωσαν τα καύσιμα. Αυτή είναι μια υλικοτεχνική αποτυχία. Κάποια κόλλησαν στη λάσπη, επειδή η ανώτατη διοίκηση εισέβαλε σε λάθος εποχή του χρόνου» επισημαίνει ο Ο’Μπρέιν 

Επικουρικά, ο Ρέινολντς ισχυρίζεται ότι ο ρωσικός στρατός αποτελείται από πολλούς νεοσύλλεκτους, κάτι που τον μετατρέπει σε χαμηλής έως μέσης ποιότητας μαχητική δύναμη. «Πολλά τανκς έχουν εγκαταλειφθεί λόγω κακής οδήγησης. Μερικά έχουν πέσει από γέφυρες. Άλλα έχουν κολλήσει σε χαντάκια».

Διαβάστε επίσης:

Επανεκλογή Μακρόν: Θρίαμβος ή μια πύρρειος νίκη;

Πρωταγωνιστούν στις ναυπηγήσεις οι Έλληνες εφοπλιστές το 2022 δίνοντας $2,8 δισ.

Citi: Πού βάζει τον πήχη για τις ελληνικές μετοχές (πίνακας)

Exit mobile version