Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τη βρετανική οικονομία, σύμφωνα με τους αναλυτές. Ωστόσο, υπάρχει ένα ακόμα απροσδόκητο θύμα του Brexit σύμφωνα με την Barclays. Πρόκειται για την Αφρική.
Πλέον στην Βρετανία, η μόνη λέξη που κυριαρχεί στις τράπεζες, τα σπίτια και τα υπερεθνικά ιδρύματα είναι «ύφεση». Για την Barclays το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται ήδη στα «πρόθυρα της ύφεσης».
Η Credit Suisse επίσης προβλέπει ύφεση που θα κοστίσει στη Βρετανία 500.000 θέσεις εργασίας, ενώ η Morgan Stanley αν και θεωρεί σίγουρη την ύφεση δεν γνωρίζει ποια θα είναι ακριβώς η μορφή της.
Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα της Barclays, ο οικονομικός αντίκτυπος του Brexit θα είναι ιδιαίτερα αισθητός στην Αφρική, και ιδιαίτερα την υποσαχάρια Αφρική (SSA). Συγκεκριμένα, η επενδυτική τράπεζα απαριθμεί επτά βασικούς λόγους για τους οποίους θα τεθεί σε κίνδυνο η ανάπτυξη της υποσαχάριας Αφρικής.
1. Το Brexit θα μπορούσε να βλάψει την παγκόσμια ζήτηση για αγαθά, ιδιαίτερα να προκαλέσει ένα σημαντικό το χτύπημα στις πρώτες ύλες και τις εξαγωγές. Αυτό, με τη σειρά του θα οδηγήσει σε «επιβράδυνση της ανάπτυξης και σε διεύρυνση τους ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών» υποστηρίζει η Barclays.
2. Η ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει και μείωση στις τιμές των εμπορευμάτων και έτσι να υπάρχει περαιτέρω υπονόμευση της αφρικανικής οικονομίας, η οποία, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την εξαγωγή ορυκτών, μεταλλευμάτων, και άλλων αγαθών. Εξαίρεση πιθανότατα θα αποτελέσει ο χρυσός, ο οποίος έχει ενισχυθεί από την αβεβαιότητα που υπάρχει στην αγορά μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία.
3. Ο τουρισμός επίσης θα μειωθεί. Ένας από τους βασικούς τομείς της οικονομικής ευημερίας για τα αφρικανικά έθνη είναι ο τουρισμός, ιδίως μέσω σαφάρι και άλλων περιηγήσεων στη φύση. Το βασικό επιχείρημα εδώ είναι απλό. Αν οι Βρετανοί και άλλοι Ευρωπαίοι υποφέρουν λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, οι διακοπές στις αφρικανικές χώρες θα θεωρούνται πλέον ακριβές και έτσι θα μειωθεί ο τουρισμός.
4. Λιγότεροι Αφρικανοί θα είναι σε θέση να εργαστούν σε αναπτυγμένες χώρες και έτσι με τη σειρά τους θα στέλνουν λιγότερα χρήματα στις οικογένειές τους που θα μένουν πίσω στις χώρες SSA.
5. Αν τα πράγματα γίνουν πραγματικά άσχημα, οι οικονομικές ενισχύσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα λιγοστέψουν, στερώντας από τις χώρες SSA χρήματα που χρησιμοποιούνται σε έργα υποδομής ζωτικής σημασίας.
6. Το Brexit προκαλεί αυξημένη αβεβαιότητα, και από ορισμένες απόψεις, αυξημένη αποστροφή κινδύνου. Αυτοί οι παράγοντες είναι πιθανό να αυξήσουν το κόστος χρηματοδότησης και να συρρικνωθούν οι εισροές κεφαλαίων στην υποσαχάρια Αφρική.
7. Τα κέρδη στην υποσαχάρια Αφρική από επενδύσεις στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι χαμηλότερα. Αυτό είναι πιθανό να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στα πιο ανεπτυγμένα κράτη της υποσαχάριας Αφρικής, της Νότιας Αφρικής, όπου επενδύουν σημαντικά στην Ευρώπη.
Παρόλα αυτά η Barclays δήλωσε ότι είναι αδύνατο να καταγραφεί ακριβώς το μέγεθος των συνεπειών από το Brexit λόγω των πολλών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των χρηματοπιστωτικών αγορών και της πραγματικής οικονομίας.