ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί οι αγορές μπορεί να υποτιμούν τον κίνδυνο της σύγκρουσης στο Ισραήλ

Ένας εκτεταμένος πόλεμος ενδέχεται να δημιουργήσει μία εξαιρετικά μεταβλητή κατάσταση στις αγορές πετρελαίου και να ανατρέψει τις όλες προσπάθειες «ομαλής προσγείωσης» των οικονομιών ανά τον κόσμο - DBRS: Αυξάνει τις εκτιμήσεις για τις μέσες τιμές του πετρελαίου – Τι σημαίνει για τις ενεργειακές εταιρείες

Αν και η αντίδραση των αγορών παραμένει «μετρημένη» μετά από την επίθεση στο Ισραήλ, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως μερικοί από τους κινδύνους δεν έχουν ληφθεί υπόψη από τις αγορές.

«Οποιαδήποτε επέκταση της σύγκρουσης πιθανώς θα δημιουργήσει ανησυχίες για την πετρελαϊκή αγορά και μεγαλύτερη ζήτηση για τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία θεωρούνται «ασφαλή καταφύγια», όπως ο χρυσός, το δολάριο και το ελβετικό φράγκο», ανέφεραν οι αναλυτές της ΒΝΥ Mellon. 

Η στρατηγική αυτή της στροφής προς τα ασφαλή καταφύγια αυτά δεν είναι κάτι το νέο σε εποχές συγκρούσεων. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 4% την Δευτέρα πριν καταγράψουν διόρθωση, ενώ οι τιμές του χρυσού έχουν καταγράψει μέσο όρο ανόδου 1%. Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων έχουν μειωθεί κατά 13 μονάδες βάσης στο 4.657%.

Αρκετοί επενδυτές πιστεύουν πως αυτό δεν πρόκειται να είναι και το τέλος της μεταβλητότητας.

O προϋπολογισμός και το ΑΕΠ του Ισραήλ έχουν χώρο για μία «μακρά σύγκρουση» η οποία θα μπορέσει να υποστηρίξει έναν πόλεμο διαρκείας άνω των οκτώ εβδομάδων, σύμφωνα με τον αναλυτή της ΒΝΥ Mellon, Μπομπ Σάβατζ. 

«Οι παγκόσμιες αγορές δεν έχουν προσμετρήσει ακόμα τα γεωπολιτικά τεκταινόμενα και το πληθωριστικό ρίσκο που αυτά δημιουργούν ενώ εγείρεται και το ερώτημα για την αποστολή διεθνούς βοήθειας προς το Ισραήλ», υπογράμμισε.

Yποστήριξε πως το παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο θα δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης Χαμάς-Ισραήλ σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα είναι η ανάγκη για μεγαλύτερες στρατιωτικές και αμυντικές δαπάνες, κάτι το οποίο θα περιορίσει περαιτέρω τις αποταμιεύσεις και θα επηρεάσει τα επιτόκια.

Το 2022, οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν για 8η συνεχόμενη χρονιά σε ρεκόρ υψηλό των $2.240 δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με το Stockholm International Peace Research Institute. Επιπροσθέτως, οι ΗΠΑ έχουν στείλει πάνω από $75 δισ. βοήθειας στο Κίεβο.

«Αυτό δημιουργεί το πρόβλημα των πραγματικών επιτοκίων και, όπως μάθαμε από το 2008, επιτόκιο 2,5% σε 30ετή ομόλογα συνήθως σημαίνει πως κάτι δεν πάει καλά», συμπλήρωσε ο Σάβατζ.

Εκτός των πληθωριστικών πιέσεων, υπάρχει και η πιθανότητα επέκτασης της πολεμικής σύγκρουσης αυτής καθαυτής. H φύση της επίθεσης της Χαμάς έχει εγείρει ερωτήματα όσον αφορά την εμπλοκή του Ιράν, δεδομένης της μακροχρόνιας στήριξης της Τεχεράνης στη μάχη κατά του Ισραήλ. Εάν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, ιδιαίτερα από χώρες της Δύσης, η πολεμική σύγκρουση θα είναι σχεδόν αναπόφευκτη, κάτι το οποίο θα οδηγήσει τις αγορές σε αποφυγή ρίσκου.

«Όλα κρίνονται από το Ιράν. Θα κατηγορηθεί επίσημα από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ; Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει τις τιμές πετρελαίου στα ύψη» ανέφερε ο πρόεδρος της Rapidan Energy Group, Μπομπ ΜακΝάλι. 

Προσέθεσε, μάλιστα, πως η εμπλοκή του Ιράν θα στρέψει πολλούς προς το ασφαλές καταφύγιο του δολαρίου, πλήττοντας τις αναδυόμενες αγορές και την αγορά ενέργειας, ιδιαίτερα τη στιγμή που προσπαθεί να επιτευχθεί μία ομαλή προσγείωση.

Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη έχει αρνηθεί την εμπλοκή του Ιράν στην επίθεση, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε πρόσφατα πως οι ΗΠΑ «δεν έχουν στοιχεία πως το Ιράν έχει εμπλακεί στην επίθεση, αν και υπάρχει μακρά σχέση μεταξύ των δύο πλευρών».

Η επενδυτική Alpine Macro προσέθεσε πως αν και η τροπή της σύγκρουσης είναι αβέβαιη, είναι πιθανή η κλιμάκωσή της ενώ οι επενδυτές θα αποφύγουν οποιαδήποτε ρίσκα το επόμενο τρίμηνο, στρεφόμενοι προς τα ομόλογα και τον χρυσό.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, θεωρείται πιθανή η στοχοποίηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και η επέκταση της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου στα $150/βαρέλι. 

Τέλος, σύμφωνα με συνέντευξή του αναλυτή και στέλεχος της Clocktower Group, Μάρκο Πάπιτς, στο CNBC, «πιστεύω πως οι αγορές θα αγνοήσουν την σύγκρουση αυτή εντελώς, οπότε δεν πρόκειται να έχει καμία επίπτωση στις αγορές σε βάθος οκτώ μηνών».

O Πάπιτς υπενθύμισε πως η σύγκρουση μεταξύ της Παλαιστίνης και του Ισραήλ δεν έχει επηρεάσει τις αγορές σε σημαντικό βαθμό από το μακρινό 1973, ενώ τόνισε πως οι επιθέσεις της Χαμάς πρόκειται για τρομοκρατικές και όχι κάτι το οποίο απειλεί το Ισραήλ ως ανεξάρτητο κράτος.

Σημειωτέον πως η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί επίσημα ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, το Ισραήλ και την Ε.Ε. μεταξύ άλλων, δη το ένοπλο κομμάτι της.

Διαβάστε ακόμα

Οικογένεια Εμφιετζόγλου: Ξανά στο σφυρί τα οικόπεδα και τα σπίτια στη Μύκονο (pics)

Η «μάχη» των «γιγάντων»: Γιατί Μαρινάκης, Φέσσας, Στάσσης θέλουν τον Κωτσόβολο

Βγαίνουν από το ντουλάπι οι «σκελετοί» του τραμ προς Πειραιά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""