Ελάχιστοι είναι εκείνοι που δεν έχουν πεισθεί ότι οι πρόσφατες προσπάθειες καταστολής των κρυπτονομισμάτων από την κινεζική κυβέρνηση έπαιξαν ρόλο στην τελευταία μείωση της αξίας του bitcoin και των άλλων crypto.
Εν μέσω της «κλασικής» αντιπαράθεσης για το εάν η μεταβλητότητα των κρυπτονομισμάτων είναι εγγενής ή αντίθετα παροδική, οι κινήσεις του Πεκίνου ερμηνεύονται σύμφωνα με ανάλυση της εφημερίδας The Guardian ως μια προσπάθεια της Κίνας να καθιερώσει το νεοσύστατο δικό της, ελεγχόμενο ψηφιακό νόμισμα και να αναδιαμορφώσει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με ανάλυση της εφημερίδας The Guardian.
Ανατολή εναντίον Δύσης
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC) φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη κεντρική τράπεζα η οποία θα εκδώσει ψηφιακό νόμισμα. Οι κεντρικές τράπεζες της Δύσης έχουν ανάλογα σχέδια σε εξέλιξη αλλά προχωρούν με πολύ δειλότερα βήματα σε σχέση με την κινεζική η οποία έχει ήδη δοκιμάσει την εφαρμογή των e-yuan σε πόλεις όπως Σενζέν, Τσενγκντού, Σαγκάη και Χανγκζού.
Τα πλεονεκτήματα ενός ψηφιακού νομίσματος είναι τεράστια. Καθώς όλο και περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται με ψηφιακά νομίσματα που ελέγχονται κεντρικά θα αυξάνεται αναλογικά η κυβερνητική δυνατότητα ελέγχου της οικονομίας και των ανθρώπων.
Η έκδοση του ψηφιακού γουάν ερμηνεύεται, επίσης, και ως προσπάθεια του Πεκίνου να αποδυναμώσει το αμερικανικό δολάριο και κατ’ επέκταση την αμερικανική επιρροή. Η Κίνα εκτιμά πως η διεθνοποίηση του γουάν θα μειώσει την εξάρτησή της από το δολαριοκρατούμενο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, με τον ίδιο τρόπο που η πρωτοβουλία «Μία ζώνη ένας δρόμος» δημιουργεί ένα εναλλακτικό δίκτυο για το παγκόσμιο εμπόριο.
Ενδεικτικό για τον συναγερμό που έχει σημάνει στις δυτικές χώρες το ψηφιακό γουάν και μέσω αυτού η δυνατότητα που θα μπορούσε να αποκτήσει η Κίνα ώστε να μετριάσει ή και να αποφύγει τις συνέπειες από τις διεθνείς οικονομικές κυρώσεις είναι το γεγονός ότι το θέμα απασχόλησε την πρόσφατη σύνοδο των G7.
Την ίδια στιγμή στο Πεκίνο ο συναγερμός αφορά το μέγεθος της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων καθώς στη χώρα «εξορύσσεται» ένα τεράστιο ποσοστό τους τουλάχιστον μέχρι την πρόσφατη επιβολή κατασταλτικών μέτρων.
Αναλυτές εκτιμούν πως η απειλή ενός εναλλακτικού, χωρίς έλεγχο, νομίσματος με τεχνολογία blockchain συνιστά καθαρό κίνδυνο για το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας.
Ο έλεγχος είναι τα πάντα
Ο Τζιμ Κρέιμερ, πρώην hedge fund manager και αναλυτής του CNN δήλωσε στην Guardian πως το Πεκίνο «θεωρεί απειλή τα κρυπτονομίσματα που δεν μπορεί να ελέγξει».
Σύμφωνα με τον Κάρστεν Μουράφσκι, καθηγητή οικονομίας στο University of Melbourne της Αυστραλίας, από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών, τα κρυπτονομίσματα συνιστούν απειλή για την οικονομική σταθερότητα και προκειμένου να αναπτυχθούν ψηφιακά νομίσματα οι αρχές θα επιδιώξουν τον έλεγχό τους.
«Ολες οι κεντρικές τράπεζες θέλουν να τα ελέγξουν. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC), η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)», δήλωσε, προσθέτοντας πως για την κυβέρνηση της Κίνας η προσπάθεια αυτή είναι μείζονος σημασίας.
Ο αναπληρωτής διοικητής της PBOC, Φαν Γιφέι, είχε δηλώσει ότι η Κίνα ανησυχεί για την απειλή των ψηφιακών νομισμάτων που βρίσκονται εκτός του ρυθμισμένου χρηματοοικονομικού συστήματος.
