search icon

Διεθνή

Γιατί οι φαρμακευτικοί κολοσσοί στρέφονται στην Κίνα παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις

Το ξένο ενδιαφέρον για τις κινεζικές φαρμακοβιομηχανίες είναι ευλογία για τις τοπικές επιχειρήσεις που περιδινίζονται σε κρίση και τους «κουρασμένους» επενδυτές

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες φαρμακοβιομηχανίες, χωρίς να πτοούνται από τις αυξανόμενες εντάσεις Κίνας-ΗΠΑ, αναζητούν συμφωνίες στην Κίνα για να ενισχύσουν την παρουσία τους στη δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακευτική αγορά του κόσμου, όπως δήλωσαν στελέχη του κλάδου και τραπεζίτες.

Αρκετές σημαντικές συμφωνίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί φέτος, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς της εταιρείας ανάπτυξης κυτταρικών θεραπειών Gracell Biotechnologies με έδρα την Κίνα από την AstraZeneca, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και της εξαγοράς από τη Novartis των υπόλοιπων μετοχών της εταιρείας ανάπτυξης θεραπείας νεφρικών παθήσεων SanReno Therapeutics έναντι μη γνωστοποιημένου ποσού.

Η Bristol Myers Squibb και η Sanofi κυνηγούν επίσης συμφωνίες, σύμφωνα με υπαλλήλους της εταιρείας, ακόμη και όταν ορισμένοι ανταγωνιστές μελετούν να εγκαταλείψουν την Κίνα μετά τις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού που σχετίζονται με την πανδημία και την επιβράδυνση την κινεζικής οικονομίας.

Το ξένο ενδιαφέρον για τις κινεζικές φαρμακοβιομηχανίες είναι ευλογία για τις τοπικές επιχειρήσεις που περιδινίζονται σε κρίση και τους «κουρασμένους» επενδυτές, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές αυστηροποιούν τους κανόνες για τις αρχικές δημόσιες προσφορές, ασκώντας πίεση στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση μετρητών για να υποστηρίξουν το ερευνητικό τους έργο.

Ο Μανάς Τσάλα, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας πολιτικών κινδύνων London Politica, η οποία έχει συνεργαστεί με πολυεθνικές φαρμακευτικές, δήλωσε ότι οι εξαγορές θα τους βοηθήσουν να μειώσουν το κόστος, να αξιοποιήσουν καινοτόμες εταιρείες και να αποκτήσουν έκθεση στη μεγάλη καταναλωτική αγορά της Κίνας.

Οι κινήσεις αυτές, όμως, δεν λαμβάνουν χώρα χωρίς κίνδυνο, είπε. «Η επιφυλακτικότητα για την Κίνα είναι μια μορφή σπάνιας διακομματικής συναίνεσης στις ΗΠΑ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η πλειονότητα των αγοραστών κινεζικών εταιρειών υγειονομικής περίθαλψης ήταν εγχώριοι τις τελευταίες δύο δεκαετίες, όπως έδειξαν τα στοιχεία της LSEG.

Οι εξαγορές κινεζικών εταιρειών υγειονομικής περίθαλψης ανήλθαν σε 6,8 δισ. δολάρια έως τις 16 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, το χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας για την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία. Μεταξύ αυτών, οι ξένες εξαγορές αντιπροσώπευαν 720 εκατ. δολάρια σε αξία, μειωμένες κατά 52% σε ετήσια βάση.

Η Bristol Myers Squibb, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της λήξης πατεντών της, αναζητά «ευκαιρίες για εξαγορές», δήλωσε ο Λιάνγκ Γου, επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας, σε συνάντηση της Chinese Biopharmaceutical Association – USA σε πρόσφατο συνέδριο στο Σουζού.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ένα από τα ενδιαφέροντά της στην Κίνα είναι ένα φάρμακο για τον καρκίνο που συνδυάζει στοχευμένη θεραπεία και χημειοθεραπεία. Επί του παρόντος έχει συνάψει συμφωνία για την ανάπτυξη και εμπορική διάθεση ενός από τα φάρμακα της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Sichuan Biokin Pharmaceutica.

Ο Γουέι Γουέι, επικεφαλής σχεδιασμού νέων προϊόντων στη Sanofi, δήλωσε στο Reuters ότι η αγορά εταιρειών βιοτεχνολογίας στην Κίνα αποτελεί στόχο για τη γαλλική φαρμακοβιομηχανία και έχει συζητηθεί σε συναντήσεις. Ο ίδιος αρνήθηκε να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες.

