search icon

Διεθνή

Γιατί η Ρωσία «αντέχει» στις κυρώσεις – Το μαξιλάρι των 320 δισ. δολ. που στηρίζει τον Πούτιν

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κυρώσεις έχουν αποδυναμώσει τη ρωσική οικονομία - Αλλά έχουν αποτύχει να γονατίσουν την οικονομία από τη στιγμή που δεν ανέκοψαν τις ροές εσόδων από την ενέργεια

Μπορεί Ευρώπη και ΗΠΑ να κλιμακώνουν τον «πόλεμο» κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, αλλά το Κρεμλίνο φαίνεται ότι έχει βρει τρόπο να στηρίζει τη ρωσική οικονομία και να περιορίζει αισθητά τον αντίκτυπο των τιμωρητικών μέτρων της Δύσης.  

Τα φορτία πετρελαίου της ρωσικής Sokol έχουν ήδη «ξεπουλήσει» για τον επόμενο μήνα, ενώ αρκετές κινεζικές εταιρείες έσπευσαν τον Μάρτιο να αγοράσουν άνθρακα, χρησιμοποιώντας ρούβλια -ούτε δολάρια, ούτε γεν. Την ίδια ώρα, οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί, αλλά έχουν αυξηθεί από τις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα εισβολής στην Ουκρανία. 

Το Bloomberg εκτιμά ότι η Ρωσία θα κερδίσει περίπου 320 δισ. δολάρια από τις εξαγωγές του ενεργειακού κλάδου, ένα ποσό αυξημένο κατά 1/3 σε σχέση με το 2021 (σ’ αυτό συμβάλλουν και οι αυξημένες τιμές πώλησης). Το ρούβλι δε, έχει ήδη ανακάμψει σε προ-πολέμου επίπεδα, σβήνοντας όλες τις ζημιές έναντι του δολαρίου.  

Η ικανότητα της Μόσχας να διατηρεί ανοιχτές τις ροές χρήματος έχουν προκαλέσει νευρικότητα στους ηγέτες της Δύσης, οι οποίοι βλέπουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να καταγάγει μια οικονομική νίκη. Παρά τη διπλωματική απομόνωση.  

Στροφή προς την Ασία 

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Ινδία να αποφύγει τους στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Μόσχα, μια κίνηση που μαρτυρά τον περιορισμένο αντίκτυπο των κυρώσεων σε έναν κόσμο, ο οποίος βασίζεται αρκετά στο ρωσικό πετρέλαιο και στο ρωσικό αέριο. 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κυρώσεις έχουν αποδυναμώσει τη ρωσική οικονομία (διπλασιασμός ανεργίας στο α’ τρίμηνο, ύφεση προς το 9%). Αλλά έχουν αποτύχει να γονατίσουν την οικονομία από τη στιγμή που δεν ανέκοψαν τις ροές εσόδων από την ενέργεια» τονίζει στο Bloomberg o Πάτρικ Χόνοχαν, εταίρος στο Ινστιτούτο Πέτερσον.  

Είναι σαφές ότι η Ρωσία, μετά τις κυρώσεις, έχει στραφεί προς την Ανατολή. Η Κίνα ετοιμάζεται να παραλάβει το πρώτο φορτίο εμπορευμάτων από τη Μόσχα, πληρώνοντας σε γουάν.  

Το ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο φυσιολογικά θα εξαγόταν στα διυλιστήρια της Ευρώπης και των ΗΠΑ, πλέον κινείται προς την Ασία, όπου οι αγοραστές -ιδίως η Ινδία- επωφελούνται των μεγάλων εκπτώσεων που προσφέρει το Κρεμλίνο. Ταυτόχρονα, πλοία από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική ξεκινούν το ταξίδι προς την Ινδία και την Κίνα, μεταφέροντας ενεργειακά προϊόντα. 

Η διστακτική Ευρώπη 

Η Ευρώπη, από την πλευρά της, συνεχίζει να αγοράζει αέριο και πετρέλαιο από τη Ρωσία, καθώς ο φόβος της εκτίναξης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος δημιουργεί δεύτερες σκέψεις στις Βρυξέλλες. Ιδίως από τη στιγμή που η Ρωσία καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών της ηπείρου (το 40% σε επίπεδο αερίου). 

Σήμερα, οι πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε. θα συνεδριάσουν προκειμένου να εγκρίνουν τον 5ο γύρο κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, επιβάλλοντας περιοριστικά μέτρα στις εισαγωγές άνθρακα, αλλά και αφήνοντας στο απυρόβλητο -μέχρι στιγμής- τον κρίσιμο τομέα του αερίου και του πετρελαίου. 

Η Ιταλία, ένα από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικού αερίου, τάσσεται υπέρ της επιβολής εμπάργκο, μόνο εφόσον η απόφαση στηριχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, η Γερμανία, Νο.1 προμηθευτής ρωσικού αερίου, εξακολουθεί να αντιτίθεται. Και οι λόγοι είναι προφανείς, καθώς θεωρεί εξαιρετικά δύσκολη την άμεση αναπλήρωση του.  

Διαβάστε επίσης:

Σκρέκας: «Ακούμε για υπερκέρδη εταιρειών αλλά υπερκέρδη δεν βρίσκουμε»

Νέες επενδύσεις στην Ελλάδα από τη Pharmathen – Συνάντηση με Μητσοτάκη

Κόντρα Ουάσιγκτον – Βρυξελλών για το φυσικό αέριο και στη μέση Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος

Exit mobile version