Η αξία του Bitcoin αυξήθηκε τα μάλα φέτος μέχρι τα $65.000 (πέρυσι βρισκόταν στα $10.000), προκαλώντας έναν επενδυτικό πυρετό στα κρυπτονομίσματα. «Στον χορό» μπήκε και ο Ελον Μασκ ο οποίος μετά από τις δηλώσεις του και την απόφαση για μη αποδοχή bitcoin για την αγορά των Τesla, “έριξε” την αξία του κρυπτονομίσματος κοντά στα $30.000.
Η Κίνα από την πλευρά της προχώρησε με τα δικά της μέτρα καταστολής. Για τον καθηγητή Μουράφσκι «τα κρυπτονομίσματα είναι η Άγρια Δύση. Ενας άλλος λόγος ρύθμισης και ελέγχου είναι και το γεγονός πως πολλοί επενδυτές μπορεί να χάσουν τεράστια ποσά».
Ε-yuan και παρεμβατικότητα
Στο Πεκίνο, το λανσάρισμα του ψηφιακού γουάν έχει επιταχυνθεί μετά από την καταστολή των συναλλαγών σε κρύπτο από την κυβέρνηση. Τον Μάιο η PBOC είχε απαγορεύσει στις τράπεζες τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα ενώ τα χαρακτήρισε παράνομα σε πολλές επαρχίες όπως τη Σιτσουάν. Σύμφωνα με τον Φαν, τα κρυπτονομίσματα έχουν «γίνει κερδοσκοπικό όχημα και αποτελούν απειλή για την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα».
Οι online επιχειρήσεις έχουν βγει, επίσης, κερδισμένες από την γοργή ανάπτυξη της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει αρχίσει να τις στοχοποιεί, ιδιαίτερα μετά από την “εξαφάνιση από τα κοινά” του Τζακ Μα, ιδρυτή της Alibaba, η οποία εξαναγκάστηκε να προχωρήσει σε downsizing. Οι ρυθμιστές έχουν επίσης στοχοποιήσει και άλλους κολοσσούς όπως την Τencent και την Bytedance των WeChat και TikTok αντίστοιχα, ενώ πρόσφατα έδειξε και “κόκκινη κάρτα” στην εφαρμογή Didi η οποία αποσύρθηκε από τα app stores.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι κινεζικές αρχές προσπαθούν να περιορίσουν το crypto mining είναι και η απειλή την οποία αποτελεί προς το σύστημα παροχής ηλεκτρικού της χώρας, σύμφωνα με τον καθηγητή Μουράφσκι.
Τα τεράστια απαιτούμενα επίπεδα ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούνται για το crypto mining είχαν οδηγήσει τις “φάρμες” των κρυπτονομισμάτων σε περιοχές με φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, όπως στη Σιτσουάν η οποία έχει τεράστια (και φθηνή) παραγωγής ρεύματος μέσω υδροηλεκτρικών μονάδων. Γι αυτό το λόγο οι αρχές απαγόρευσαν το crypto mining στην επαρχία.
Η καταστολή των κρυπτονομισμάτων, πάντως, δεν περιορίζεται μόνο στην Κίνα. Οι βρετανικές αρχές απαγόρευσαν τη λειτουργία στη Binance, τη μεγαλύτερη εταιρεία συναλλαγών κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, ενώ προειδοποίησαν το κοινό για τις απειλές των κρυπτονομισμάτων και της επισφαλούς μεταβλητότητας που επιδεικνύουν.
«Ναι μεν, αλλά…»
Παρ’ όλα αυτά, τα κρυπτονομίσματα παραμένουν ένα θελκτικό επενδυτικό asset για πολλούς που δε φοβούνται τις παρεμβάσεις της Κίνας αφού υποστηρίζουν πως το mining θα μεταφερθεί σε χώρες με χαλαρότερες ρυθμίσεις.
Ο Μάικλ Σέιλορ, συνιδρυτής της MicroStrategy και υποστηρικτής των κρύπτο αγόρασε 13.005 bitcoin για περίπου $489 εκατ πρόσφατα. Η εταιρεία venture capital της Silicon Valley, Andreessen Horowitz, επίσης, μόλις λανσάρισε ένα fund ύψους $2 δισ για επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα.
Διαβάστε ακόμα
Φορολοταρία: Έρχονται σαρωτικές αλλαγές – «Στο παιχνίδι» και οι χάρτινες αποδείξεις
Πλειστηριασμός: Άλλαξε χέρια το «φιλέτο» του «Καρούζος Gate» στο Ελληνικό