Εκπρόσωπος της Sanofi δήλωσε ότι η εταιρεία μελετά αρκετές επιλογές όσον αφορά τις εξαγορές και θα μπορούσε να αδράξει τις ευκαιρίες όταν παρουσιαστούν, ανεξάρτητα από τη χώρα.

«Οι πολυεθνικές εταιρείες είναι πρόθυμες να εξετάσουν πιθανούς στόχους εξαγοράς στη βιοτεχνολογία, τα καινοτόμα φάρμακα και τις κορυφαίες εταιρείες σε άλλους τομείς», δήλωσε η Σοφία Γου, διευθύνουσα σύμβουλος και επικεφαλής της κινεζικής υγειονομικής περίθαλψης στην επενδυτική τράπεζα BDA Partners.

Η υγεία των γυναικών, η αισθητική, η νευρολογία και τα αυτοάνοσα νοσήματα ήταν επίσης πολλά υποσχόμενοι τομείς ανάπτυξης που θα μπορούσαν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, προσέθεσε.

Η Aspen Pharmacare της Νότιας Αφρικής η οποία τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να αγοράσει την κινεζική μονάδα του ελβετικού ομίλου Sandoz, επεκτείνεται σε άλλες αγορές για να εξισορροπήσει τον κινεζικό κίνδυνο, ενώ συνεχίζει να αναζητά κινεζικά περιουσιακά στοιχεία, όπως δήλωσε ο Λάρι Μεριτζάλντε, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας για την Κίνα.

Η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των παγκόσμιων εσόδων της Aspen, δήλωσε ο ίδιος πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας με τη Sandoz, αλλά είναι μόνο μία από τις δεκάδες χώρες όπου δραστηριοποιείται η μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία της Αφρικής.

«Νομίζω ότι υπάρχουν κίνδυνοι στην Κίνα», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «νομίζω ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε σημαντική σύγκρουση ή αν υπάρξει οποιαδήποτε σημαντική οικονομική ύφεση, θα επηρεαστούμε, διότι οποιοδήποτε από αυτά τα ζητήματα θα επηρεάσουν τη συνολική φαρμακευτική αγορά, οπότε διαχειριζόμαστε αυτούς τους κινδύνους ως εταιρεία».

Μια εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης ζήτησε από τη συμβουλευτική εταιρεία Eurasia Group να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της συνέχισης της παραγωγής στο Πεκίνο έναντι της σύναψης κοινής επιχείρησης ή της εξαγοράς τοπικών εταιρειών για την «αντιμετώπιση των ζητημάτων πρόσβασης στην αγορά», όπως δήλωσε η Τζάσμιν Τσόι, αναλυτής  υγειονομικής περίθαλψης και ιατρικών συσκευών στην Eurasia, αν και δεν κατονόμασε την εταιρεία όταν ρωτήθηκε.

Για να ολοκληρώσουν μια εξαγορά στην Κίνα, οι πολυεθνικές εταιρείες πρέπει να περάσουν από μια ενίοτε χρονοβόρα ρυθμιστική διαδικασία που περιλαμβάνει αντιμονοπωλιακές και ελεγκτικές διαδικασίες σχετικά με το μετοχικό κεφάλαιο και τη μεταβίβαση πνευματικής ιδιοκτησίας, δήλωσαν δικηγόροι και αναλυτές.

Πιο πρόσφατα, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι επενδυτές έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πιθανή επίδραση των μέτρων της Κίνας όσον αφορά τη μεταφορά δεδομένων, δεδομένης της ευρύτερης ώθησης των ΗΠΑ να μειώσουν την εξάρτηση της εφοδιαστικής αλυσίδας από την Κίνα λόγω ανησυχιών για τον οικονομικό ανταγωνισμό και την ασφάλεια, όπως δήλωσε η Τσόι.

Η αβεβαιότητα και ο αντιλαμβανόμενος κίνδυνος σχετικά με την αύξηση των κανονισμών για το κατά πόσον τα γενετικά και υγειονομικά δεδομένα μπορούν να συλλέγονται και να αποθηκεύονται τόσο στην Κίνα όσο και στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί σημαντικά κατά το τελευταίο έτος, ιδίως τους τελευταίους δύο μήνες, προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Deal 700 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία – Eξαγοράζει 629 MW ΑΠΕ από την Macquarie

Ο «λογαριασμός» της εφορίας: 1,5% λιγότεροι φορολογούμενοι πληρώνουν… 800 εκατομμύρια περισσότερα

Αυτοί είναι οι απροσδόκητοι νικητές και χαμένοι του sell-off

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version